El PSOE i UP proposen un nou tipus de malversació que rebaixa la pena a quatre anys de presó

Sánchez anuncia mesures per a frenar el preu dels aliments, en línia amb la proposta de Díaz

El portaveu del PSOE en el Congrés, Patxi López, i el president del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens
El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, i el president del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens / Gustavo Valiente (Europa Press)

El PSOE i Unides Podem presentaran aquest dilluns al Congrés una proposta de reforma del Codi Penal que afegeix un nou tipus de malversació amb una pena màxima de quatre anys de presó i sis d'inhabilitació per al desviament pressupostari irregular dins de la mateixa administració pública.

D'aquesta manera, es rebaixaria la pena màxima aplicable als càrrecs processats respecte del Codi Penal vigent, que estableix fins a sis anys de presó i deu d'inhabilitació per malversació.

L’executiu espanyol considera que, amb aquesta nova proposta, cap supòsit de malversació quedaria despenalitzat, ni el més lleu, que s’incorporaria com a nou delicte en el text. A més, s’inclourien altres comportaments com el d'enriquiment il·lícit per a aquells càrrecs que obtinguen un increment patrimonial de més de 250.000 euros durant el seu mandat, que no puguen acreditar el seu origen, i que comportaria fins a tres anys de presó.

La intenció del govern central és que cap actuació que supose un desviament de fons públics quede exempta de càstig, encara que es distingisquen més suposats i gradacions.

El Codi Penal actual és el que va modificar el PP el 2015 i estableix un delicte de malversació sense distinció entre lucre personal o no. El càstig va dels dos als sis anys de presó, i entre sis i deu d'inhabilitació, amb un tipus agreujat que pot arribar als dotze anys de presó.

Amb el rerefons de les condemnes i possibles futurs processaments pel referèndum de l'1-O, ERC per la seua part vol reintroduir en el Codi Penal el concepte d'ànim de lucre personal o de tercers com a condició per a la malversació més greu, conservant les penes que va fixar el PP.

Sánchez anuncia mesures per a frenar el preu dels aliments

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge durant un acte de partit a Barcelona un nou paquet d'ajudes socials amb mecanismes per a frenar el preu dels aliments, que l'executiu espanyol té previst aprovar abans que acabe l'any.

Sánchez s'ha felicitat per haver aconseguit "doblegar la corba" de la inflació gràcies a l'anomenada "solució ibèrica" per al control dels preus de l'energia i la rebaixa de l'IVA. Amb tot, no s'han donat més detalls sobre aquesta proposta.

La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja va anunciar aquesta setmana que Unides Podem està negociant amb el PSOE noves mesures per a fer front a l'encariment dels aliments i de les hipoteques, en el marc de la pròrroga del decret anticrisi que expira el 31 de desembre.

També et pot interessar

stats