El PSOE i ERC pacten la rebaixa de la pena de malversació

Podem no firma l'esmena transaccional al projecte de llei de derogació del delicte, però ha votat a favor

El PSOE i ERC pacten la rebaixa de la pena de malversació / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de desembre 2022 - 11:38 Actualitzat: 12 de desembre 2022 - 21:49

El PSOE i ERC han pactat aquest dilluns finalment l'esmena transaccional que rebaixa la pensa de malversació. Podem ha quedat al marge de la firma d'aquesta esmena. Podem no firma l'esmena transaccional al projecte de llei de derogació del delicte, però ha votat a favor en la reunió a porta tancada de la ponència de la Comissió de Justícia del Congrés.

El text arreplega la proposta del PSOE per a crear un nou tipus de malversació per a castigar entre 1 i 4 anys de presó i entre 2 i 6 anys d'inhabilitació a "l'autoritat o funcionari públic que donara al patrimoni públic que administrara una aplicació pública diferent d'aquella a la qual estiguera destinat", "si hi haguera dany o entorpiment greus del servei al qual estiguera consignat", mentre que en el cas que no s'aprecie aquest dany o entorpiment la inhabilitació cauria a entre 1 i 3 anys.

La transaccional, en tot cas, eleva la proposta d'ERC. La formació va presentar divendres una esmena per a crear un nou tipus dins del delicte de malversació que castigue amb menys presó —amb una pena entre sis mesos i tres anys— qui malverse diners públics sense ànim de lucre personal.

Reunida en sessió extraordinària dilluns de vesprada, la ponència de la Comissió de Justícia ha incorporat aquesta i més esmenes a la proposició de llei impulsada pel PSOE i Unides Podem per a eliminar el delicte de sedició i convertir-lo en un agreujat de desordes públics.

Unides Podem ja havia advertit pel matí que no signaria l'esmena transaccional al projecte de llei de derogació del delicte de malversació, encara que facilitaria que l'acord aconseguit entre ERC i PSOE no descarrile en la ponència d'aquesta vesprada.

Fonts del grup parlamentari han detallat que tenen "dubtes" sobre la futura aplicació de la nova redacció d'aquest tipus penal "per part dels jutges" i, en conseqüència, no formaran part d'aquest pacte entre els republicans i els socialistes.

No obstant això, la formació no posarà traves al fet que aquesta esmena tire avant, atés que el projecte de llei de revisió del Codi Penal "conté elements tan importants" com la supressió del delicte de sedició o el desbloqueig del Tribunal Constitucional.

ERC va presentar divendres una esmena per a crear un nou tipus dins del delicte de malversació que castigue amb menys presó -amb una pena entre sis mesos i tres anys- qui malverse diners públics sense ànim de lucre personal.

Diumenge va transcendir que el Govern anava a impulsar una proposta de reforma del Codi Penal que, després de la proposta dels republicans, afig un nou tipus de malversació que penalitza amb fins a quatre anys de presó i sis d'inhabilitació el desviament pressupostari irregular dins de la mateixa administració pública.

La qüestió de la malversació ha motivat un fort debat dins de l'espai confederal, atés que Podem, en les últimes dates, al·ludia al fet que era una qüestió "molt delicada" que podia tindre "efectes perversos".

De fet, Unides Podem no va presentar cap esmena en aquest sentit, com va exposar la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el grup va procedir a una revisió exhaustiva de la proposta d'ERC, deixant clar que no donaria suport a cap modificació que suposara atorgar beneficis a la corrupció política. D'aquesta manera, el portaveu parlamentari, Pablo Echenique, va assenyalar que qualsevol reforma de la malversació no havia de servir d'ajuda a investigats o condemnats en casos com Lezo, Púnica o Kitchen.

Els comuns, més proclius

D'altra banda, el president del grup parlamentari i dirigent dels comuns. Jaume Asens sí que es va mostrar més partidari d'encarar aquesta revisió d'aquest tipus penal, en recalcar que la música li "sonava bé" i que veia lògic diferenciar entre enriquiment il·lícit i altres supòsits, com l'administració deslleial de recursos públics.

És més, divendres va sostindre que el text que va aprovar el 2015 el PP era un "nyap" i orientava la malversació a "perseguir l'independentisme".

També et pot interessar

stats