Preguntes i respostes sobre el tancament perimetral de les grans ciutats i la limitació a les reunions socials

La Policia Local de València publica una guia per a resoldre els dubtes més freqüents de la ciutadania sobre les noves restriccions.

Imatge d'un control de la Policia Local de València en els accessos a la ciutat
Imatge d'un control de la Policia Local de València en els accessos a la ciutat / Twitter: @policialocalvlc

La Policia Local de València ha publicat una guia per a resoldre els dubtes de la ciutadania per les últimes restriccions decretades per la Generalitat per a intentar frenar la pandèmia de coronavirus, entre les quals està el tancament perimetral durant els caps de setmana i festius dels quinze grans nuclis urbans de la Comunitat Valenciana. Des d’aquest dilluns, a més, les reunions socials en domicilis queden limitades al nucli de convivència en tot el territori i només es permetrà trobar-se amb un altra persona sempre que siga en espais públics. Les mesures estaran vigents, almenys, fins al 15 de febrer.

El regidor de Protecció Ciutadana de València, Aarón Cano, ha explicat que el document estarà en constant actualització i s’anirà completant amb els dubtes “més recurrents” dels valencians i les valencianes de cara a les restriccions. L’objectiu és proporcionar tota la informació possible als valencians i valencianes per a ajudar a garantir el compliment de les normes establides, ha indicat.

Algunes de les preguntes que arreplega el document estan relacionades amb desplaçaments durant els caps de setmana i festius. Ací n’oferim una selecció. La guia íntegra pot consultar-se ací.

- Puc visitar el cap de setmana els meus pares, que resideixen en una ciutat de més de 50.000 habitants i són majors, si jo visc en un poble que no està confinat perimetralment? Aprofite per a anar a fer-los la compra, arreglar la casa i altres tasques.

Sí, tant en aquest cas com si els dos municipis tenen limitada la mobilitat els caps de setmana i festius. L’atenció i cura de persones majors està exempta de la restricció.

- Visc a València (o qualsevol altra ciutat afectada per la restricció) i passe els caps de setmana en una segona residència ubicada una població valenciana que no es trobarà confinada. Puc continuar anant-hi?

Sí, si ix de la ciutat abans de les 15:00 hores del divendres (quan comença la restricció) i no retorna fins passades sis del matí de dilluns (quan acaba). La Policia Local de València recomana, tot i això, quedar-se en el domicili habitual i limitar al màxim els desplaçaments per a minimitzar el risc de contagi.

- Els caps de setmana solc anar compres a un centre comercial situat fora del terme municipal de València. Podré seguir anant-hi?

No. La limitació de mobilitat estableix el confinament perimetral de les ciutats de més de 50.000 habitants des de les 15:00 hores del divendres fins a les 06:00 h del dilluns. Hauria de fer les compres en un centre comercial que es trobe en el terme municipal de residència. El cos municipal aconsella comprar allò necessari fora dels dies i horaris en què es produeix l’afluència més gran de públic en grans superfícies o buscar alternatives en el petit i mitjà comerç.

- La meua filla estudia a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i viu durant la setmana a la ciutat, però els divendres a la vesprada l’arreplegue i ens traslladem al nostre domicili a València fins diumenge, quan la torne a portar a Castelló. Puc continuar fent-ho mentre hi haja classes?

Sí. El supòsit s’enquadra en les excepcions previstes per a la limitació de mobilitat: assistència a centres universitaris, docents i educatius, i retorn al lloc de residència habitual o familiar. És recomanable, en tot cas, portar documentació que justifique els desplaçaments (certificat de padró, justificant de matrícula, i contracte de lloguer del pis on viu l’estudiant...).

- Estic de reforma a casa i hi acudeixen tres persones a treballar. Amb això de vegades coincidim en el domicili la meua parella, els meus dos fills, els obrers i jo. Es pot?

Les activitats laborals estan exemptes de la limitació a dues persones no convivents, per la qual cosa poden continuar amb els treballs de reforma. Tot i això, la Policia Local de València aconsella que només hi haja una persona del nucli de convivència mentre els operaris estiguen en l’habitatge, sempre la mateixa.

- Fins quina hora pot estar oberta una acadèmia de ball?

Depén de si el centre atorga títols amb validesa acadèmica o professional. En cas que siga així, podrà estar oberta fins una hora que permeta el professorat, personal i alumnat tornar a casa sense infringir el toc de queda, actualment fixat a les 22:00 hores. Altrament, haurà de tancar a les 18:00 hores, igual que la resta d’establiments comercials.

- Per a anar al treball em desplace a un polígon fora de la ciutat amb altres tres companys i fem torns setmanalment per a agafar cotxe. Podem seguir fent-ho ara que les reunions estan limitades a dues persones no convivents?

La recomanació és anar de manera separada. En cas de no poder fer-ho, matisa la Policia Local de València que les activitats laborals es contemplen com a excepció a les restriccions. Recorda, això sí, que sempre s’ha de portar mascareta.

- Quantes persones puc portar en el meu vehicle?

Si són convivents es poden utilitzar totes les places. En cas que no ho siguen, únicament se’n podran ocupar dues.

També et pot interessar

stats