Rafael Rubio ix de la presó de Picassent després de dos mesos

La magistrada decreta la retirada del passaport, l’obligació de presentar-se en seu judicial cada setmana i la prohibició d'eixir d'Espanya

L'exsubdelegat del govern espanyol Rafael Rubio ix de la presó de Picassent
L'exsubdelegat del govern espanyol Rafael Rubio ix de la presó de Picassent / Jorge Gil (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de juliol 2021 - 13:01 Actualitzat: 13 de juliol 2021 - 19:22

L’exsubdelegat del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Rafael Rubio, ha eixit passades les 19:00 hores de la presó de Picassent, on es trobava des de fa dos mesos.  Ha entrat en un cotxe i no ha fet declaracions.

La jutgessa que instrueix el cas Assut l'ha deixat en llibertat condicional segons han confirmat a À Punt fonts judicials. La magistrada li retira el passaport i determina l’obligació de presentar-se en seu judicial cada setmana. Rubio va ser detingut el passat 13 de maig en el marc del cas Assut.

En total, en aquest procediment, la segona fase d'Assut, hi havia cinc persones a la presó provisional des que van ser detingudes –fa aproximadament dos mesos–: Rubio; l'empresari Jaime Febrer; l’exvicealcalde de València amb el PP, Alfonso Grau; i els empresaris Mónica Montoro i Joaquín Pastor.

Fa dues setmanes, el jutjat va deixar en llibertat Montoro i Pastor en desaparéixer el risc de destrucció de proves. El lletrat de Rubio també havia demanat la llibertat per al seu representat i el jutjat, després d'estudiar-ho, li ho ha concedit amb les mesures cautelars de retirada de passaport, prohibició d'eixida del territori nacional i compareixences setmanals en seu judicial.

En aquesta causa, declarada secreta, s'investiguen delictes de prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig, tràfic d'influències, associació il·lícita i grup criminal.

Es tracta de la segona fase de l'operació Assut, en la qual van ser detinguts Grau, Rubio i 12 persones més. Rubio (PSPV), qui també va ser diputat provincial i portaveu socialista a l'Ajuntament de València, i Grau (PP), estan acusats de cobrar comissions a canvi d'adjudicacions d'infraestructures. En concret, Grau va poder haver-se endut un milió d'euros i Rubio 300.000, presumptament. 

A Rubio i a Grau tenen altres procediments judicials. El socialista està processat en una de les peces del cas Imelsa en la qual s'investiguen contractacions presumptament irregulars en les empreses públiques d'Imelsa i Ciegsa.

Per la seua part, Alfonso Grau, de 80 anys, va ser condemnat a quatre anys de presó --una pena ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)-- per acceptar rellotges de luxe d'un contractista de l'Ajuntament, canviar-los per uns altres de més cars i pagar la diferència. També està sent investigat en el cas Imelsa.

Un altre dels detinguts que presumptament va tindre un paper destacat en la trama va ser el cap dels serveis jurídics de Divalterra, José Luis Vera, ja que pel que sembla va mitjançar entre els polítics i un dels empresaris arrestats, el constructor Jaime Febrer, qui va ser localitzat a Eivissa.

A més, els agents de l'UCO van detindre 10 persones més, entre elles la filla de Grau, l'exalcaldessa de Xixona i un exregidor de Xixona.

Es tracta de la segona fase del cas Assut, en el qual el jutjat d'instrucció número 13 de València investiga presumptes comissions irregulars amb factures suposadament fictícies que diverses empreses adjudicatàries d'obra pública de l'Ajuntament de València haurien realitzat.

En una primera fase del procediment es va detindre l'advocat José María Corbín, cunyat de Barberá, i el lletrat Diego Elum, encara que posteriorment els dos van quedar en llibertat amb mesures. Al costat d'ells figuren com a investigats la dona i les filles de Corbín.

També et pot interessar

stats