Així serà el calendari electoral en ple estiu

La convocatòria dels comicis el 23 de juliol farà que el turisme passege entre els cartells dels candidats i que el Congrés i el Senal inicien la legislatura en ple agost

Els cartells dels candidats a les generals començaran a apegar-se el 7 de juliol, només un parell de mesos després de que els de les autonòmiques i locals prengueren els carrers
Els cartells dels candidats a les generals començaran a apegar-se el 7 de juliol, només un parell de mesos després de que els de les autonòmiques i locals prengueren els carrers / Biel Aliño (Efe)

Una vegada dissoltes les Corts i convocada la cita electoral del 23 de juliol per a escollir els representants del Congrés i el Senat, amb la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), queda configurat un nou calendari electoral i parlamentari totalment atípic. En ple estiu, quan habitualment es paralitza uns dies l’activitat parlamentària, enguany hi haurà una activitat intensa a les cambres.

La campanya electoral arrancarà el 7 de juliol, en plena jornada de sant Fermí i quan València s’endinsarà en un dels caps de setmana de la tradicional Fira de juliol, o Dénia ultimarà els preparatius per a les festes majors.

Les jornades en què els partits podran demanar el vot s’allargaran fins al 21 de juliol, per la qual cosa els turistes passejaran entre els cartells dels candidats i els mítings es faran amb temperatures més càlides que les dels comicis dels últims anys.

Dos dies després, en la jornada electoral del 23 de juliol la ciutadania escollirà 350 diputats. Madrid serà la província que triarà més escons (37), els mateixos que en l'anterior convocatòria de 2019, seguida de Barcelona (32), i València (16). Es dona la circumstància que València comptarà amb un diputat més que en les últimes generals.

Després dels comicis del diumenge 23 de juliol, la constitució de les cambres, que iniciaran la XV Legislatura, serà el 17 d’agost, dos dies després d’un dels ponts de l’any que més sol buidar les ciutats i omplir les platges i espais turístics, el de l’Assumpció.

Els corredors del Congrés i el Senat, per tant, tindran tràfec de persones en un període en què tradicionalment estan quasi deserts, perquè sol coincidir amb el període de vacances del calendari parlamentari.  

Les sessions plenàries seran de manera simultània en les dues cambres. En el cas del Congrés, estarà presidida pel diputat electe de més edat i assistit pels dos més joves, que actuaran en qualitat de secretaris. En aquestes sessions del 17 d’agost el Congrés i el Senat elegiran els respectius presidents i els membres de les meses.

També et pot interessar

stats