Compromís pacta amb Sumar anar junts el 23J: tindrà cap de llista per València i grup al Congrés

El nom de la coalició apareixerà en la papereta, com demanaven els valencianistes, i també podrà designar els llocs 2 i 4 per Alacant

Compromís pacta amb Sumar anar junts el 23J: tindrà cap de llista per València i grup al Congrés / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de juny 2023 - 10:37 Actualitzat: 09 de juny 2023 - 22:29

Ja hi ha acord entre Compromís i Sumar per a concórrer junts a les eleccions generals del 23 de juliol. Després de dies de negociacions amb el partit instrumental comandat per Yolanda Díaz, l'executiva de la coalició valencianista ha aprovat el pacte aquest divendres, just el dia en què es tanca el termini per a registrar les coalicions electorals. El sí definitiu, a més, l'han donat els màxims òrgans de la militància aquesta vesprada. Els portaveus de la formació, Àgueda Micó i Alberto Ibáñez s'han mostrat, al matí, visiblement satisfets amb el tancament del pacte, que han qualificat de "molt positiu" per a unir l'espai polític a l'esquerra del PSOE i que representa "el valencianisme polític" encarnat per Compromís.

Alguns dels detalls que ja han transcendit fins ara, segons ha avançat el diari Valencia Plaza i ha pogut confirmar À Punt de fonts de la coalició, són el nom de la marca i el marge que tindrà Compromís en la confecció de les llistes. Concorreran amb el nom Compromís-Sumar: Sumem per Guanyar en la papereta, de manera que la marca de la coalició estarà present, tal com havia posat de condició. 

Pel que fa al repartiment de les quotes, la coalició podrà designar els llocs 1 i 2 per la circumscripció de València al Congrés, així com tots els llocs parells d'aquesta papereta, i el 2 i el 4 per Alacant. El cap de llista en aquesta demarcació el nomenarà la plataforma de Díaz, igual que el 3. I en el cas de Castelló, el número 1 l'ocuparà un nom de consens acordat per les dues forces, mentre que el 2 serà per a Compromís. L'acord també contempla tindre autonomia parlamentària, un fet que es traduiria a disposar d'un grup valencianista propi a la cambra baixa sempre que es donen els números necessaris. En el cas del Senat, Sumar proposarà al cap de llista per València i Compromís podrà nomenar qui liderarà la papereta a Castelló i Alacant, igual que tots els llocs parells.

Aquesta distribució proporciona a la coalició els llocs d'eixida que reclamaven i els garanteix representació segura en el parlament espanyol de la mà del primer diputat per València, que el 2019 va obtindre Joan Baldoví. Cal recordar que l'any 2016, quan les forces a l'esquerra del PSOE acudiren de la mà a les eleccions generals obtingueren fins a nou diputats en les tres circumscripcions, encara que aleshores també s'havia unit Podem a la confluència, sota el nom A la Valenciana.

Micó, secretària general de Més Compromís —una de les tres potes de la coalició valencianista— ha remarcat que l'acord amb Sumar, a falta del vistiplau de les bases, arriba en un moment en què és "clau" col·laborar i cooperar amb l'objectiu de construir espais comuns que "vagen més enllà d'aquest bipartidisme que vol tornar a l'escena política estatal". D'aquesta manera, Compromís es planteja una campanya electoral en què aniran a buscar no només l'electorat fidel, sinó la majoria social: "Interpel·lem el conjunt de l'espai transformador que representa aquesta coalició", ha explicat Ibáñez. Amb un objectiu clar en l'horitzó: treballar conjuntament amb Sumar per a "defensar els interessos valencians i els de la majoria social de tot l'Estat".

Primàries per a les llistes

Una vegada tancat el què i el com, el pas següent és aclarir qui materialitzarà el projecte polític de Compromís-Sumar, qui l'encarnarà. Ni Micó ni Ibáñez han volgut avançar cap nom de les persones que ocuparan els llocs de les llistes que els garanteix l'acord amb els de Yolanda Díaz, i han anticipat un procés de primàries tant en Més com en Iniciativa per a la setmana que ve. Des d'aquest mateix dissabte s'obri el termini perquè els i les aspirants que vulguen liderar el projecte es presenten a la votació. Es dona quasi per segur que la circumscripció de València la liderarà una dona, però no han volgut mullar-se quan els han preguntat si això podria servir de porta de tornada per a l'exvicepresidenta Mónica Oltra, després que ha eixit a la llum un informe policial que desmunta les acusacions de l'extrema dreta en el cas del presumpte encobriment dels abusos sexuals de l'exmarit d'ella a una menor tutelada per la Generalitat.

