Mazón començarà dijous la ronda de contactes per a la investidura amb una reunió amb el PSPV a les Corts

El dilluns 12 de juny, la trobada del líder del PPCV serà amb Compromís i el dimarts 13 amb Vox

El president del PPCV i candidat a presidir la Generalitat, Carlos Mazón
El president del PPCV i candidat a presidir la Generalitat, Carlos Mazón / Manuel Bruque (Efe)

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana començarà les negociacions aquesta setmana per a afavorir la investidura de Carlos Mazón. El candidat del PPCV a la presidència de la Generalitat i clar vencedor dels comicis autonòmics del 28M encapçalarà la primera ronda de contactes amb la resta de partits que han obtingut representació a les Corts. 

Segons ha avançat la formació en un comunicat, dijous que ve es reunirà amb el PSPV, el dilluns 12 de juny es trobarà trobada amb Compromís i el dimarts 13 amb Vox. Se segueix així l'orde “de major a menor representació parlamentària”, resultat dels passats comicis. Totes les trobades seran a les Corts a les 10:00 hores.

Mazón ha avançat que en les reunions estarà acompanyat del director de campanya, Miguel Barrachina Ros, i del subsecretari d'Organització del PPCV, Juan Francisco Pérez Llorca. El líder popular ha reiterat, finalment, la “predisposició al diàleg per a complir amb el mandat de representació manifestat pel conjunt de la societat valenciana”.

PSPV i Compromís no facilitaran la investidura en solitari, mentre des de Vox guarden silenci

Ara per ara, tant el PSPV com Compromís han descartat col·laborar, ni que siga amb una abstenció, en la investidura de Mazón. El president del Consell en funcions i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha confirmat la disposició a dialogar. Però encara no està confirmat si ell formarà part de la delegació socialista que anirà a la reunió. Pel que fa a Compromís, Joan Baldoví, que sí ha confirmat que hi anirà, ha deixat clar que el líder del PPCV “vol que la investidura li isca gratis per a després pactar totes les polítiques amb Vox".

I és que l'única opció matemàtica que tenen els populars és pactar amb la formació d’extrema dreta, amb uns dirigents valencians que no han fet declaracions des de la nit electoral. Des de Madrid, el líder de la formació, Santiago Abascal, només ha admés aquest dilluns que la negociació està oberta.

Quins són els terminis per a la investidura?

Les Corts de l'onzena legislatura es constituiran el dilluns 26 de juny, dia en què prendran possessió del càrrec els 99 diputats —40 del PP, 31 del PSOE, 15 de Compromís i 13 de Vox— i s'elegirà la mesa de la cambra —presidència, dues vicepresidències i dues secretaries—. L’elecció de la presidència de les Corts, la segona figura de major rang institucional de la Comunitat Valenciana, donarà una primera pista sobre quins poden ser els suports que acabe tenint el candidat a la presidència de la Generalitat. 

A partir d’aquesta data començaran a córrer els terminis per a la investidura del president de la Generalitat. Primer se n'obri un de dotze dies perquè els grups presenten a la mesa les propostes de candidats a presidir el Consell, que, per ser dies hàbils, acaba el dimecres 12 de juliol.

Acabat aquest termini, la junta de portaveus fixarà la data del ple d'investidura entre els tres i els set dies hàbils següents, i proposarà com a candidat a qui en les consultes fetes amb els grups haja obtingut més suport. Seria entre el dilluns 17 i el divendres 21 de juliol, tenint en compte la forqueta que fixa el reglament.

Per a ser elegit en primera votació es requereix majoria absoluta —50 vots—, que el PP no té amb els 40 escons del seu grup i per als quals necessitaria sumar els 13 de Vox. Si no s'aconsegueix, el reglament estableix que es farà una nova votació 48 hores després, en la qual n'hi hauria prou amb la majoria simple de l'hemicicle. Això suposaria que, si cal anar a la segona votació, la investidura de Mazón podria ser el dimecres 19 de juliol —si la primera ha sigut el 17—, o el dimarts 25 de juliol —si la primera votació ha sigut el 21 i es considera que les 48 hores han de transcórrer en dies hàbils. En aquest supòsit Mazón també necessitaria l’abstenció de l’extrema dreta. 

En tot cas, siga quina siga la data en què finalment se celebre la investidura del nou president de la Generalitat, el procés coincidirà amb la campanya de les eleccions generals del 23 de juliol, que serà del 7 al 21 de juliol.

També et pot interessar

stats