L'agenda del constructor Jaime Febrer, clau en la incriminació de Rubio

La continuïtat del cap jurídic de Divalterra, detingut en Assut, crea tensions en el Botànic i alça les crítiques de l'oposició a la Diputació de València

Furgó de la Guàrdia Civil que trasllada a la presó encausats pel cas Assut
Un furgó de la Guàrdia Civil que trasllada a la presó encausats pel cas Assut / À Punt NTC

L'agenda del constructor Jaime Febrer ha sigut clau en la incriminació de l'exsubdelegat del govern i exregidor socialista a l'Ajuntament de València Rafael Rubio, en la segona fase de l'operació Assut.

El dietari detalla reunions de Rubio amb l'empresari que, segons els investigadors, podria haver comprat el silenci d'aquest sobre diverses operacions urbanístiques relacionades amb el PAI del Grau i el circuit urbà de la Fórmula 1. Les mateixes fonts indiquen que Febrer era molt precís en les anotacions, ja que especificava els suborns amb els noms i cognoms dels receptors i la intervenció urbanística que pretenia aconseguir.

A l'agenda també apareixen reunions amb José Luis Vera, el director jurídic de l'empresa pública Divalterra –llavors Imelsa– a qui la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil atribueix el paper de mediador. Vera va ser detingut dijous passat però va quedar en llibertat provisional hores després.

Tensions al Botànic per la continuïtat de Vera a Divalterra

La continuïtat de Vera a Divalterra ha creat tensions en el Botànic, després que el consell d'administració de l'empresa pública de la Diputació de València decidira aquest dilluns mantindre'l en el càrrec i no retirar-li el sou.

El president de la corporació provincial, Toni Gaspar, va advertir que la condició de funcionari i no de càrrec polític ho impedia, com ha recordat aquest dimarts el síndic socialista Manolo Mata. "És un treballador, té uns drets vinculats a la presumpció d'innocència i si prescindim d'ells hauríem d'indemnitzar-lo", ha explicat.

Però la decisió ha molestat Compromís, soci del PSPV en el govern provincial, que reclama que se li retiren les competències de manera cautelar i que juntament amb Unides Podem ha demanat exemplaritat a la corporació.

Imatge d'arxiu de José Luis Vera (a la dreta de la imatge) durant la presentació de la nova imatge de Divalterra.
Imatge d'arxiu de José Luis Vera (a la dreta de la imatge) durant la presentació de la nova imatge de Divalterra.

La síndica valencianista Aitana Mas assegura que la formació no comparteix la decisió del consell d'administració de Divalterra, en què Compromís no està present, i ha qüestionat que no hi haguera cap vot en contra de la decisió de mantindre Vera, ja que el PP i Cs es van abstindre.

Per la seua banda, la diputada d'Unides Podem, Pilar Lima, ha atribuït el cas a les "restes i escletxes" de l'etapa de corrupció del bipartidisme i ha anunciat una proposició no de llei del seu grup a enfortir l'Agència Valenciana Antifrau, institució que van impulsar.

L'oposició a la corporació provincial també s'ha sumat a les crítiques a la decisió del consell d'administració de Divalterra. El popular Vicent Mompó ha dit que el partit és favorable al cessament de Vera i Rocío Gil, de Ciutadans, ha explicat que la Diputació de València sí que té mecanismes per a fer-ho possible, ja que té el 100% del capital social de l'empresa pública.

Des de les Corts, la portaveu popular Eva Ortiz ha volgut marcar distàncies amb l'etapa investigada, en temps de l'alcaldia de Rita Barberá, i ha demanat que es retornen els diners. "Qui la faça que la pague, del color que siga", ha explicat Ortiz, que també ha demanat "autocrítica" al PSPV-PSOE "al nivell que exigien a altres partits".

També et pot interessar

stats