Barrachina (PP) culpa l'esquerra del pacte amb Vox: "PSPV i Compromís no ens han deixat alternativa"

El diputat electe i negociador popular assegura que encara no s'ha abordat el repartiment de conselleries en el futur govern, que tindrà "menys alts càrrecs i assessors"

Miguel Barrachina, aquest dimecres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El PP responsabilitza l'esquerra del pacte tancat amb Vox per a governar en coalició a la Comunitat Valenciana i sosté que ells preferien un executiu en solitari. Així ho ha assegurat el diputat electe a les Corts Miguel Barrachina, també un dels tres integrants de la delegació popular que ha negociat la investidura de Carlos Mazón com a president de la Generalitat, en una entrevista aquest dimecres en Les notícies del matí. El popular ha assenyalat que l'objectiu del partit després del 28M era un tot moment poder governar "en minoria", però la negativa del PSPV i Compromís a abstindre's "no els ha deixat alternativa" i han quedat "abocats" a negociar amb la formació liderada per Carlos Flores. "El PSPV et diu que no i ni s'asseu, Compromís està entusiasmat perquè arribem a un acord amb Vox", ha afirmat Barrachina, qui ha insistit que l'aritmètica parlamentària no els deixava altra opció.

Qui també ha sigut director de la campanya electoral del PP en les eleccions autonòmiques —i exercirà el mateix paper en les generals— ha acusat ambdues forces progressistes de ser "hipòcrites" i "egoistes" perquè veure'ls segellar un acord amb els ultraconservadors era "des del principi el seu objectiu". "És certament hipòcrita que et diguen que no sabent que sols et deixen una ferramenta, el pacte amb Vox, i quan la gastes, et critiquen". Per això, els ha retret aquesta postura mantinguda en la ronda de converses d'insistir a votar contra la investidura de Mazón i ha recordat que l'expresident Alberto Fabra "en el seu dia va oferir l'abstenció a Ximo Puig perquè no entrara Podem en el govern valencià".

El PSPV et diu que no i ni s'asseu, Compromís està entusiasmat perquè arribem a un acord amb Vox

El negociador del PP ha reivindicat l'entesa amb Vox com una decisió emmarcada en el "sentit comú" i ha insistit que, en cas de no haver-ho fet, l'esquerra hauria demanat eleccions anticipades. I ha explicat que aquest acord només ha requerit els cinc punts bàsics que es van donar a conéixer dimarts. Seran, ha subratllat, els "principis rectors" que permetran conformar un govern "en el menor temps possible" i començar a prendre "decisions importants" per a consumar el canvi a la Comunitat Valenciana. Per exemple, ha indicat que els punts consensuats permetran abaixar impostos, reordenar el sistema sanitari i reduir les llistes d'espera, i aportar llibertat a les famílies per a triar, per exemple, en quina llengua volen educar els fills o en quin centre de salut volen ser atesos. Una de les mesures immediates que adoptarà el nou Consell, ha dit, serà l'eliminació de la taxa turística aprovada pel Botànic.

Repartiment de conselleries

Durant l'entrevista, Barrachina ha negat les informacions filtrades en alguns mitjans que atribueixen les conselleries d'Educació, Assumptes Socials i Agricultura a l'extrema dreta. Segons ha dit, la negociació amb Vox encara no ha abordat com es repartiran les carteres del futur govern, perquè l'acord assolit sols contempla "principis programàtics". "Li assegure que no hem parlat del repartiment d'àrees", ha insistit quan li han preguntat sobre l'assumpte. Aquest dimecres els dos futurs socis tornen a reunir-se per a continuar definint els objectius del pròxim executiu valencià, però tampoc tenen previst parlar de llocs ni noms, ha assegurat.

Sí que ha avançat, però, que cada partit tindrà en el nou govern un pes proporcional als resultats obtinguts en les urnes el 28M: Vox més 300.000 vots i el PP vora 870.000, quasi el triple. També ha confirmat que serà un gabinet més reduït, "amb menys consellers, alts càrrecs i assessors" que l'actual. A la pregunta de si serà paritari, ha respost que "si no ho és, s'hi aproparà".

A més, ha remarcat el tarannà "dialogant" de Mazón, perquè "és el seu ADN" i ha deixat clar que tot i que el PSPV els ha dit que "no" a tot, el PP el continuarà fent crides "constantment" per a tancar acords durant el seu mandat. "Mazón ho vol així", ha assenyalat Barrachina, que ha criticat que en la passada legislatura, amb ells en l'oposició, demanaven reunions amb Ximo Puig i els va tindre "mesos i mesos esperant". "Això no passarà més", ha dit.

Sobre la condemna de Flores: "Em sembla fatal"

El negociador popular també s'ha referit a la condemna per violència masclista del candidat de Vox, Carlos Flores, que amenaçava de ser un escull rellevant per a tancar un pacte després que Génova el vetara per aquests fets. Flores, declarat culpable el 2002 per maltractaments psicològics a l'exdona, no estarà finalment en el nou Consell perquè Vox l'envia com a cap de llista per València en les eleccions generals del 23 de juliol. Barrachina ha reconegut que la condemna "per violència verbal" de Flores "no li agrada" i li sembla "fatal", però ha comparat el cas amb la imputació de l'exvicepresidenta Mónica Oltra en el procediment judicial que investiga els abusos sexuals de l'exparella a una menor tutelada per la Generalitat: "Que hui dia hi haja dotze imputats en la Conselleria d'Igualtat per encobrir els abusos de l'exmarit d'Oltra, i que aquesta mateixa conselleria aconseguira que no entrara en presó perquè va obligar a repetir el juí..." ha criticat el polític sogorbí, que ha recordat que aquest "abusador sexual reiterat" continua en llibertat al carrer.

Amb Mazón no hi haurà una Conselleria d'Igualtat que es dedique a tapar presumptament els abusos de l'exmarit de la cap

Per això, ha defés la "urgència" que té el PP de "renovar" la conselleria que fins ara encapçalava Aitana Mas, que va rellevar Oltra en tots els càrrecs al govern del Botànic després que ella dimitira quan la imputaren en la causa. També ha aprofitat en aquest punt per a carregar contra les excarceracions i reduccions de condemna a "violadors i pederastes" que ha permés la llei del "només sí és sí" aprovada pel govern espanyol, format per PSOE i Unides Podem. "És intolerable, una vergonya per al país", ha opinat. "Amb Mazón i Feijóo no hi haurà una conselleria amb dotze imputats per tapar delictes sexuals, ni normes que permeten l'excarceració de violadors i pederastes", ha sentenciat.

També et pot interessar

stats