Vox elegeix el torero Vicente Barrera com a vicepresident i conseller de Cultura

El PP i la formació d'extrema dreta tanquen un pacte programàtic de cinquanta mesures distribuïdes en nou blocs temàtics sense referències a "la violència de gènere" ni al "canvi climàtic"

Les delegacions de Vox i el PP per a les negociacions per a formar el nou Consell
Les delegacions de Vox i el PP per a les negociacions per a formar el nou Consell / PPCV
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de juny 2023 - 09:57 Actualitzat: 15 de juny 2023 - 21:49

El futur govern de coalició de la Comunitat Valenciana, que integraran el Partit Popular i Vox, va prenent forma segons passen els dies. Aquest dijous ambdós partits han acabat de tancar l'acord programàtic i el repartiment de carteres, segons han confirmat passat el migdia en un comunicat conjunt. Amb la distribució consensuada, l'extrema dreta gestionarà tres de les deu conselleries de què es compondrà el nou executiu. Una d'elles és una vicepresidència que, a diferència del model de Castella i Lleó, on és merament institucional, sí que tindrà competències. Concretament en Cultura, i serà el torero Vicente Barrera, una de les figures clau de Vox en les converses amb el PP, qui n'estarà al càrrec. Les altres dues carteres que arrapen els verds són Agricultura i Justícia, Interior i Governació. Encara es desconeix qui les encapçalarà, tot i que el document difós estableix que serà la mateixa formació qui en designe les persones responsables. Al PP li correspondrien, per tant, les sis conselleries restants i Presidència.

Després que el passat dimarts van tancar un principi d'entesa per a governar la Generalitat en els pròxims quatre anys i desallotjar així els socis del Botànic que conformaren l'anterior executiu d'esquerres, representants de PP i Vox tornaren a citar-se en la primera reunió de treball per a començar a desenvolupar les línies mestres del pacte de govern. Tots dos han enllestit un document de set pàgines, redactat íntegrament en castellà, amb cinquanta mesures que abasten nou blocs temàtics: llibertat; economia; món rural, aigua i patrimoni; reducció de la despesa política; educació i llengua; sanitat; polítiques socials, família i habitatge; infraestructures; i, per acabar, seguretat. Aquest eix programàtic serà el full de ruta sobre el qual s'apuntalarà el nou Consell liderat pel popular Carlos Mazón.

Document
Acord conjunt de PP i Vox per al govern de la Comunitat Valenciana
Consulta'l

Així, els dos socis acorden "dotar la Comunitat Valenciana d'un govern estable i fort que defense els interessos dels ciutadans i garantisca que es complisquen les cinc línies bàsiques acordades per tots dos partits a fi de preservar la llibertat, el desenvolupament econòmic, la protecció de la sanitat pública i els serveis socials, la defensa dels senyals d'identitat propis i la protecció de les famílies", assenyala el document, que també compromet els tretze diputats de Vox a les Corts a donar suport a Mazón en la investidura. A més de la conformació d'un executiu de coalició, el pacte contempla que Vox ostentarà la presidència del parlament autonòmic, la segona màxima autoritat de la Comunitat Valenciana.

Les negociacions d'aquests dies s'han centrat principalment en el programa de govern, però també s'havia posat ja sobre la taula quina seria la proporció de cada partit en el futur executiu de la Generalitat. D'aquesta manera, els populars, que van obtindre més de 860.000 vots en les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig, comptaran amb set carteres —a més de la Presidència, ja ha transcendit que es queden també les conselleries d'Educació i de Sanitat—. L'extrema dreta, que va aconseguir més de 300.000 vots en les urnes gràcies a la llista capitanejada per Carlos Flores, ha aconseguit una vicepresidència amb competències en Cultura i les conselleries d'Agricultura i Justícia. Queda per saber quina serà l'arquitectura i composició final del nou executiu de Mazón i quines àrees concretes abastaran les conselleries del PP.

"Unitat d'Espanya" i combatre la "violència intrafamiliar", entre els punts programàtics

Les 50 mesures que signen conjuntament Partit Popular i Vox 48 hores després d'anunciar que governaran en coalició desenvolupen els cinc eixos avançats aquest dimecres i serviran de fil conductor per a la gestió del nou Consell presidit per Mazón i que tindrà al torero Vicente Barrera com a número dos.

