Exministres i ex alts càrrecs del PSOE signen un manifest contra la reforma de la sedició i la malversació

Entre els més de 300 signants del text, que alerta que canviar els tipus delictius estimula atemptar contra la Constitució, estan els exministres Virgilio Zapatero o César Antonio Molina

L'escriptor i exministre de Cultura César Antonio Molina (arxiu)
L'escriptor i exministre de Cultura César Antonio Molina (arxiu) / Europa Press

Diversos exministres, ex alts càrrecs socialistes i personalitats del món jurídic i acadèmic han signat un manifest de rebuig als canvis que impulsa la coalició de govern entre PSOE i Unides Podem en el Codi Penal per a eliminar el delicte de sedició i rebaixar les penes de la malversació. Alerten que la nova normativa suposarà "un estímul" a comportaments que atempten contra la Constitució.

El document emés per l'Associació per a la defensa dels valors de la Transició, que agrupa antics càrrecs de diferents forces polítiques, s'oposa de ple a l'argument expressat per l'executiu de Pedro Sánchez, que justifica els canvis per a homologar els tipus penals amb les principals democràcies europees.

Així, critiquen que Sánchez utilitza el pretext que les penes per aquests delictes als països europeus són inferiors a les existents a Espanya. "Això no és cert perquè no es pot obviar que el Codi Penal espanyol permet abaixar la pena de la sedició fins als dos anys i perquè el delicte de sedició es castiga a Europa de manera similar a Espanya", sostenen.

"La qüestió no està en el nom del delicte sinó en saber si els fets que castiga l'actual tipus de sedició a Espanya estan castigats amb menors penes fora de les nostres fronteres. Malgrat les diferències formals i les tradicions legislatives penals de cada país, els delictes i les penes en matèria de sedició en el nostre Codi Penal són molt similars a les d'altres països del nostre entorn com Alemanya, França i Itàlia", indica el text, citat per Europa Press.

Amb aquests arguments, reclamen retirar la proposició de llei presentada pel PSOE i Unides Podem i demanen a les Corts Generals la tipificació urgent d'un delicte contra la Constitució "amb les penes recollides en els codis penals de les nacions europees més avançades" per a evitar un "buit legal" que puga dividir "encara més" la convivència entre espanyols.

Entre els signants del manifest estan l'exministre de Cultura César Antonio Molina; el d'Obres Públiques i exportaveu del PSOE al Congrés Javier Saenz Cosculluela; l'exministre de la Presidència Virgilio Zapatero; el de Defensa i Sanitat Julián García Vargas i l'exministre de l'Interior José Luis Corcuera. També s'han afegit al text l'exministre d'Economia José Luis Leal i l'exministra de Cultura Soledad Becerril, tots dos d'UCD; l'exsenadora i exsecretària d'Internacional de la comissió executiva federal del PSOE Elena Flores i l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Manuel Aragó (que va contribuir a declarar inconstitucionals aspectes rellevants de l'Estatut català).

Així mateix, ratifiquen el text excàrrecs rellevants del PSOE com l'exalcalde de la Corunya Francisco Vázquez, l'exvicepresident de la Junta d'Andalusia Manuel Jiménez Barrios o l'excandidat socialista a l'Ajuntament de Madrid Antonio Miguel Carmona. També el subscriuen l'exfiscal general de l'Estat Eligio Hernández, l'expresident de la Real Fundació Elcano Elim i Jesús Quijano.

Entre els signants d'aquest manifest hi ha desenes d'exalcaldes, exparlamentaris, ambaixadors, professors d'universitat i persones vinculades al món del Dret. En total, subscriuen el text més de 300 persones i una vintena d'entitats.

També et pot interessar

stats