El regidor de Compromís a València Pere Fuset, un dels noms que més sonaven per a obrir la llista a València, s'ha descartat poc després que s'anunciara l'acord amb Sumar. Encara president de la Junta Central Fallera (JCF) en funcions, ha subratllat que el partit necessita "lideratges especialment femenins" i creu que el seu lloc està "a València". "Crec que puc ser útil, vull ser útil per a recuperar València", ha assenyalat.

A l'espera de Podem

Amb l'acord entre Sumar i Compromís, queda per saber en quins termes s'integraran Esquerra Unida i Podem en l'aliança. En el cas del primer, ja confirmaren fa dies que anirien dins del projecte de Yolanda Díaz, però encara no es coneixen les condicions. Les negociacions amb la formació morada estan sent més complicades i no està clar a hores d'ara si estaran en aquest puzle. A les deu del matí ha acabat la consulta a les bases perquè es pronuncien sobre la confluència, amb un resultat contundent: el 92% de la militància que ha votat aprova carta blanca a la direcció estatal per a decidir si finalment s'integra amb Sumar o si, per contra, concorren en solitari a les eleccions generals del 23J. L'encaix, almenys a la Comunitat Valenciana, sembla difícil. Sobretot tenint en compte que en la vesprada de dijous el partit capitanejat per Pilar Lima posava damunt de la taula la possibilitat de despenjar-se de la plataforma ací, però apostar per la unitat i anar de la mà a la resta del país, una opció que els de Yolanda Díaz van descartar rotundament.

Els vetos que suposadament ha posat Compromís a la integració de Podem en la confluència valenciana, segons ha denunciat la formació morada, semblen haver sigut l'escull principal per a tancar l'aliança. Sobre aquest assumpte, Ibáñez ha tornat a desmentir les acusacions i ha remarcat que els valencianistes han dialogat directament amb Sumar, per la qual cosa és a aquesta formació a qui li correspon decidir qui n'està dins. "No vetem ningú. Aquesta política testosterònica no forma part de la manera d'actuar de Compromís", ha resolt.

Les executives dels partits que integren Compromís donen suport al pacte amb Sumar

Els vots de les executives dels tres partits que conformen la coalició de Compromís han mostrat a la vesprada un suport ampli al possible pacte amb el partit liderat per Yolanda Díaz. Així, el Consell General (Més) ha donat suport al pas amb un 90% de vots a favor, un 4,71% en contra i un 5,29% d'abstenció. La Mesa Nacional (Iniciativa) ha registrat el menor suport de les tres formacions, amb un 82,83%; un 16,16% hi ha votat en contra i un 1,01% s'hi ha abstingut. Pel que fa a la Mesa de País, (VerdsEquo) el suport a la integració en Sumar ha sigut del 100%, sense cap vot en contra ni cap abstenció.

Des de la directiva de Sumar han celebrat públicament la decisió de Compromís a través de les xarxes socials.

Pérez Garijo celebra que el tercer lloc de la llista siga per Esquerra Unida

Rosa Pérez Garijo, coordinadora general d'Esquerra Unida i consellera en funcions de Transparència, ha celebrat que el tercer lloc de la llista de Sumar per València siga per a la seua formació. En tot cas, ha afegit que queda a l'espera "de fer un còmput global", ja que "és important que totes les forces polítiques que hi formen part se senten identificades i no crear una desafecció d'espais". Pérez Garijo, en tot cas, ha lamentat no haver aconseguit la mateixa unitat en les eleccions autonòmiques, ja que "tal vegada ara la situació seria diferent. Pérez Garijo ha demanat "no fer soroll, ser responsables i tindre clar que el que ens juguem és molt".

També et pot interessar

stats