El primer dels nou apartats versa sobre la "llibertat". Anticipa que la primera tasca del gabinet bicolor serà la defensa de la "unitat d'Espanya", que és l'assumpte que obri el document. Igualment, anuncien que es derogaran les normes que "ataquen la reconciliació en els assumptes històrics". A més, s'aprovarà una Llei de Senyals d'Identitat que "protegisca" els valors, costums i tradicions de la Comunitat Valenciana i s'eliminaran les subvencions a les entitats o associacions que promoguen els “països catalans”.

Mazón ha descartat la presència d'una Conselleria de Família en el futur govern, però això no ha impedit que s'hi dedique tot un eix programàtic a aquesta àrea tan recurrent en el discurs de Vox. Es localitza en el bloc "Polítiques socials, família i habitatge", que té paperetes per a situar-se entre les línies més polèmiques de l'acció governamental dels pròxims anys. Entre altres qüestions, perquè avancen que promouran polítiques per a erradicar el que anomenen com "violència intrafamiliar", terme que empren per a referir-se a la violència que "pateixen dones i xiquets". Per contra, el concepte "violència de gènere" és el gran absent del document. En aquest mateix epígraf, anuncien una llei integral de protecció a la família, amb ajudes a la natalitat. També, que revisaran "tot el sistema i la normativa vigent en matèria social", augmentaran el parc d'habitatge i avalaran fins al 20% del cost total de la primera vivenda als joves.

Pel que fa a "Educació i llengua", la coalició PP-Vox diu que garantirà "la llibertat d'educació, la lliure elecció de centre i la lliure elecció de la llengua d'ensenyament entre les dues oficials en totes les etapes educatives". També que les famílies podran elegir "lliurement" i, si escau, "autoritzaran el contingut" de les activitats extracurriculars. Una mesura que recorda al polèmic pin parental, una de les propostes estrela que sempre ha defensat el partit d'ultradreta. Així mateix, s'avança un reforç de la "inspecció educativa" orientada a "preservar la qualitat de l'ensenyament" i fer fora "la ideologia de les aules".

En l'àrea d'"Economia", es comprometen a eliminar l'impost de successions i donacions, l'impost de patrimoni i la taxa turística; a implementar una reducció "dràstica" de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) en tots els trams, especialment als salaris mitjans i baixos; i a abaixar les taxes autonòmiques "que impedeixen el creixement i desenvolupament del teixit industrial".

Sense referències al canvi climàtic

En el bloc de "Món rural, aigua i patrimoni", l'incipient Consell abandera la defensa "en totes les instàncies" de la política de transvasaments, com el del Tajo-Segura, i exigirà tant l'aprovació d'un pla nacional de l'aigua com d'un pacte per l'aigua "que respecte el dret a aquest bé essencial". Cap referència, en canvi, a la crisi climàtica que afecta tot el planeta i de què han alertat nombroses autoritats i organismes internacionals; entre d'altres, l'ONU. Tampoc s'hi inclouen propostes per a avançar en la transició ecològica i verda, ni l'aposta per fomentar energies més netes.

En matèria de "Reducció de la despesa política", preveuen retallar el nombre de conselleries i d'alts càrrecs i assessors en el nou govern, així com suprimir els organismes "innecessaris que no reporten en el bé general". Un dels ens que té els dies comptats és l'Oficina de Drets Lingüístics, creada el 2017 amb el govern del PSPV i Compromís i el suport parlamentari de Podem per a vetlar pel compliment i l'aplicació de la normativa legal sobre l'ús de les llengües cooficials a la Comunitat Valenciana. Un departament al qual Mazón es refereix com la "policia lingüística" i que ha dit que eliminarà "amb urgència". Igualment, aposten per un model de ràdio i televisió pública "racional amb la conjuntura econòmica" i uns continguts que "afavorisquen la concòrdia i respecten els valors constitucionals".

Contra l'ocupació i la immigració "il·legals"

En matèria de "Seguretat" afirmen que es crearà una oficina especialitzada per a l'assessorament i acompanyament de totes les víctimes "davant l'ocupació il·legal". Anticipen que, en cas que es done aquesta circumstància en un immoble, "els poders públics garantiran el dret a la propietat posant a disposició de la justícia tots els mitjans personals i materials necessaris per a protegir l'afectat". A més, la Generalitat posarà en coneixement de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat "els possibles casos d'immigració il·legal". 

Per a "Sanitat", prometen apujar el pressupost al 30% del total, amb especial dedicació al'atenció primària, i elaboraran un pla sanitari que assegure una atenció "àgil i de qualitat". Finalment, en l'àmbit d'"Infraestructures", una de les línies d'actuació avançades per l'executiu de Carlos Mazón és l'impuls al desenvolupament del corredor mediterrani.

També et pot interessar

stats