Qui és qui en el nou Consell del PP i Vox

Cinc dones i quatre homes acompanyaran Carlos Mazón al govern de la Generalitat, un Consell paritari i equilibrat territorialment en què destaquen com a perfils forts els vicepresidents Vicente Barrera (Vox) i Susana Camarero (PP) i la nova portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino

Membres del Consell
Els membres del nou Consell per a la XI legislatura de la Generalitat / Marta Galindo (À Punt NTC)

Cinc dones i quatre homes acompanyaran Carlos Mazón en la XI legislatura al govern de la Generalitat. "El millor Consell possible", l'ha definit el president, que ha justificat l'elecció en criteris de "solvència, eficàcia, capacitat de gestió i absència de prejuís". L'exmatador de bous i empresari Vicente Barrera (Vox) i l'exportaveu de la comissió d'Igualtat i Serveis Socials al Congrés, Susana Camarero (PP) ocuparan les vicepresidències primera i segona, com a perfils més forts del govern bipartit.

Camarero exercirà també de secretària del Consell, però no de portaveu, càrrec que recau en l'altre pes pesant de l'executiu de Mazón, l'exsíndica de Ciutadans Ruth Merino, qui compatibilitzarà aquesta responsabilitat amb una les carteres clau de la legislatura: Hisenda, Economia i Administració Pública. De les deu conselleries (dos menys que en l'últim govern del Botànic), set les ocuparà el PP i tres Vox, en un govern que tindrà equilibri paritari i territorial. Hi ha tres consellers per província, però desempat a favor d'Alacant, d'on és originari el president i on se celebrarà el primer ple del Consell.

Carlos Mazón ha destacat l'experiència professional, no només política, de tots els perfils, entre els quals s'ha confirmat els noms ja avançats, com el de Barrera (Cultura i Esport) i altres que sonaven en totes les travesses, com és el cas de Merino (Hisenda), el director general de l'hospital La Fe Marciano Gómez (Sanitat) i la secretària general d'Hosbec Núria Montes (Innovació, Indústria, Comerç i Turisme). Aquest és el nou Consell que pilotarà el govern de la Generalitat:

  • Presidència [PP]: Carlos Mazón Guixot (Alacant, 1974)

Expresident de la Diputació d'Alacant des de 2019, abandona la corporació provincial per a incorporar-se a la presidència de la Generalitat. Abans, va ser director general de l'Institut Valencià de la Joventut, director general de Comerç i Consum de la Generalitat, director gerent de la Cambra de Comerç (2009-2019). Des del 2021 presideix el Partit Popular de la Comunitat Valenciana.

  • Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura i Esport [Vox]: Vicente Barrera (València, 1968)

Llicenciat en Dret, va exercir durant dèsset anys com a matador de bous. Després de retirar-se, fa una dècada, s'ha dedicat a l'activitat empresarial, amb negocis d'importació, immobiliaris i vitivinícoles que ha compaginat amb la política. Després de militar en el PP i UPyD, va incorporar-se a Vox el 2018, com a coordinador de la Vall d'Albaida. El 2011 va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat per l'activitat torera, de mans de l'expresident Alberto Fabra.

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport Vicente Barrera
El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport Vicente Barrera / Rober Solsona (Europa Press)
  • Vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge [PP]: Susana Camarero Benítez (València, 1970)

Llicenciada en Dret, ha sigut diputada autonòmica, diputada nacional, senadora i secretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat. Sota aquest mandat, es va aprovar la reforma de la llei de la infància i adolescència, la del tercer sector i el voluntariat, i l'estratègia de l'espectre autista i el pla de la lluita contra el tràfic de persones.

Ha exercit de portaveu de les comissions d'Igualtat i de Serveis Socials del Congrés en quatre legislatures i fou ponent en la llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere i la llei per a la igualtat efectiva de dones i homes. Al Senat, va dirigir el treball de la comissió que va aprovar el pacte d'estat contra la violència de gènere. Des de 2021 presideix la Confederació Nacional de Dones en Igualtat i en l'àmbit privat ha dirigit l'empresa Context Polític en el bufet Llorente i Cuenca.

La vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero
La vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero / Rober Solsona (Europa Press)
  • Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública, i portaveu [PP]: Ruth Merino Peña (Castelló de la Plana, 1970)

És llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials i ha exercit com a tècnica d'Hisenda de l'Estat en l'Agència Tributària a Barcelona i València. Diputada autonòmica des del 2019, va ser síndica de Ciutadans de les Corts la legislatura passada, càrrec que va abandonar el gener de 2023 per a tornar a l'Agència Tributària. Setmanes després, Mazón anunciava la incorporació a la candidatura del PP a les Corts, on va obtindre un escó de diputada.

La conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública i portaveu Ruth Merino posa amb el president Carlos Mazón
La conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública i portaveu Ruth Merino posa amb el president Carlos Mazón / Rober Solsona (Europa Press)
  • Conselleria de Justícia i Interior [Vox]: Elisa Núñez Sánchez (Elche de la Sierra, Albacete, 1977)

Advocada en exercici i lletrada del torn d'ofici en Matrimonial i Penal del Col·legi d'Advocats de València, va cursar el grau de Dret a la Universitat Catòlica -on fa classe- i té un doctorat a la Universitat d'Alacant, amb una tesi sobre les "polítiques d'integració de les persones immigrants i estrangeres" a la Comunitat Valenciana. Sobre aquesta qüestió, va assessorar el govern de Francisco Camps (PP) en la VII legislatura, on va exercir de responsable de programes d'Integració.

També és llicenciada en Ciències Religioses per la Universitat Pontifícia de Comillas (Madrid) i està acreditada per a exercir l'advocacia pel Tribunal Eclesiàstic Metropolità de València.

La consellera de Justícia i Interior Elisa Núñez Sánchez
La consellera de Justícia i Interior Elisa Núñez Sánchez / Rober Solsona (Europa Press)
  • Conselleria de Sanitat [PP]: Marciano Gómez Gómez (Conca)

Dirigeix l'àrea de gestió clínica mèdica a l'hospital La Fe de València. Ha impulsat la implantació de la col·laboració publicoprivada per a l'eficiència en la salut pública i la normativa que regula les guàrdies mèdiques vigents, tant en l'atenció primària com en l'hospitalària.

Amb una dilatada trajectòria institucional, va ser secretari autonòmic per a l'Agència Valenciana de Salut en l'últim Consell de Francisco Camps. L'experiència en la conselleria de Sanitat es remunta però al 1995, quan va incorporar-se com a director general a les ordes de Joaquín Farnós i va haver de gestionar des del procés de privatització del departament de salut d'Alzira i l'hospital de la Ribera -recuperats pel Botànic per a la gestió pública- a crisis com la del contagi massiu d'hepatitis C, causat per l'anestesista Juan Maeso.

Llicenciat en Medicina i Cirurgia, és especialista en medicina familiar i comunitària, especialista universitari en acreditació de centres i serveis sanitaris i té tres màsters: Direcció i Organització d'Hospitals i Serveis de Salut; Gestió per a la Humanització de la Sanitat; i Hospitalització Domiciliària.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez / Rober Solsona (Europa Press)
  • Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació [PP]: José Antonio Rovira (Sant Vicent del Raspeig, 1962)

Diputat autonòmic i provincial per Alacant, ha exercit diversos càrrecs a l'Ajuntament d'Alacant, com a tinent d'alcalde, portaveu adjunt i regidor de Seguretat Ciutadana, Trànsit i Transports. Ha sigut director general de Personal i director territorial en la Conselleria de Cultura i Educació (2001-2007), per la qual també desenvolupar la funció de director territorial d'Alacant (2013-2014) en temps de María José Catalá.

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació José Antonio Rovira
El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació José Antonio Rovira / Rober Solsona (Europa Press)
  • Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació [Vox]: José Luis Aguirre Larrauri (València, 1961)

Enginyer tècnic agrícola, és vicepresident del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles. És diputat de Vox a les Corts des de 2019, i ha sigut portaveu d'Agricultura i Medi Ambient del grup parlamentari. En aquests quatre anys com a diputat, ha destacat per qüestionar l'Agenda 2030, criticar els “dogmes” de la "religió climàtica” i acusar l'esquerra de “criminalitzar” l'agricultura amb polítiques "ecodestructives". També per la defensa dels agricoltors, que l'ha portat a qüestionar les limitacions de la normativa fitosanitara de la Unió Europea. Considera que "no s'ha demostrat" que els gasos d'efecte d'hivernacle causen el calfament global.

Vicepresident provincial de Vox València, ha sigut delegat de l'orde de Malta a València i director gerent de la Gran Associació de Beneficència.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, José Luis Aguirre, amb el president Carlos Mazón
El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, José Luis Aguirre, amb el president Carlos Mazón / Rober Solsona (Europa Press)
  • Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori [PP]: Salomé Pradas Ten (Castelló de la Plana, 1979)

Llicenciada en Dret, ha sigut directora general de Medi Natural de la Generalitat en la Conselleria de Medi Ambient. És diputada autonòmica i regidora de l'Ajuntament de Castelló de la Plana i ha sigut senadora.

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas / Rober Solsona (Europa Press)
  • Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme [PP]: Nuria Montes de Diego (Madrid, 1978)

Des de 1995 és la secretària general d'Hosbec, la patronal hotelera, des d'on ha fet campanya contra la taxa turística. És membre de la junta directiva de les organitzacions empresarials principals, l'estatal CEOE i la valenciana CEV i també en l'Institut Tecnològic Hoteler.

Llicenciada en Dret i especialista en Direcció i Administració d'Empreses, també fa classes a la Universitat d'Alacant i en escoles de negoci. Així mateix, va participar en la creació de l'entitat publicoprivada de promoció turística Visit Benidorm, de la qual és secretària.

Nuria Montes, al Palau de la Generalitat
Nuria Montes, al Palau de la Generalitat / Rober Solsona (Europa Press)

També et pot interessar

stats