Sánchez retrau al PP que demane eleccions a diari però que no es facen en el Tribunal Constitucional

El president del govern espanyol ha lamentat que els populars no es tallen a l’hora de “bloquejar” la renovació del Constitucional

Setmana polèmica per la renovació del Tribunal Constitucional / À Punt NTC

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha retret aquest dissabte al Partit Popular que des que els socialistes estan en el govern, demanen eleccions anticipades cada dia, mentre que en el Poder Judicial o en el Tribunal Constitucional, on tenen majoria, no hi ha eleccions, "ni anticipades, ni retardades".

"Ací el que toca és mantindre en els llocs a aquells que ells nomenen, encara que siga per a tota la vida", ha criticat Sánchez en un míting a València dos dies abans que el Tribunal Constitucional decidisca sobre la tramitació parlamentària de la reforma del Codi Penal.

Sánchez ha lamentat que el PP es dedique a "bloquejar" el govern dels jutges i la renovació del Constitucional, i ha afegit que a més "si per a això necessiten bloquejar el Parlament, no es tallen, van i ho fan", així "entén la dreta i la ultradreta la democràcia en aquest país".

Segons ha assenyalat, en aquests moments la gent es pregunta per què hi ha tant de "soroll, crispació i insult", i ha destacat que el PP, des de fa quatre anys, només demana una cosa cada dia i "per a tot": eleccions anticipades, el mateix quan hi ha una pandèmia, quan esclata un volcà o quan Putin ataca Ucraïna.

El cap de l’executiu també ha insistit en la importància de la renovació del Tribunal Constitucional, que té el poder de dur a terme decisions tan importants com declarar constitucional o no el dret de les dones d’interrompre voluntàriament l’embaràs, i ha posat com a exemple l’ocorregut als Estats Units el juny. “Ara mateix estan recorregudes per la dreta i la ultradreta la reforma laboral, la llei de la interrupció voluntària de l’embaràs o la llei de l’eutanàsia”, ha afegit Sánchez, qui ha apuntat que és del tot “raonable que aquestes decisions es prenguen amb tota legitimitat i en plenes facultats de les seues competències”, i no “amb un mandat caducat, que és el que té el Tribunal Constitucional ara”.

Respecte a la derogació del delicte de sedició, el president s’ha reafirmat en què “estem resolent el problema a Catalunya” i ha criticat que la dreta i la ultradreta diguen que "tenen una alternativa” però que no és cert, perquè “mai els ha importat Espanya, Catalunya ni la Constitució”.

Vocals conservadors del CGPJ titllen d'"irresponsables" les paraules de Sánchez

Tots els ulls estan posats en aquest dilluns, quan es decidirà si s’admet el recurs del PP amb què ha demanat frenar de manera cautelaríssima els canvis en la norma que afecten el mode d’elecció dels magistrats del Tribunal Constitucional per part del Consell General del Poder Judicial.

Una actuació per part dels populars que Sánchez va qualificar dijous, en la sessió de treball del Consell Europeu a Brussel·les, d’“un intent de la dreta política i judicial, encoratjada a més per la dreta mediàtica, d’atropellar la democràcia”. Paraules que no han agradat als huit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), els quals han titllat d’"irresponsable" en un comunicat publicat aquest dissabte la declaració del president del govern.

En el comunicat, els vocals més veterans del Consell General del Poder Judicial han destacat que no recorden “un atac semblant en el passat” i consideren que les declaracions de Sánchez no tenen cap fonament i que fomenten "la confrontació partidista i la deslegitimació de les institucions". 

Feijóo: "Per primera vegada a les Corts Generals guanya l'independentisme i perd el constitucionalisme"

Per la seua part, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar aquest divendres en un míting, també a València, que a les Corts Generals guanya per "primera vegada l'independentisme i perd el constitucionalisme", en referència la derogació del delicte de sedició, amb el qual "es facilita, els referèndums a Espanya". També ha lamentat que per primera vegada s'intente i s'aconseguisca, "si no es posa remei", el control del govern al Tribunal Constitucional i la humiliació a les competències del Consell General de Poder Judicial.

També et pot interessar

stats