El PSPV votarà en contra d'investir Mazón i dona per fet que pactarà amb Vox: "No fem espòiler a ningú"

Els populars lamenten el "no rotund" i insisteixen que volen un govern "transversal" i "allunyat dels blocs"

La delegació socialista en la negociació de la investidura i Mazón, a la dreta
La delegació socialista en la negociació de la investidura i Mazón, a la dreta, aquest dijous en les Corts / Rober Solsona (Europa Press)

Les negociacions per a conformar el nou govern autonòmic a la Comunitat Valenciana estan ja en marxa i amb el guió previst. El PSPV ha confirmat aquest dijous al guanyador de les eleccions, el candidat i president del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que no s'abstindran en la seua investidura com a president de la Generalitat perquè consideren que acabarà formant govern amb Vox davant les “moltes similituds” que veuen entre els respectius programes electorals. “No fem espòiler a ningú”, ha declarat el conseller d'Hisenda en funcions, Arcadi España, un dels integrants de la delegació socialista que ha acudit a la reunió en les Corts a què els ha convocat Mazón.

El líder dels populars ha posat ja en marxa les converses amb els altres tres partits que obtingueren representació en les Corts el passat 28 de maig. L'objectiu, recaptar els suports que li falten per a poder convertir-se en el nou cap del Consell. El PPCV va traure 40 diputats en els comicis, deu menys dels que marquen la majoria absoluta. El primer partit citat a la ronda de converses ha sigut el PSPV, que com a segona força política en vots es queda al capdavant de l'oposició parlamentària. A Mazón l'han acompanyat en la trobada el director de campanya, Miguel Barrachina Ros, i el subsecretari d'Organització del PPCV, Juan Francisco Pérez Llorca. Els populars s'han mostrat molt molestos amb la sala triada per la mesa de les Corts en funcions, controlada pel Botànic, per a celebrar la reunió. Un despatx menut i al qual difícilment podien accedir les càmeres i micros de la premsa.

Pel que fa a la delegació socialista, junt amb Arcadi España hi han acudit la consellera de Política Territorial en funcions, Rebeca Torró, la vicepresidenta de les Corts en funcions María José Salvador. Tots tres són diputats electes en aquesta nova legislatura. El gran absent en la reunió, com ja s'havia anunciat, ha sigut l'encara president valencià en funcions i secretari general del PSPV, Ximo Puig. Fa una setmana va confirmar que lideraria en les Corts l'oposició al nou executiu autonòmic de dretes.

En acabar la cita, que s'ha allargat vora una hora, Arcadi España ha reiterat que “el PP està obligat a formar govern amb el bloc conservador” en virtut dels resultats del 28M i ha assenyalat que “ningú entendria” que els socialistes s'abstingueren en la investidura. Per això ha exigit a Mazón que diga “com més prompte millor” si vol compartir Consell amb Vox.

D'altra banda, la diputada socialista electa María José Salvador ha parlat de com es constituirà la futura mesa de les Corts. Segons els suports aconseguits en les urnes, al PP li corresponen tres membres i al PSPV dos, però de moment, els socialistes ni descarten ni confirmen si compartiran representació amb Compromís en l'òrgan de govern del parlament valencià.

L'altra cara de la negociació, el Partit Popular, ha insistit a demanar l'abstenció del grup socialista tot i saber que no la tindran. Una petició que sostenen amb l'argument dels 35 punts que, segons ells, coincideixen en els programes dels dos partits. Mazón no ha volgut comparéixer davant la premsa i han sigut Llorca i Barrachina els qui han eixit a valorar la reunió. Han lamentat el “no rotund” que els ha traslladat el PSPV, que “no ha donat peu”, i han insistit que l'objectiu del PP és formar un govern “estable, transversal” i allunyat de la “política de blocs”. També han assenyalat que els populars volen que la mesa de les Corts tinga membres de tots els grups amb representació, però igualment han rebut la negativa socialista en aquesta petició.

Les negociacions es reprenen amb noves reunions en les Corts el dilluns 12 de juny amb Compromís i el dimarts 13 amb Vox, seguint l'orde de major a menor representació parlamentària aconseguit en els comicis del 28M.

També et pot interessar

stats