Compromís negocia una possible aliança amb Sumar amb "discreció, prudència i calma"

La mesa nacional d'Iniciativa s'ha reunit per primera vegada després de les eleccions celebrades diumenge

La Mesa Nacional d'Iniciativa, reunida aquest dissabte a València
La mesa nacional d'Iniciativa, reunida aquest dissabte a València / Efe

El coportaveu de Compromís, Alberto Ibáñez, ha assegurat aquest dissabte que s'està començant a negociar una possible aliança amb Sumar per a concórrer a les eleccions generals del 23 de juliol en un marc de "discreció, prudència i calma a pesar que els calendaris són molt breus".

Ibáñez ha fet aquestes declaracions abans de la celebració de la mesa nacional d'Iniciativa, que s'ha reunit per primera vegada després de les eleccions celebrades diumenge, en què la formació valencianista ha passat de 17 a 15 diputats a les Corts, s'ha quedat fora del govern autonòmic i ha perdut l'alcaldia de València.

Segons el coportaveu de la coalició, els resultats del 28M "exigeixen autocrítica", ja que "passar del govern a l'oposició requereix un replantejament important: cal veure per què les esquerres en conjunt hem estat incapaces de mobilitzar".

Durant la mesa nacional, Iniciativa ha traslladat a les bases del partit la proposta de negociar "una aliança possible amb Sumar que permeta que no es perda cap papereta el 23J, i que, més enllà de l'extrema dreta i del bipartidisme, hi haja una papereta d'il·lusió que dibuixe un horitzó d'un país diferent, més sostenible, més feminista i més just". "És el que traslladarem amb prudència, discreció i amb un debat polític que pose el programa en el centre del debat públic", ha subratllat.

Preguntat per si dimecres ja es coneixerà la postura de la coalició respecte a la seua aliança amb Sumar, Ibáñez ha dit que "dependrà dels temps. El que sabem és que queda molt poc de temps, però no sabrem si serà dimecres o dijous". El divendres 9 de juny és la data en què finalitza el termini per a presentar coalicions.

Respecte a si es planteja alguna exigència per a arribar a una aliança, Ibáñez ha indicat que "no és el moment d'exigències, però sí de coherència. Crec que Compromís representa l'actor valencià que millor ha sabut llegir els resultats del diumenge i al mateix temps, som molt conscients que cal anar més enllà".

Preguntat per les persones que podrien encapçalar les llistes a l'entorn de Compromís, ha dit que "no és el moment de parlar de qui, sinó de parlar del què i el com".

"La prudència de no posar noms damunt de la taula ha de ser una exigència compartida, que nosaltres hem posat sempre a la resta d'actors i nosaltres complirem escrupolosament. Si algú ha posat un nom damunt de la taula ha sigut una imprudència", ha conclòs.

També et pot interessar

stats