El govern està disposat a reformar el delicte de malversació deixant fora la corrupció i el lucre personal

Sánchez assegura que no es rebaixaran penes de corrupció i posa l'accent en els codis penals de països del voltant 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant l'acte institucional pel Dia de la Constitució
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant l'acte institucional pel Dia de la Constitució / Europa PRess

El govern espanyol està disposat a concretar una reforma limitada del delicte de malversació, pel qual van ser condemnats els líders independentistes del procés, encara que deixant fora els casos de corrupció i de lucre personal. En una conversa informal amb els periodistes en l'acte de celebració dels 44 anys de la Constitució, el president Pedro Sánchez ha posat l'accent en el dret comparat, en referència a com s'arreplega aquesta qüestió en els codis penals de països del voltant, però ha volgut deixar clar que no es retrocedirà en matèria de lluita contra la corrupció, ni es rebaixaran penes que hi tinguen a veure.

La reforma del delicte de malversació és una petició d'ERC, que, al costat d'altres formacions independentistes, té diversos membres del partit condemnats per aquest delicte i altres punts amb causes pendents, per les accions que es van dur a terme el 2017 per a intentar fer efectiva la independència de Catalunya.

A més de per malversació, els líders del procés van quedar condemnats per sedició, delicte que l’executiu espanyol ja s'ha compromés a eliminar, i per això el PSOE i Unides Podem van registrar en el Congrés una proposició de llei que es tramita acceleradament a la cambra perquè entre en vigor al gener.

La fórmula per a modificar la malversació passaria per una esmena d'ERC a aquesta proposició de llei que comptarà amb el suport de les forces que formen el govern. El termini de presentació d'esmenes acaba aquest divendres i el PSOE té decidit presentar algunes propostes, però no versaran sobre el delicte de malversació. També Unides Podem té anunciades esmenes.

Respecte al possible impacte electoral que puguen tindre aquestes mesures —tant l'eliminació de la sedició com la reforma de la malversació—, Sánchez s'ha mostrat convençut que la política sobre Catalunya serà un actiu de cara a les eleccions del 2023, en què hi ha municipals i autonòmiques al maig i generals previsiblement al desembre.

El Partit Popular rebutja la possible reforma del delicte de la malversació i retrau que siga ERC, i el seu portaveu en el Congrés, Gabriel Rufián, el "major penalista d'Espanya".

Els populars asseguren que amb la reforma dels delictes de sedició i també el de malversació, Sánchez està "netejant casa abans de gener", abans de l'any electoral. Neguen que hi haja diferents gradacions en la malversació i veuen igual de greu que un polític s'enriquisca de manera directa que el fet que use els diners públics per a beneficiar de manera il·lícita a tercers. "La corrupció és corrupció en tots els casos, no n'hi ha una bona i una altra de dolenta", subratllen fonts de la cúpula del PP.

Griñán tampoc es veuria beneficiat 

Respecte als detalls de la reforma de la malversació, fonts de l'executiu ofereixen un exemple il·lustratiu. Parlen d'un hipotètic alcalde que rep fons europeus i dedica part a pagar les nòmines de la plantilla. Per al govern espanyol això no és corrupció política i sota aquesta idea es duria a terme aquesta reforma penal.

Així mateix, assenyalen que no es pot castigar de la mateixa manera un exemple com l'anterior i el de l’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, condemnat a més de trenta anys de presó, entre altres coses per desviar fons de la caixa B del partit a comptes personals a Suïssa. El govern posa aquest cas com a exemple clar de corrupció política, que en cap cas podria beneficiar-se de la reforma de la malversació que es planteja.

En la mateixa línia, les fonts sostenen que el cas de l'expresident socialista de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, tampoc es veuria afectat. Griñán va ser condemnat per malversació i prevaricació i ha sol·licitat l'indult de la pena al govern al·legant que no va haver-hi lucre personal.

També et pot interessar

stats