El Tribunal Constitucional tomba el primer estat d'alarma del govern espanyol

Ha sigut una decisió molt ajustada que ha comptat amb l'oposició de cinc dels onze magistrats

Imatge d'una dona creuant un carrer del centre de València durant l'estat d'alarma
Imatge d'una dona creuant un carrer del centre de València durant l'estat d'alarma / Europa Press

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el primer estat d'alarma decretat pel govern espanyol al març de 2020 per a combatre la pandèmia, una decisió molt ajustada que ha comptat amb l'oposició de cinc dels onze magistrats.

Després de diversos plens de deliberació, finalment, el vot de la vicepresidenta, Encarnación Roca, ha sigut decisiu per a inclinar la balança a favor dels cinc magistrats –tots ells del bloc conservador– que han estimat que el paraigua legal per a adoptar el confinament general de la població havia d'haver sigut l'estat d'excepció i no el d'alarma.

Els altres cinc –tres de tall progressista i dos del conservador–, per contra, han continuat considerant que el govern va actuar correctament optant per l'estat d'alarma per a decretar el confinament domiciliari.

D'aquesta forma, segons avancen les fonts consultades, la majoria del Tribunal ha votat a favor de la ponència del magistrat Pedro González Trevijano, que decreta la inconstitucionalitat de l'estat d'alarma. Tant la sentència com els previsibles vots particulars es coneixeran en els pròxims dies.

El text considera que la intensitat i gravetat de les limitacions, com el dret de circulació, fruit del confinament domiciliari, van derivar en una suspensió que no té acomodament en la Constitució.

Ara bé, el ponent no qüestionava les restriccions de drets fonamentals sinó l'instrument que va utilitzar el govern espanyol per a dur-lo a terme, perquè entén que l'estat d'alarma no permet una suspensió generalitzada de drets fonamentals. No es posa per tant en dubte la idoneïtat de les mesures restrictives, en emmarcar-se en una pandèmia global i en què van ser semblants a les dels països del nostre entorn.

També et pot interessar

stats