Així queda el nou Consell de Mazón amb Vox: Susana Camarero serà vicepresidenta d'Igualtat i Ruth Merino, portaveu

La ultradreta gestionarà la vicepresidència primera, encapçalada per l'extorero Vicente Barrera, i tres conselleries, mentre que l'exsíndica de Ciutadans a les Corts agafa les regnes d'Hisenda

El vicepresident primer, Vicente Barrera, i el president, Carlos Mazón, aquest dimecres / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de juliol 2023 - 09:47 Actualitzat: 19 de juliol 2023 - 19:41

El nou president de la Generalitat, el popular Carlos Mazón, ha revelat els noms que integraran el seu govern en coalició amb Vox per als pròxims quatre anys, fruit de l'acord signat entre els dos partits després de les eleccions autonòmiques del 28 de maig. Hi haurà dues vicepresidències, encapçalades per l'extorero Vicente Barrera, que es confirma com a número dos del gabinet i la peça més grossa de la branca de Vox, i l'exsecretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, exdiputada en el Congrés i exsenadora Susana Camarero, que ostentarà la vicepresidència segona i la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, així com la secretaria del Consell. Per tant, serà ella la mà dreta de Mazón i qui presidirà la comissió desecretaris autonòmics i subsecretaris. La quarta figura de pes en l'executiu l'encarna l'exsíndica a les Corts de Ciutadans i actual diputada del PP, Ruth Merino, que se situarà al capdavant de la Conselleria d'Hisenda i també serà la nova portaveu. En total, hi haurà nou conselleries més la Presidència, deu departaments, dos menys que en l'últim Botànic.

Després de dies d'especulacions i travesses, Mazón ha donat a conéixer en una compareixença des del Palau de la Generalitat com queda l'alineació del seu gabinet, el primer a la Comunitat Valenciana en què l'extrema dreta estarà present. Concretament, amb una vicepresidència gestionada per l'exmatador de bous i empresari Vicente Barrera, unida a Cultura i Esports, i dues conselleries més, Justícia i Agricultura. Les altres set carteres se les queda el PP, per tant tindrà majoria en la presa de decisions en el si del govern.

Membres del Consell
Membres del Consell / Marta Galindo (À Punt NTC)

La composició del nou Consell presidit per Carlos Mazón queda de la manera següent:

  • Presidència: Carlos Mazón (PP)
  • Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura i Esport: Vicente Barrera (Vox)
  • Vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge: Susana Camarero (PP)
  • Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública: Ruth Merino (PP)
  • Conselleria de Justícia i Interior: Elisa Núñez Sánchez (Vox)
  • Conselleria de Sanitat: Marciano Gómez (PP)
  • Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació: José Antonio Rovira (PP)
  • Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca: José Luis Aguirre (Vox)
  • Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori: Salomé Pradas Ten (PP)
  • Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme: Nuria Montes de Diego (PP)

Un gabinet reduït i amb "els millors"

Durant la compareixença, Mazón ha remarcat la paritat i "solvència" que caracteritza el nou govern —format per cinc homes i cinc dones— i ha assegurat que compta amb "els millors", gent que sap del seu sector, té "acreditada experiència" i està preparada per a treballar per a tots. Així mateix, ha avançat que els quatre consellers que tenen actualment acta de diputats autonòmics deixaran els escons per a centrar-se plenament en l'executiu. És el cas dels populars Rovira, Merino i Pradas, i José Luis Aguirre, de Vox.

El cap del Consell ha remarcat que l'eficàcia i l'aspiració a aconseguir "la millor gestió possible" són les premisses que han guiat el repartiment d'àrees entre les diferents conselleries i que ha tractat de buscar un equilibri territorial. La vespra el mandatari popular ja havia avançat les primeres pistes sobre el nou executiu autonòmic i havia deixat caure que estaria caracteritzat per una "optimització de l'administració" i per una disminució de conselleries, d'alts càrrecs i d'assessors, per a així tindre més recursos públics destinats a polítiques socials. Aquest dimecres ha tornat a reiterar que es farà una retallada de polítics en el segon i tercer escaló perquè en l'anterior Consell del Botànic hi havia "overbooking de polítics i càrrecs que no eren necessaris".

D'altra banda, el president ha esbossat quins seran els primers passos del nou Consell. Al llarg del matí, cadascun dels membres del gabinet ha acudit successivament al Palau de la Generalitat per a mantindre un primer despatx amb ell d'aproximadament mitja hora cadascun. La ronda de reunions ha culminat amb un dinar de treball conjunt dels nou consellers i conselleres amb Mazón.

Els nomenaments han sigut acollits amb agraïment i molta il·lusió pels protagonistes, que han anat desfilant per la seu de Presidència en un degoteig incessant. La majoria s'ha limitat a fer una declaració molt breu als mitjans per a afirmar que assumeixen el càrrec amb responsabilitat i ganes i que es posen a treballar des d'ara mateix al servei de la ciutadania, però han evitat dir ni pruna de les polítiques i línies d'acció futures que adoptaran al capdavant de les seues respectives carteres. Els únics que han avançat alguna cosa, sense molta concreció, han sigut el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació; i de Sanitat. El primer, José Antonio Rovira, per a dir que una de les prioritats serà modificar la llei de plurilingüisme aprovada per l'anterior govern; i el segon, Marciano Gómez, que no ha tancat la porta a tornar a descentralitzar el CICU a la província d'Alacant.

Els nous consellers i conselleres prendran possessió dels seus càrrecs a les 17:00 hores, en un acte que se celebrarà en el Saló de Corts i que es podrà veure en directe per À Punt. Dijous es durà a terme el traspàs de carteres amb els conselleries ixents.

Primer ple del Consell, a Alacant

El primer ple del Consell se celebrarà divendres, amb quasi total seguretat a Alacant —"al 95%"—, encara que no s'ha concretat de moment el lloc exacte, que es coneixerà els pròxims dies. En l'orde del dia per a aquesta reunió protocol·lària del govern valencià està la intenció d'avançar en la reducció de l'administració, amb nomenaments del segon i tercer escaló, i l'aprovació de les primeres mesures d'estalvi fiscal.

Respecte a la seu de la nova Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Mazón ha apuntat que actualment l'àrea d'Innovació es troba a Alacant, mentre que Indústria, Comerç i Turisme s'ubiquen a València. En aquest sentit, ha defensat la combinació de seus en aquesta cartera. Igualment, ha ressenyat la unificació de medi ambient i urbanisme en la Conselleria que liderarà Salomé Pradas, i ha aclarit ací s'inclouran les competències del cicle integral de l'aigua, mentre que els regadius aniran a Agricultura.

També et pot interessar

stats