L'Audiència d'Alacant ordena la primera excarceració d'un agressor sexual per la llei del ''nómés sí és sí''

El Tribunal ha aplicat la llei de garantia integral de la llibertat sexual en ser més favorable al reu i ha rebaixat la pena en dos anys

Façana de l'Audiència Provincial d'Alacant
Façana de l'Audiència Provincial d'Alacant / Europa Press

L'Audiència Provincial d'Alacant ha dictat aquest dijous una resolució per la qual rebaixa en dos anys, de sis a quatre anys, la pena imposada a un condemnat per un delicte d'agressió sexual constitutiu de violació i ha acordat la seua immediata excarceració, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

La secció primera de l'Audiència d'Alacant invoca els fonaments jurídics de l'acte la recent sentència del Tribunal Suprem, de data 29 de novembre de 2022, en el marc del denominat cas Arandina i fa constar expressament en la sentència que va emetre el 2 de desembre de 2010 que imposava al reu la “pena mínima” prevista pel legislador per a aqueix delicte.

D'aquesta manera, en ser més favorable per a ell, ara aplica la pena mínima que contempla per al mateix delicte el Codi Penal després de la recent reforma operada per la Llei 10/2022 de garantia integral de la llibertat sexual.

“Als penats assisteix sempre el dret al fet que se'ls aplique la norma més beneficiosa, encara que siga posterior al moment de dictar-se les seues condemnes, per la qual cosa en el supòsit d'actuacions procedeix la revisió de la condemna imposada en la sentència pel delicte previst en els articles 178 i 179 del Codi Penal i la reducció de la pena imposada per aqueix delicte”, precisen els magistrats.

El penat en aquest cas va ser condemnat, al costat d'altres acusats, a un total de tretze anys, nou mesos i dos dies de presó desglossats de la següent manera: sis anys i un dia per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers per immigració il·legal, sis anys i un dia per un delicte d'agressió sexual constitutiu de violació i un any, nou mesos i un dia de presó per un delicte continuat de falsedat documental.

El penat va començar a complir la condemna imposada en la sentència el 23 de febrer de 2012, per la qual cosa havia de quedar extingida abans d'un any, concretament el 17 d'octubre de 2024.

En rebaixar-li en dos anys la pena pel delicte de violació, la sala ha acordat la seua immediata posada en llibertat.

L'acte es notificarà a la Fiscalia, al penat, a la seua representació processal i a la perjudicada, i podrà ser recorregut en contra en cassació davant del Tribunal Suprem.

Ordre d'expulsió

Fonts penitenciàries han assegurat a À Punt que el penat encara no ha eixit de la presó però que quan ho faça, un vehicle policial l'estarà esperant per a executar l'orde d'expulsió que té.  

També et pot interessar

stats