El Constitucional decideix si frena la reforma del tribunal

De la decisió dependrà si es renova el tribunal, després de quatre anys amb el mandat caducat i amb una majoria de forces conservadores

Imatge d'arxiu de l'edifici del Tribunal Constitucional
Imatge d'arxiu de l'edifici del Tribunal Constitucional / Europa Press

El Tribunal Constitucional celebra aquest dilluns el ple extraordinari per a abordar si admet el recurs d'empara presentat pel PP, on demanen suspendre els canvis en la norma que afecta el mode d’elecció dels magistrats per part del Consell General del Poder Judicial. Precisament, a última hora d'aquest diumenge, el PSOE va presentar dos nous escrits davant el Tribunal Constitucional per a tractar d'impedir que l'òrgan accepte la petició del PP.

La decisió que prenga el tribunal serà clau, ja que la reforma del govern canviaria l'actual majoria de forces conservadores envers les progressistes i aplanaria el camí a l'executiu per a renovar els delictes del Codi Penal.

Aquest és un dels motius principals perquè s'hi oposen els populars. El seu president, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat eleccions anticipades i ha reiterat la seua oposició al fet que es derogue el delicte de sedició. “Per primera vegada a les Corts Generals guanya l'independentisme i perd el constitucionalisme”, va declarar el líder popular respecte a l’aprovació del Congrés del Codi Penal el passat dijous.

La setmana política s’ha vist sacsejada per la situació i les declaracions contínues de tots els partits sobre aquest assumpte. Segons els socialistes, en cas de ser admesa la petició dels populars, el Constitucional “vulneraria el dret de la ciutadania a participar en els assumptes públics a través dels seus representants”, es pertorbaria el funcionament de les Corts Generals i “es violentarien els drets dels parlamentaris garantits per l'article 23 de la Constitució”.

Per al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el recurs presentat pel Partit Popular és “un intent de la dreta política i judicial, encoratjada a més per la dreta mediàtica, d’atropellar la democràcia”. Així ho va sentenciar dijous mentre es trobava a Brussel·les, participant en la cimera dels líders de la Unió Europea i del sud-est asiàtic.

Aquestes declaracions, però, no han agradat als huit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial, que les han considerat d’“irresponsables”. En el comunicat publicat, els més veterans de la institució han destacat que no recorden “un atac semblant en el passat” i que les paraules del president fomenten “la confrontació partidista i la deslegitimació de les institucions”.

Com a resposta, en un míting celebrat a València aquest dissabte, Sánchez ha lamentat que el PP es dedicara a “bloquejar” el govern dels jutges i la renovació del Constitucional, i va afegir que els populars “no es tallaven un pèl” perquè “si necessiten bloquejar el Parlament, van i ho fan”.

La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s'ha sumat a les crítiques i ha urgit al govern a “encarar” el desafiament de l'“estratègia colpista de la dreta” amb tots els mitjans possibles. També ho ha fet la vicepresidenta Yolanda Díaz, líder de Sumar, que ha afirmat que Feijóo “està segrestat per l'extrema dreta” i “té un problema amb la democràcia”.

Els onze magistrats del Constitucional estan citats a les 10:00 hores. De la decisió que prenguen dependrà si es renova el tribunal, després de quatre anys amb el mandat caducat.

També et pot interessar

stats