Presó incondicional per a Rafael Rubio, Alfonso Grau i tres empresaris pel cas Assut

Els altres huit detinguts que van declarar aquest dissabte han quedat en llibertat provisional amb la retirada del passaport i la prohibició d'eixir del país. A més, hauran de comparéixer cada setmana al jutjat

Jutjat d'instrucció número 13 de València
Jutjat d'instrucció número 13 de València la matinada del diumenge / À Punt NTC

La titular del jutjat d'instrucció número 13 de València ha decretat l'ingrés en presó, comunicada i sense fiança, per a cinc dels tretze detinguts que aquest dissabte han declarat a la Ciutat de la Justícia en la segona fase de l'operació Assut. La Fiscalia Anticorrupció havia demanat presó provisional per als tres màxims encausats, l'ex-subdelegat del govern Rafael Rubio, l'exvicealcalde de València Alfonso Grau i els empresaris Joaquín Pastor Rico, Jaime Febrer i Mónica Montoro. La magistrada ha atés la seua petició en apreciar risc de destrucció de proves.

Els altres huit detinguts que han prestat declaració han quedat en llibertat provisional amb la retirada del passaport i la prohibició d'eixir del país. A més, hauran de comparéixer cada setmana al jutjat. Al voltant de les onze de la nit l'empresari Federico Ferrando abandonava el jutjat acompanyat pel seu advocat, sense fer declaracions. I a continuació ho feien l'ex-tinent d'alcalde de Xixona Francisco Doménech i la resta de detinguts.

Furgó de la Guàrdia Civil que trasllada a la presó encausats pel cas Assut
Furgó de la Guàrdia Civil que trasllada a la presó encausats pel cas Assut / À Punt NTC

Al voltant de les dotze i mitja de la matinada d'aquest diumenge ha eixit un furgó de la Guàrdia Civil amb encausats per als quals s'ha decretat la presó incondicional.

En l'operació Assut, que està sota secret de sumari, s'investiga una presumpta trama de corrupció urbanística creada per al cobrament de comissions irregulars a l'Ajuntament de València i altres consistoris, a més dels delictes de prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig, tràfic d'influències i associació il·lícita.

Dels quinze detinguts, tretze van passar a disposició judicial aquest dissabte. L'única arrestada que no ho va fer va ser l'exalcaldessa de Xixona, Rosa Verdú. El primer a declarar davant la magistrada, cap a les 13.30 del migdia, va ser Alfonso Grau. Al llarg de la vesprada ho van fer Rafael Rubio, el constructor Jaime Maria Febrer i la resta de detinguts, entre els quals es troben l'empresari valencià Federico Ferrando -germà de Rafael Ferrando, expresident de la patronal valenciana- i el responsable dels serveis jurídics de l'empresa pública Divalterra, José Luis Vera.

També van ser citats a declarar aquest dissabte uns altres investigats que no han sigut detinguts, com és el cas de l'exresponsable de les finances del PSPV-PSOE, José María Cataluña, que ho ha fet a la caserna de la Guàrdia Civil de Patraix.

La titular del jutjat continua tramitant una instrucció que va començar el 2017, però que no va saltar a la llum pública fins al 2019, amb la detenció de José María Corbín, advocat i cunyat de l'exalcaldessa de València Rita Barberá.

Les diligències judicials sumen prop de mig centenar d'investigats pels delictes de prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig, tràfic d'influències i associació il·lícita.

També et pot interessar

stats