Feijóo demana culminar en les generals del juliol el gir cap a la dreta iniciat en les autonòmiques

L'esquerra es mobilitza per a retindre vots i Belarra anuncia que els morats i Sumar treballen per acudir junts als comicis i revalidar el govern de coalició

Alberto Núñez Feijóo accedeix a la sala on ha oferit la compareixença en què ha valorat l'avançament electoral de les generals
Alberto Núñez Feijóo accedeix a la sala on ha oferit la compareixença en què ha valorat l'avançament electoral de les generals / Javier Lizón (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de maig 2023 - 13:31 Actualitzat: 29 de maig 2023 - 15:08

Les reaccions a la convocatòria de les generals per al 23 de juliol que ha fet, de sorpresa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, només unes hores després de conéixer-se els resultats de les autonòmiques i les municipals, no han tardat a arribar. Mentre que l’esquerra es mostra encoratjada per a posar en marxa la maquinària electoral, l’anunci del president del govern espanyol ha caigut malament al PP per les dates. Tot i això, el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, insta l'electorat a culminar el canvi de tendència emprés aquest diumenge amb la victòria del PP.

Feijóo, després de reunir-se amb la cúpula del partit, ha demanat una majoria "clara, incontestable i contundent". A pesar que al si del partit no agrada la data escollida per Sánchez, Feijóo ha assenyalat que "com més prompte millor”, en referència a uns comicis que han de celebrar-se enguany.

Convocar no esborra la victòria "nítida" del PP d’aquest diumenge. Feijóo creu que els "espanyols han dit fins ací hem arribat", al mateix temps que ha avisat que "el sanchisme no ha sigut derogat encara".

A Gènova retrau la coincidència de dates

Abans de la compareixença de Nuñez Feijóo, diversos dirigents del PP han coincidit a expressar el seu "enuig" i "malestar" amb l'anunci de Pedro Sánchez. Fonts de la formació consultats per Europa Press entenen que el president del govern espanyol busca desviar el focus de la victòria aconseguida pels populars en molts territoris. Interpreten que, amb aquesta convocatòria, "allò que va passar ahir ja és passat".

A Gènova tampoc no li agrada que la campanya de les generals coincidisca amb la formació dels governs autonòmics i municipals que van eixir de les urnes aquest diumenge.

El líder del PP, Alberto Nuñez Feijóo, ha conegut l'avançament electoral en plena reunió de comité de direcció de PP. Tot i el descontentament per la data proposada per Sánchez, la formació diu estar "llesta" per a afrontar la cita amb les urnes del 23 de juliol.

El missatge rebut anit va ser molt clar: cal fer les coses d'una altra manera. Sense distraccions. Yolanda Díaz - Vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar

Contràriament a aquest parer del PP, l’avanç electoral es veu amb millors ulls des de l’esquerra. Una de les primeres a pronunciar-se ha sigut la líder de Sumar i vicepresidenta segona del seu govern per les sigles d’Unides Podem.

Díaz ha afirmat que, des d'aquest mateix, moment es posa a treballar des de Sumar per a "guanyar" en les eleccions generals avançades: "El missatge rebut anit va ser molt clar: cal fer les coses d'una altra manera. Sense distraccions. Des d'aquest mateix moment estem treballant per a guanyar el 23 de juliol. Assumisc el repte", ha apuntat en Twitter. Un repte que, com ha desvelat Ione Belarra, potser afronte Sumar amb Podem.

Per a Yolanda Díaz, "són temps d'audàcia", en referència a l'espai de l'esquerra alternatiu al PSOE. També ha assegurat que la gent els està "esperant" enfront de l’“Espanya negra” que abandera el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. També ha dit que aquest país "té futur" i es requereix "un projecte per a continuar donant resposta als desafiaments socials, ecològics i econòmics del nostre país".

L’avançament electoral agafa Díaz en ple procés de construcció de Sumar, una formació advoca per una candidatura d’unitat i per agrupar l’esquerra independent al PSOE.

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha anunciat que els morats i Sumar estan treballant ja "perquè aquest espai es presente unit a les eleccions" i poder revalidar el govern de coalició en les generals. En una declaració sense preguntes, Belarra ha deixat clara la voluntat d'arribar a un acord amb Yolanda Díaz després dels desacords que han mantingut fins ara i que estaven complicant la possibilitat que els morats s'incorporaren a Sumar.

Un altre dels integrants del govern de Sánchez que també s’ha pronunciat ha sigut el líder d'Esquerra Unida i que manifestava el suport a la reagrupació de l'esquerra alternativa al PSOE que impulsa Sumar, és el ministre de Consum, Alberto Garzón. Davant l’avançament electoral, ha afirmat en Twitter que es posa “mans a l'obra” per a presentar una proposta de país que frene l'"onada reaccionària".

També et pot interessar

stats