El pacte entre el PP i el PSOE per a renovar el CGPJ podria saltar pels aires si es reforma el delicte de sedició

Sánchez insta Feijóo a renovar el Consell General del Poder Judicial encara que discrepe de la reforma del delicte de sedició i diu que l'acord està "llest i preparat"

Pedro Sánchez escolta Alberto Núñez Feijóo, al Senat, el passat 18 d'octubre / Efe
Pedro Sánchez atén Alberto Núñez Feijóo, al Senat, el 18 d'octubre / Efe

El pacte entre el govern central i el PP per a desbloquejar el Consell General del Poder Judicial i renovar també el Tribunal Constitucional, que, segons el president del govern, Pedro Sánchez, està ja enllestit, podria saltar pels aires si es reforma el delicte de sedició.

De fet, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, assegura que si arriba a la Moncloa, endurirà les penes d'aquest delicte.

I amb les reticències del PP, que sembla que condiciona el desbloqueig del poder judicial al fet que el govern no toque el delicte de sedició, Sánchez s'ha reafirmat en la seua voluntat de reformar el delicte de sedició —expressada en el seu discurs d'investidura—, i l'ha separat de la negociació en curs amb el PP per a la renovació del CGPJ.

Des de Pretòria, on es troba de visita oficial, ha deixat clar que una cosa és "l'agenda legislativa", en la qual entra la sedició, i una altra, el compliment de la Constitució.

"L'acord està llest, està preparat, falta donar una resposta a la voluntat política que manifesten els grups parlamentaris", ha incidit, respecte a la renovació del CGPJ. "El govern diu sí de manera rotunda", ha recalcat.

El cap del govern, ha instat el Partit Popular que complisca amb la Constitució i desbloquege ja la renovació del Consell General del Poder Judicial encara que discrepe de la reforma del delicte de sedició perquè es tracta de dos assumptes diferents.

La part morada del govern lamenta l'actitud dels populars. Segons la vicepresidenta Yolanda Díaz, d'Unides Podem, "l'actitud rebel i contumaç que ha tingut el PP en aquest poder és gravíssima" i esperen que no es torne a repetir perquè l'oportunitat, diuen, "és única".

L'acord sobre els requisits per a triar els jutges i evitar les portes giratòries ja estaria tancat. Pel que fa als noms, els que sembla que hi ha ara damunt la taula són diversos.

Cándido Conde-Pumpido, proposta acceptada pels populars per a la presidència, o Carlos Preciado i Joaquín Urías, que s'incorporarien al CGPJ. Tot estaria tancat, però res estaria signat.

També et pot interessar

stats