La Policia constata a través dels correus que Oltra no coneixia els abusos de l'exmarit abans de la investigació

La investigació també ha desvelat que no va haver-hi destrucció de correus

Oltra a la seua arribada als jutjats en una imatge d'arxiu
Oltra a la seua arribada als jutjats, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

El Grup Tècnic Operatiu de la Brigada Provincial de Policia Judicial de València ha constatat que els correus entre membres del gabinet de l'exvicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, sobre la denúncia per abusos contra l'exmarit per part d’una menor tutelada, començaren el 8 d'agost del 2017; és a dir, quatre dies després de quan Oltra va declarar conéixer la citació judicial de l'exmarit. La investigació també ha desvelat que no va haver-hi destrucció de correus. 

Així es desprén de l'informe elaborat per la Policia sobre els correus encreuats entre els dies 4 i 20 d'agost del 2017 entre els membres del gabinet d'Oltra, dins de la instrucció del jutjat número 15 de València, que investiga si la Conselleria d'Igualtat va encobrir els abusos de l’exparella d'Oltra —en aquell moment, educador en el centre de menors on estava internada la jove—i si es va acordar obrir una investigació paral·lela al seu departament.

Oltra, en la declaració davant el jutge el setembre del 2022, va negar que ordenara obrir una investigació paral·lela a la judicial i va afirmar que es va assabentar dels abusos el 4 d'agost del 2017, quan va rebre una notificació judicial al seu domicili. També va assegurar que desconeixia el treball que havien estat fent els tècnics del seu departament des del mes de febrer anterior, quan la víctima, que llavors tenia catorze anys, va denunciar els fets.

D'acord amb les comprovacions realitzades per la Policia, segons un ofici de data de 10 maig, en aquell període de temps només dues persones del gabinet d'Oltra que intercanviaren correus: l'excap de gabinet, Miquel Real, i l'assessor Enric Alcocer. Del primer, n'hi ha un; del segon, huit, i en ells no es fa cap referència a l'exvicepresidenta ni a l'implicat en els fets, sinó que únicament tracten de la menor.

En conjunt, s'adjunten —amb l'assumpte amb el nom del centre de menors on van succeir els fets— documents com els oficis de Fiscalia, comunicacions d'incidències o diligències de la psicòloga de la direcció territorial, però en ells no se cita el nom de l'implicat. Només apareix en un acte d'allunyament dictat sobre ell de febrer del 2017, després de la denúncia de la llavors menor.

De fet, els correus es produeixen després que la Fiscalia de Menors remetera tres escrits a la conselleria —amb data de 6, 10 i 14 de juliol— requerint explicacions sobre per què no els comunicaren els fets el febrer quan se’n va tindre coneixement, i demanaven el canvi de centre de la víctima, a més dels informes d'exploració i valoració psicològica.

Amb aquest ofici, el Grup Tècnic Operatiu dona per complits els acords de l'instructor, després d'una petició de Gobierna-TE, l'associació presidida per l’exdirigent de Vox Cristina Seguí, que exerceix d'acusació popular en el cas. El jutge va acordar investigar els membres del gabinet de l’exconsellera entre l'1 de febrer i el 31 de desembre del 2017 i recaptar els correus electrònics que hagueren pogut mantindre entre ells i amb Miquel Real entre el 4 i 20 d'agost del 2017.

Una vegada completat i rebut l'informe, l'instructor va acordar aquest dilluns alçar el secret de les actuacions que pesava sobre la peça. Així, queda pendent el secret sobre una segona causa, relativa als correus entre dos alts càrrecs d'Igualtat en l'etapa d'Oltra: Enrique Alcocer, i l'exsecretari autonòmic Albert Ibáñez.

En l'ofici consta un correu reexpedit per Alcocer a Real, el 8 d'agost a les 14:08 hores i amb documentació adjunta, i huit d'Alcocer, el primer de la mateixa data, de dos minuts abans, i enviat per la subdirectora general d'Infància i Adolescència, Gemma Plaza. Els posteriors, del 10, 11, 14, 16 i 18, contenen també documentació. En algun cas, la remitent és la cap del Servei d'Infància i en altres envia al també l’exsubsecretari d'Igualtat Francesc Gamero i a la directora general d'Infància, Rosa Molero.

Expedient informatiu

També hi ha un altre escrit del 8 d'agost de la Direcció General de la Infància en què es comunica a la Territorial que s'havia tingut coneixement verbal aquell mateix dia de les declaracions de la víctima i que se n'havia donat part ja a Fiscalia. Així mateix, demana que s'òbriga expedient informatiu "a fi de constar, si escau, la veracitat dels fets i que s'informe aquesta Direcció General de les actuacions realitzades".

Diversos dels correus a Alcocer són per a informar-lo de l'escrit que es remetrà a Fiscalia, en el qual la conselleria assenyala que, de les indagacions i les entrevistes realitzades a la menor per la directora del centre, psicòleg i director del Comité antisida, "no es va apreciar cap indici a partir del qual poder determinar que el que l'adolescent va manifestar haguera ocorregut realment, i no es va considerar necessari dur a terme més actuacions".

Entre els últims correus, del 18 d'agost, en figura un de la cap del Servei d'Infància amb l'informe sobre la incidència en el centre i assenyala que s'instruirà expedient informatiu "nomenant instructor i seguint el procediment establit".

En aquell informe d'incidència, es feia constar que els informes psicològics no atorgaven credibilitat al testimoniatge de la menor i que cridava l'atenció que no haguera denunciat al centre, sinó que només ho fera quan va voler aconseguir l'objectiu de no seguir al centre: una vegada per a formalitzar l'acolliment amb la família del seu nóvio i la segona, per a evitar que la Policia la retornara allí després d'una fugida.

Errejón critica els que van difamar l'exvicepresidenta

Poc després de fer-se públic l'informe policial, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha qualificat de "miserables" aquells que "van difamar i van assenyalar" l'exvicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, en el cas de la menor tutelada víctima d'abusos sexuals pel seu exmarit i ha defensat que "a poc a poc" es fa justícia amb l'exdirigent de Compromís. "Tots els miserables que van difamar i van assenyalar Mónica Oltra no demanaran perdó. Però a poc a poc es fa justícia. Gràcies per la valentia i per no rendir-te", ha assenyalat Errejón en un missatge en Twitter.

També et pot interessar

stats