José Muñoz (PSPV): "La ronda de contactes és un paripé, perquè el PP ja té tancat el pacte amb Vox"

El secretari d'organització dels socialistes adverteix que "la justícia ha de ser independent de la política també en els temps" després de les revelacions postelectorals sobre els correus d'Oltra

El secretari d'organització del PSPV, José Rodríguez / À Punt NTC

Com "un paripé" entén el PSPV la cita del popular Carlos Mazon, programada aquest dijous, en la ronda de contactes per a la investidura a la presidència de la Generalitat. Ho ha afirmat el secretari d'organització dels socialistes valencians, José Muñoz, que considera que el PP ja té tancat el pacte amb Vox "i està intentant netejar-se el rostre". "A qui tracten d'enganyar? Si ho tenen tancat i són el mateix", ha explicat Muñoz a Les notícies del matí, on recordat que el líder de Vox, Carlos Flores, va estar en el consell de transparència pel Partit Popular. "En política has de defendre el que fas i al PP sembla que li fa vergonya anar de la mà de l'extrema dreta", ha raonat. Lamenta Muñoz que "Mazón entrarà de la mà al palau de la Generalitat amb un vicepresident d'extrema dreta condemnat per maltractament" i considera que el popular "serà recordat com el president valencià que va obrir les institucions" al pensament reaccionari. 

Mazón serà recordat com el president valencià que va obrir les institucions a l'extrema dreta

Muñoz veu amb preocupació la normalització d'aquesta nova fase que considera "perillosa de veritat" per la possibilitat que l'extrema dreta passe de les paraules als fets. També, que puga decidir sobre polítiques públiques, que com ha recordat, amenacen ja, segons les primeres advertències de Vox a institucions com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i empreses públiques com À Punt. "No serem còmplices d'això", ha assegurat el secretari d'organització del PSPV, que descarta donar suport al PP per a operar en solitari, ja que creu que l'acord de la dreta és anterior als comicis.

Assegura que tots els esforços presents del PSPV se situen ara en la construcció d'una "alternativa progressista", sota el lideratge de Ximo Puig, qui entén que té "la legitimitat de les urnes i els congressos". Veu el partit socialista com "l'única opció política capaç de plantar cara a l'onada conservadora" i creu que les traumàtiques negociacions a l'esquerra del PSOE, al votant de Sumar, refermen aquesta idea. I pel que fa a les pròximes generals, entén l'avançament dels comicis com un acte de valentia de Pedro Sánchez, per encarar-les com una segona volta de les autonòmiques i municipals, el marc en què entén que les ha situades l'oposició conservadora.

El PSOE és l'única opció política capaç de plantar cara a l'onada conservadora

El secretari d'organització del PSPV també ha mostrat preocupació pels temps de la justícia, després de les revelacions post 28M de l'absolució de l'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez pel cas Alqueria, i dels correus que avalarien la versió de Mónica Oltra, en aquest cas en un informe firmat abans dels comicis. "Genera cert aire d'incertesa preocupant, perquè la justícia ha de ser independent de la política també en els temps", ha explicat Muñoz.

Pel que fa al partit de Rodríguez, Ens Uneix, que té la clau en la Diputació de València, creu que tot i les discrepàncies per la gestió de l'expulsió del PSPV acabarà decantant la corporació del costat de l'esquerra. "El més important són les idees, no les persones, i Jorge Rodríguez comparteix idees progressistes. Les polítiques ens uneixen, ha explicat.

La justícia ha de ser independent de la política també en els temps

Muñoz ha fet anàlisi de la derrota del Botànic el 28M, tot i l'augment en vots i escons del PSPV, posant l'alerta en la incapacitat de guanyar en les tres capitals de província. I més enllà d'errades pròpies, considera que en la campanya es va imposar el "soroll nacional" sobre a realitat valenciana, desplaçant la possibilitat que es parlara sobre la gestió del Ximo Puig. Part de la culpa als mitjans estatals, on veu un "desequilibri" creixent a favor de posicions conservadores i creu que "estan fent campanya des de fa temps" per a situar el debat públic en un marc beneficiós per a la dreta i l'extrema dreta.

Pel que fa a les llistes nacionals per les circumscripcions valencianes, "ni confirma ni desmenteix" les filtracions, si bé ha donat a entendre que tant la ministra de Ciència, Diana Morant com el diputat José Luis Ábalos figuraran en els primers llocs d'eixida.

També et pot interessar

stats