El Constitucional estudiarà en un ple urgent aquest dijous la reforma del sistema d'elecció del Tribunal

El Tribunal no ha paralitzat mai un procés legislatiu en marxa per un recurs d'empara presentat per un partit

Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)
Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial / Jesús Hellín / Europa Press

El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, ha convocat aquest dijous a les 10 hores un ple extraordinari i urgent per a decidir sobre la reforma del sistema d'elecció del Tribunal. Segons ha informat aquest dimecres el TC, l'objectiu d'aquest ple és estudiar l'admissibilitat del recurs en si mateix i les mesures cautelaríssimes que reclama el Partit Popular.

Mentre el Congrés tramita els canvis en el Codi Penal, el Tribunal Constitucional ha decidit estudiar d'urgència el recurs que el PP ha presentat aquest mateix dimecres contra la reforma amb què el govern espanyol vol desbloquejar l'elecció dels nous membres, precisament, del Constitucional. El ple d'aquest tribunal de garanties, que se celebrarà aquest dijous, haurà de decidir si accepta les mesures cautelaríssimes que ha demanat el PP. En concret, la suspensió de la tramitació d'aquesta reforma, que també es votarà aquest dijous al Congrés.

El PP espera que el Constitucional es pronuncie abans del ple d'aquest dijous perquè aquestes esmenes no es puguen aprovar en cas que els magistrats atenguen la seua petició.

Fonts del tribunal han informat que el president González-Trevijano, després d'haver consultat al vicepresident Juan Antonio Xiol, proposarà l'avocació pel ple del coneixement del recurs en una convocatòria extraordinària i urgent. I encara que no han precisat quan, si serà aquesta mateixa setmana.

En aquest ple es resoldrà sobre l'admissió a tràmit del recurs d'empara i, si és el cas, sobre les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel PP. La ponència ha correspost al magistrat conservador Enrique Arnaldo.

El Tribunal Constitucional no ha paralitzat un procés legislatiu en marxa per un recurs d'empara presentat per un partit, com ara pretén el PP. Fonts jurídiques han informat EFE que no hi ha cap precedent en quaranta anys en què s'haja paralitzat una tramitació legislativa d'una norma per la presentació d'un recurs d'empara a instàncies d'un grup parlamentari.

També et pot interessar

stats