La Comunitat Valenciana ja suma sis mesos de toc de queda i tancament perimetral

La Generalitat va aplicar les mesures el passat octubre davant l'augment de contagis en la segona onada de la pandèmia

Control policial en l'accés a un municipi
Control policial a les carreteres valencianes / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana compleix mig any amb el toc de queda nocturn i el tancament perimetral autonòmic. La Generalitat va decidir establir aquestes mesures quan va pujar la corba de contagis en la segona onada de la pandèmia, les va estendre per l'esclat de la tercera i les va mantindre com a previsió enfront del decaïment en l'inici de la quarta.

Toc de queda

El govern valencià va aplicar el toc de queda nocturn la matinada del 25 d'octubre. D'aquesta manera va entrar en vigor la limitació de la llibertat de circulació de les persones entre les 00:00 hores i les 6 del matí. El mateix dia, el govern de Sánchez va publicar el reial decret pel qual va establir el segon estat d'alarma, el toc de queda nocturn entre les 23 i les 6 hores i la possibilitat del tancament perimetral quan les autonomies així ho regularen.

Tancament perimetral

Només cinc dies després, el 30 d'octubre al migdia, va entrar en vigor el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana. Aquesta mesura establida per a controlar l'expansió del virus entre comunitats autònomes estava previst que durara set dies, però ja s'ha ampliat en onze ocasions.

El perimetratge autonòmic ni tan sols es va alçar els dies més assenyalats de Nadal, com la Generalitat havia plantejat després d'una millora inicial de les dades, perquè a mitjan desembre els casos van tornar a repuntar i superaven la mitjana estatal.

Així, des de fa vint-i-cinc setmanes, no està permés entrar ni eixir de la Comunitat Valenciana excepte per motius justificats que cal acreditar, com l'assistència a centres sanitaris, laborals o docents, el retorn al lloc de residència habitual o familiar, o la cura de persones vulnerables.

Canvis en el toc de queda

La Generalitat va decidir també avançar el toc de queda, que va començar el 21 de desembre a les onze de la nit amb l'objectiu de limitar al màxim les trobades socials.

Aquestes restriccions adoptades, que no van poder evitar l'esclat de la tercera onada en la Comunitat Valenciana, van fer que a principis de gener l'inici del toc de queda s'avançara de les 23 a les 22 hores.

Les dues mesures s'han mantingut des de principi d'any, mentre s'afegien noves restriccions com els tancaments perimetrals els caps de setmana en les grans ciutats o el tancament total de la restauració en plena tercera onada que va deixar la incidència més alta de tot Espanya.

Complit mig any amb toc de queda nocturn i tancament perimetral, la Comunitat té en aquests moments la incidència més baixa d'Espanya i és l'única en situació de risc baix de contagi, la qual cosa ha fet que es flexibilitzaren algunes restriccions per a l'última quinzena de l'estat d'alarma, encara que aquestes dues mesures principals es mantenen.

A principis de maig tornarà a reunir-se la Interdepartamental del Consell amb la idea d'alçar el perimetratge autonòmic si la Comunitat Valenciana segueix com una de les regions europees amb menys incidència i per a avançar en la reducció de les restriccions i en la "desescalada prudent".

També et pot interessar

stats