Compromís rebutja donar una "investidura gratis" a Mazón i li exigeix establir un cordó sanitari a Vox

El PP valencià insisteix que "no ha vetat ningú", en referència a la possible entrada en el Consell del diputat d'ultradreta Carlos Flores

La delegació de Compromís per a negociar la investidura de Mazón, aquest dilluns en les Corts
La delegació de Compromís per a negociar la investidura de Mazón, aquest dilluns en les Corts / Rober Solsona (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de juny 2023 - 13:55 Actualitzat: 12 de juny 2023 - 15:02

La investidura del popular Carlos Mazón com a nou president de la Generalitat en substitució del socialista Ximo Puig continua en punt mort, després de la reunió de tràmit que han mantingut les delegacions negociadores del PP i de Compromís a les Corts. La coalició valencianista manté la negativa a abstindre's i confirma que votarà contra el guanyador de les eleccions autonòmiques del 28M. No rotund a Mazón, argumenten, perquè PP i Vox són les dues cares de la mateixa moneda i acabaran governant junts.

La trobada forma part de la ronda de converses a què ha convocat el PP els tres grups que han aconseguit representació al parlament autonòmic després dels comicis. La primera cita va ser amb el PSPV i va desenvolupar-se segons el guió previst: sense sorpreses, no dels socialistes a Mazón. El mateix ha ocorregut amb Compromís, que després d'una hora de reunió tampoc s'ha mogut de la posició que han defés des del moment en què es conegueren els resultats electorals, a pesar que el PP els ha demanat el vot favorable. Els valencianistes s'hi oposen perquè consideren que una abstenció seria donar "gratis" als populars la presidència, ja que després igualment "acabaran pactant amb Vox".

En la reunió han estat presents l'aspirant de Compromís a encapçalar el govern valencià i diputat electe Joan Baldoví, els exconsellers i caps de llista Aitana Mas (Alacant) i Vicent Marzà (Castelló) i la número dos per València, Maria Josep Amigó. Els quatre han exigit al PP una cosa clara: fer un "cordó sanitari" a Vox perquè no entre a formar part del govern valencià, però els populars no els han agafat el guant.

Mazón ha estat acompanyat pels seus dos homes de confiança en aquestes negociacions, del director de campanya, Miguel Barrachina, i el subsecretari d'organització del PPCV, Juan Francisco Pérez Llorca. "El PP no ha vetat ningú", ha recalcat aquest últim quan els mitjans de comunicació li han preguntat per si l'escull per a pactar per Vox és la possible entrada en el Consell de Flores, condemnat per violència de gènere el 2002. En el seu lloc, han tractat de convéncer la coalició esquerrana proposant trenta punts d'acord en àmbits com el finançament autonòmic o el dret civil valencià. Però ja els han avisat que derogaran "immediatament" la taxa turística i el requisit lingüístic, dos puntals de la política de Compromís.

Per la seua banda, Aitana Mas, actual vicepresidenta i portaveu del Consell en funcions, ha promés que el traspàs de poders al PP serà "modèlic, no com el 2015, que van deixar despatxos buits i tasques per fer". Com a encara consellera d'Igualtat, ha afirmat que els representants del PP li han reiterat que estan a favor del pacte valencià contra la violència masclista, si bé ha remarcat que "hauran de veure-ho amb els seus socis" en el futur Consell, en referència a Vox.

Aquest dimarts tindrà lloc la tercera de les reunions previstes, amb el partit d'ultradreta. Els de Flores, que es mantenen en silenci des del dia de les eleccions, tenen en la seua mà la investidura de Mazón. Són tretze diputats a les Corts, però els populars necessiten el vot favorable d'almenys deu per a poder convertir-lo en president.

La mesa de les Corts, en mans del PSPV

La cita PP-Compromís d'aquest dilluns, a més d'escenificar que ambdues formacions se situen en els antípodes polítics, ha servit per a evidenciar que les relacions postbotàniques entre el PSPV i la coalició valencianista no travessen el millor moment. Aquests últims volen tindre representació en la mesa de les Corts, però els socialistes, a hores d'ara, no contemplen aquesta possibilitat.

Segons ha explicat Baldoví, encara no han parlat de l'òrgan de govern del parlament valencià amb els socialistes. En tot cas, rebutgen clarament que hi entre Vox perquè aquest partit, ha criticat, "no representa els interessos democràtics". Els populars, al seu torn, han posat l'accent en l'oferta que la mesa estiga formada per tots els grups amb representació, i per això sostenen que "la pilota està a la teulada del PSPV". "Si no ho volen, és difícil", ha advertit Pérez Llorca, encara que ha garantit que estan disposats a continuar parlant-ho amb Compromís i Vox.

"Veu pròpia" al Congrés

En clau estatal, el diputat autonòmic electe Baldoví ha garantit aquest dilluns que Compromís mantindrà la "veu pròpia" al Congrés malgrat haver confluït amb Sumar per a les eleccions generals del 23J. "No em preocupa, ho dic amb tot el convenciment del món: no la perdrà", ha recalcat.

A preguntes dels periodistes en les Corts, el candidat de la coalició a dirigir el govern valencià el passat 28 de maig s'ha mostrat "satisfet" per haver tancat l'acord amb la plataforma impulsada per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, i ha defés que el seu partit vol continuar sent un projecte "cent per cent valencià". Per això, ha assegurat que en el pacte amb Sumar queda clar que Compromís mantindrà la veu en el parlament espanyol, on ell ha exercit com a portaveu de la coalició valencianista en els últims anys, i que s'articularà una vegada es forme el nou grup parlamentari.

Relleu de Micó: "De cap manera"

En l'àmbit orgànic, s'ha referit també al pas avant de la secretària general de Més, Àgueda Micó, per a postular-se com a cap de llista de Compromís-Sumar al Congrés per València i ha recalcat que ell no es planteja "de cap manera" substituir-la al capdavant del partit, una de les tres branques que formen la coalició: "Ja tindré prou faena com a síndic en les Corts. Ho ha de fer gent més jove que jo i estaré al seu costat". El diputat autonòmic electe ha garantit que vol finalitzar la legislatura i que pretén realitzar una oposició "dura, corretjosa", però alhora intentar arribar a acords que beneficien la societat valenciana.

També et pot interessar

stats