El PP presenta un recurs en el Constitucional per a frenar les esmenes del govern a la llei del CGPJ

Els populars, que ja van demanar al parlament la paralització de les esmenes, creuen que la maniobra suposa un “ús fraudulent” dels tràmits

La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, conversa amb dos diputats del PP durant la sessió de control que se celebra al Congrés d’aquest dimecres
La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, conversa amb dos diputats del PP durant la sessió de control d’aquest dimecres / Eduardo Parra (Europa Press)

El PP ha recorregut, a través d’un recurs d’empara, al Tribunal Constitucional per a intentar frenar les esmenes aprovades pel PSOE i Unides Podem en la proposició de llei que deroga el delicte de sedició i també les que impliquen canviar la llei orgànica del Poder Judicial i la llei del Tribunal Constitucional.

Per al PP, maniobres com la de les últimes esmenes aprovades suposa un “ús fraudulent” dels tràmits parlamentaris. Els populars apel·len a la incoherència del contingut intern de la proposició de llei i, a més, veuen “inconstitucional” utilitzar aquesta via per a introduir reformes.

Cal recordar que el grup parlamentari popular va presentar tant en la comissió de justícia com en la mesa del congrés una petició perquè les esmenes que promovia el govern per al procés de reforma del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional no s’admeteren a tràmit, però no va prosperar.

Davant aquesta negativa, els populars han presentat ara un recurs d’empara davant el Constitucional contra els acords del PSOE i Unides Podem, que suposa la incorporació d’aquestes esmenes a la reforma legislativa.

L’esmena, impulsada pels grups que integren el govern per a reformar el Codi Penal elimina la majoria de tres cinquens requerida, fins ara, en el Consell General del Poder Judicial per a escollir els magistrats que li toquen. 

Al fil de la reforma legislativa que vol impulsar el govern a base d’esmenes, el diputat del PP José Antonio Bermúdez de Castro ha acusat l’executiu d’"assaltar" el Tribunal Constitucional "amb nomenaments i reformes per a intentar controlar la institució", una intenció contradictòria, des del seu punt de vista, amb la defensa que assegura fer de la Constitució el govern espanyol. 

El PP veu una reforma del Codi Penal "a la carta"

En la sessió de control al govern, que se celebra al Congrés, Bermúdez ha preguntat a la ministra de Justícia, Pilar Llop, si l'executiu continuarà reformant el Codi Penal "a la carta" per a mantindre's en el poder, en referència a les reformes del delicte de sedició i de malversació.

Llop, en el torn de resposta, ha acusat el PP d'haver-se instal·lat "en el bloqueig i la deslleialtat constant" i ha defensat les últimes reformes apuntant que el govern del qual forma part actua amb "valentia, fermesa i determinació" per a protegir la majoria social i no generar "enfrontaments entre territoris".

També et pot interessar

stats