Els Estats Units revoquen el dret d'avortament, vigent des del 1973

La justícia del país dona una victòria transcendental als republicans i als conservadors religiosos que volien limitar o prohibir el procediment

VÍDEO | Manifestacions en més de 400 ciutats nord-americanes pel dret a l\'avortament
Imatge d'arxiu de les manifestacions en més de 400 ciutats nord-americanes pel dret a l'avortament / À Punt NTC

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha fet aquest divendres el pas dramàtic de revocar la sentència històrica de 1973 que reconeixia el dret constitucional de les dones a l'avortament i el legalitzava a tot el país. Així, la justícia del país dona una victòria transcendental als republicans i als conservadors religiosos que volien limitar o prohibir el procediment.

El tribunal, en una sentència impulsada per la seua majoria conservadora, ha confirmat una llei amb el suport dels republicans de Mississipí, que prohibeix l'avortament després de quinze setmanes. En la votació, el president del tribunal, John Roberts, ha escrit per separat per a dir que hauria mantingut la llei de Mississipí, però que no hauria fet el pas addicional d'esborrar el precedent del tot.

Els jutges han considerat que la decisió vigent fins ara, que permetia que els avortaments fets abans que un fetus poguera sobreviure fora de l'úter –entre les 24 i les 28 setmanes d'embaràs– es va decidir "erròniament" perquè la Constitució dels Estats Units no fa menció específica dels drets a l'avortament. La decisió assenyala que la Constitució "no atorga" aquest dret i retorna l'autoritat per a poder legislar sobre l'avortament als representants electes dels estats.

Al maig es va filtrar un esborrany de la sentència, que indicava que el tribunal podria anul·lar-la, un fet que va provocar una tempesta política. La llei de Mississipí havia estat bloquejada pels tribunals inferiors, considerada fins ara com una violació del precedent del Tribunal Suprem sobre els drets a l'avortament.

Tres estats prohibeixen l'avortament només eixir la sentència del Suprem

Els estats de Kentucky, Louisiana i Dakota del Sud han prohibit la interrupció de l'embaràs aquest mateix divendres, només conéixer-se la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units d'anul·lar la protecció del dret a l'avortament vigent des de 1973. Els tres estats havien tractat d'aprovat amb anterioritat aquestes lleis.

Idaho, Tennessee i Texas també han aprovat de manera automàtica aquesta prohibició, encara que els efectes no entraran en vigor fins d'ací a 30 dies, segons ha indicat la institució dedicada a la investigació sobre drets reproductius.

Biden carrega durament contra els jutges conservadors

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha carregat durament contra els tres jutges conservadors del Tribunal Suprem nominats pel seu predecessor, Donald Trump (2017-2021), d'aquesta decisió. 

"Estan darrere d'aquesta decisió d'acabar amb la balança de la justícia i eliminar un dret fonamental de les dones en aquest país", ha assegurat en referència als magistrats Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett.

Al mateix temps, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha pronunciat sobre aquesta decisió en Twitter, on ha assegurat que cap dret es pot donar per fet. "Les conquistes socials sempre estan en risc de retrocedir" ha afirmat. 

També la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha lamentat el canvi legislatiu i ha dit que "és un dia molt trist per a totes les dones del món". "Les dones necessitem polítiques públiques feministes valents, que garantitzen els nostres drets" ha afegit. 

També et pot interessar

stats