Rafael Rubio demana reincorporar-se a la seua plaça a l'Ajuntament de València poc després d'eixir de la presó

L'exdelegat del govern espanyol i exregidor socialista està imputat en el cas Assut i haurà de comparéixer setmanalment en el jutjat

L'exsubdelegat del govern, Rafael Rubio, en una imatge recent
L'exsubdelegat del govern, Rafael Rubio, en una imatge recent / À Punt NTC

L’ex-subdelegat del govern espanyol a la Comunitat Valenciana i exportaveu del PSPV a l'Ajuntament de València, Rafael Rubio, ha demanat reincorporar-se al seu lloc de treball com a funcionari al consistori de la ciutat. L'exregidor, imputat en el cas Assut, ha estat durant els últims dos mesos tancat a la presó de Picassent de forma preventiva per aquesta mateixa causa, però el passat dimarts va quedar en llibertat amb càrrecs

La jutgessa del cas Assut, que investiga una suposada trama de corrupció en l'Ajuntament de València, en va decretar la posada en llibertat després que el passat 15 de maig n'ordenara l'ingrés preventiu al centre penitenciari per a evitar una possible destrucció de proves. Ara li ha imposat mesures cautelars (compareixences setmanals en seu judicial, la retirada de passaport i la prohibició d'eixir del país). 

La posada en llibertat de Rubio, adoptada amb l'informe favorable del fiscal, es va produir després que la Guàrdia Civil practicara un escorcoll a l'ajuntament mateix. L'endemà d'haver abandonat la presó, Rubio ha demanat tornar a la seua plaça, que té en propietat com a funcionari, segons han confirmat a Efe fonts del cas.

La petició ja s'havia formulat anteriorment, perquè el reu va ser destituït com a subdelegat quan la justícia va enviar-lo a la presó. El consistori va rebutjar aquella sol·licitud precisament perquè Rubio estava empresonat de forma preventiva, però ara, després d'haver-ne eixit, té dret a recuperar el seu lloc de treball.

El cas Assut investiga el suposat cobrament de comissions irregulars a l'Ajuntament de València. La titular del jutjat d'instrucció número 13 de València continua tramitant un procediment que va nàixer el 2017 però que no va saltar a la llum pública fins a 2019, amb la detenció de José María Corbín, l'advocat i cunyat de l'exalcaldessa popular Rita Barberá.

La causa, declarada secreta, tracta d'aclarir si s'han cobrat comissions il·legals relacionades amb operacions urbanístiques i adjudicacions de contractes en l'Ajuntament de València, altres consistoris de la Comunitat Valenciana i diverses entitats públiques locals i estatals. El gros de les perquisicions se centra en el període comprés entre els anys 2004 i 2011.

La investigació va adquirir una nova dimensió després dels registres practicats en les oficines del grup CVC Axis (Construcciones Valencia Constitución). En el despatx d'aquesta empresa, propietat de l'empresari Jaime Febrer, es va trobar documentació que ha permés arribar fins al que va ser "número dos" en els governs successius de Rita Barberá, Alfonso Grau –que continua a la presó junt amb Febrer–, i que durant molts anys va ser figura clau de l'oposició municipal, el socialista Rafael Rubio, subdelegat del govern espanyol a València en el moment de la detenció.

També et pot interessar

stats