Els advocats preveuen una allau de recursos després que el Constitucional haja invalidat l'estat d'alarma

A la Comunitat Valenciana es van posar 100.000 sancions i els despatxos ja han començat a rebre clients que reclamen els diners que van pagar

Control policial durant l'estat d'alarma
Control policial durant l'estat d'alarma / Arxiu

L'endemà que el Tribunal Constitucional invalidara l'estat d'alarma, la decisió ja té una conseqüència pràctica. Comencen a arribar als despatxos persones sancionades durant els tres mesos de confinament que volen recórrer i els d'advocats estimen que hi haurà una allau de peticions. Si els recursos prosperen, el Ministeri de l'Interior haurà de tornar al voltant de 15 milions d'euros als valencians sancionats.

Durant l'estat d'alarma es van posar 100.000 sancions a la Comunitat Valenciana, que s'han traduït en uns 20 milions d'euros, 15 milions ja cobrats i uns 5 més pendents. Després de la sentència del Tribunal Constitucional, els lletrats ja han començat a rebre clients que reclamen els diners que van pagar, ja que la devolució no és automàtica.

La majoria de les multes no havien estat tramitades, i en el cas de les que sí que s'havien tramitat, moltes havien estat recorregudes. L'advocada Isabel Carricondo ha dit a À Punt que estan esperant "que resolguen el fraccionament de la multa i ara el que en demanarem és la nul·litat". Ha posat com a exemple el cas d'un home que va eixir a comprar una bombona de butà, va pagar la sanció de 600 euros i ara demanaran que se li abone.

A la Comunitat Valenciana ja s'havien recaptat vora 8 milions de forma voluntària. Els lletrats no esperen que automàticament se'ls torne els diners, però sí que se'n pot reclamar la devolució. L'advocada Liz Marí Suárez preveu "una allau de totes les persones multades que demanaran la nul·litat i la devolució del pagament de l'indegut".

Els juristes preveuen una anul·lació de les sancions

Tardarà, però tots els juristes opinen que l'administració finalment anul·larà les sancions i tornarà els diners. Fins i tot es pot reclamar sense advocat. Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Universitat de València, ha indicat a À Punt que les multes s'hauran de tornar "però evidentment ho haurà de demanar el ciutadà, no serà l'estat el que prenga la iniciativa".

D'altra banda, aquest jurista ha criticat la tardança de la resolució i ha dit que el Constitucional ha demostrat que "són inútils", perquè la resolució ha arribat un any després que finalitzara l'estat d'alarma.

Carlos Flores, catedràtic de Dret Constitucional de la UV, també veu possible que el tribunal diga que l'estat d'alarma va ser nul, però que els perjuís econòmics que va causar als ciutadans "no són restituïbles".

A més, ha afegit que la decisió del tribunal mostra el "bon estat de la democràcia", perquè magistrats elegits a proposta del PP han votat a favor del decret d'alarma mentre que altres progressistes hi han votat en contra.

Tot apunta, això sí, que la sentència del Constitucional no dona peu a demanar indemnitzacions de negocis tancats.

Siga com siga, la resolució no afectarà les mesures preses actualment a la Comunitat Valenciana, on no s'han anul·lat drets fonamental, sinó que simplement s'han limitat. Sobre la sentència, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha sumat a les veus que defensen l'efectivitat de l'estat d'alarma en la lluita contra la pandèmia.

També et pot interessar

stats