Vox vol pactar governs amb el PP però negociarà cada territori segons la força que tinga

La formació d'ultradreta insisteix que demanarà entrar en els executius en què els populars necessiten els seus vots seguint el model de Castella i Lleó

L'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé (arxiu)
L'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé (arxiu) / Jesús Hellín (Europa Press)

Vox vol entrar en els governs on al Partit Popular li facen falta els seus vots. El vicepresident d'acció política, Jorge Buxadé, ha explicat aquest dijous que aquesta és la millor manera de "controlar" el "canvi de polítiques" que reclamen al Partit Popular a canvi de donar-los suport, encara que ha reconegut que les negociacions seran diferents en cada territori en funció de la força que els atorguen els resultats de les eleccions autonòmiques i locals del 28 de maig. "Tenim l'experiència, per desgràcia, que quan no hem estat en el govern i hem tancat pactes d'investidura o pactes anuals de pressupostos amb el Partit Popular no hem tingut la capacitat d'exigir-lo" i, com a resultat, "el PP no va fer allò que s'havia signat", ha recordat en una entrevista en TVE, recollida per Europa Press.

Les converses, ha remarcat el també eurodiputat, "seran diferents en funció del respectiu percentatge, de la força dels partits o de les necessitats locals de cadascuna de les regions. Amb tota seguretat no serà el mateix Múrcia que València o que Balears". Mentre que a Múrcia i les Balears només cal l'abstenció de Vox perquè el PP puga governar, a la Comunitat Valenciana és imprescindible el seu vot a favor, igual que a Extremadura i Aragó.

La formació d'ultradreta liderada per Santiago Abascal pren com a exemple a seguir l'executiu de coalició acordat a Castella i Lleó i reconeix que és el model ideal. No obstant això, recorden al PP que estan en una fase de "mà estesa" després dels comicis, "esperant la telefonada" dels populars. I han assegurat que no volen posar "línies roges" a la negociació. A la pregunta de quant durarà aquest oferiment, Buxadé ha aclarit que això "està determinat per una sèrie de terminis que marquen les lleis electorals i els estatuts d'autonomia". Però ha avisat que "si el Partit Popular està encara dubtant a qui telefonar primer, el Partit Popular en serà responsable".

En tot cas, ha recordat que ells acudiran quan els criden "exigint que la confiança que han depositat els espanyols" es manifeste "en les polítiques". "La forma més evident de poder respondre a aquesta confiança que ens han donat els espanyols en les passades eleccions és estar en els governs, col·laborar i demostrar que tenim una extraordinària capacitat de gestió", ha insistit.

Sobre els pactes postelectorals, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha dit en una entrevista en televisió que Vox està en disposició de "derogar el sanchisme" i que espera que no s'interposen en el dictamen que ha eixit de les urnes.

També et pot interessar

stats