La primera nit del toc de queda acaba sense incidents en els 32 municipis afectats

Puig destaca que la resposta ciutadana a la limitació de mobilitat nocturna ha sigut d'"altíssima responsabilitat", a penes hi ha hagut huit propostes de sanció i els incidents "han sigut mínims"

El cèntric carrer de Xàtiva de la ciutat de València aquesta matinada, quan ha entrat el vigor el toc de queda a la ciutat
El cèntric carrer de Xàtiva de la ciutat de València aquesta matinada, quan ha entrat el vigor el toc de queda a la ciutat / Manuel Bruque (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de juliol 2021 - 10:36 Actualitzat: 13 de juliol 2021 - 14:05

Silenci i carrers buits de vianants. És la situació que s’ha tornat a repetir aquesta nit en 32 municipis valencians, aquells on s'ha decretat el toc de queda per a frenar els contagis de coronavirus. Només 35 dies després que expirara l’anterior toc de queda, València, una vintena de poblacions de la seua àrea metropolitana de més de 5.000 habitants, municipis turístics com Benicàssim, Gandia o Sant Vicent del Raspeig i uns quants de la Plana d’Utiel han tornat a tindre limitada la mobilitat entre la una i les sis de la matinada. Tots han viscut una nit tranquil·la, sense incidents remarcables, segons la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana. Només alguns joves, molts d'ells Erasmus, asseguraven a València no haver-se assabentat d'aquesta mesura.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la resposta ciutadana a la limitació de mobilitat nocturna en 32 municipis de la Comunitat Valenciana ha sigut d'"altíssima responsabilitat" i a penes hi ha hagut huit propostes de sanció per incompliment. Puig ha ressaltat que els incidents han sigut mínims en el conjunt dels municipis afectats i ha dit que "es pot fer oci, es pot acudir als espais naturals i es poden tindre relacions socials però en condicions de seguretat, amb mascareta i amb distància".

El cap del Consell ha manifestat que s'ha d'intentar parar "aquesta nova onada" perquè serà "definitiu" per a avançar en la superació de la pandèmia i tindre un mes d'agost "el millor possible". Puig ha apel·lat a la responsabilitat dels joves, que encara no han sigut vacunats.

Així mateix, ha dit que la vacunació contra el coronavirus avança i el 62% de la població valenciana ha rebut almenys una dosi, i ha reiterat que si es compleix el calendari previst, la Comunitat Valenciana arribarà al Nou d'Octubre amb immunitat global.

"Estem en condicions de parar aquesta onada, i cal fer-ho des de la corresponsabilitat, ateses les dificultats que hi ha en l'expansió de la variant Delta" Ximo Puig - President de la Generalitat

El toc de queda, vigent fins al 25 de juliol

El toc de queda, que estarà vigent fins el 25 de juliol, el va avalar aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) donat que la llibertat de mobilitat és un dret fonamental que per a limitar-lo requereix autorització judicial. Aquesta iniciativa es va publicar dilluns de vesprada, per via urgent, al Diari Oficial de la Generalitat.

La restricció a la mobilitat nocturna afecta només 32 poblacions, considerades “de major risc epidemiològic” no sols per la quantitat de població, sinó també per la proporció de contagis que presenten per cada 100.000 habitants, el que es coneix com incidència acumulada.

En les 32 poblacions afectades pel toc de queda, durant la primera nit amb reducció de la mobilitat només s'ha vist pels carrers treballadors nocturns, taxis i alguns grups de joves amb ganes d'estar al carrer. No obstant això, en ser advertits pels agents de la policia de la mesura, s'han recollit sense resistència.

Previsiblement hi haurà major desplegament policial a partir de les pròximes nits per a fer complir el toc de queda, especialment en zones d'oci i en unes altres on tradicionalment se celebren botellots.

Un cotxe de policia patrulla pel passeig marítim de Gandia durant aquesta matinada
Un cotxe de policia patrulla pel passeig marítim de Gandia durant aquesta matinada / À Punt NTC

L'anterior toc de queda va començar a aplicar-se a la Comunitat Valenciana hores abans del segon estat d’alarma d'Espanya (el 25 d'octubre de 2020), i es va alçar el passat 8 de juny. Al nostre territori, el toc de queda es va prorrogar més que en altres territoris perquè TSJCV va avalar la pròrroga de la limitació de la mobilitat nocturna. La Generalitat ha optat per un toc de queda selectiu perquè la situació epidemiològica de tot el territori no és uniforme.

El que sí que afecta tota la Comunitat Valenciana són les restriccions que, paral·lelament, ha adoptat el Consell per a contindre els casos de coronavirus, com la limitació de les reunions socials a deu persones, tant en l’àmbit privat com als espais públics, el tancament total de l’oci nocturn (llevat que oferisquen el servei de restauració) i el tancament a les 00.30 hores de la nit de bars i restaurants.

També et pot interessar

stats