El govern espanyol esmena la llei del ''només sí és sí'' per a aclarir quina és l'aplicació "correcta"

El PSOE i Unides Podem pacten introduir un paràgraf en l'exposició de motius de la reforma del Codi Penal que recorda que continuen vigents les disposicions que limiten la capacitat dels tribunals per a revisar a la baixa condemnes 

La ministra d'Igualtat Irene Montero en una sessió recent al Congrés
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una sessió recent al Congrés / Kiko Huesca (Efe)

El govern espanyol matisarà la llei del 'només sí és sí' després de la polèmica que ha generat l'aplicació del nou marc legal en casos ja jutjats, amb una allau de resolucions en diversos sentits que fins i tot han permés rebaixes de penes i excarceracions a agressors sexuals condemnats i reflecteixen criteris enfrontats entre la Fiscalia i alguns tribunals. El Ministeri d'Igualtat, en mans d'Unides Podem, ha tancat un acord amb la branca socialista de l'executiu per a facilitar la interpretació "correcta" de l'esmentada llei de garantia integral de la llibertat sexual.

No tocaran la norma sinó que, en concret, el que han pactat és introduir una esmena transaccional en la reforma del Codi Penal que actualment es tramita en el Congrés i que aquest dimarts ha aprovat la comissió de justícia. El paràgraf, afegit en l'exposició de motius, recorda que continuen vigents les disposicions addicionals contingudes en les successives modificacions del Codi Penal i que limiten les revisions a la baixa de condemnes. Per tant, els tribunals tenen restringida aquesta capacitat si les condemnes poden imposar-se també amb la nova llei perquè estan reconegudes en les forquetes punitives.

Fonts parlamentàries assumeixen que és un fragment de l'exposició de motius que no té força de normativa, però consideren que blinda la voluntat del legislador i ha de servir de guia als jutges i jutgesses quan revisen les condemnes.

L'esmena se secunda amb els vots de la coalició de govern estatal i l'abstenció del PNB, ERC i EH-Bildu. No fa referència a la llei de garantia integral de la llibertat sexual ni al degoteig de rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals després de l'entrada en vigor. En la pràctica, copia la instrucció de la Fiscalia General de l'Estat quan va interferir en la polèmica per aquestes reduccions de penes i especifica que, encara que no s'incorpore expressament la disposició transitòria cinquena del Codi Penal que limita les revisions de condemnes, ha d'aplicar-se d'acord amb la jurisprudència del Tribunal Suprem, igual que es fa amb el principi de retroactivitat de la llei penal més favorable al reu.

També et pot interessar

stats