Podem proposa anar en solitari a la Comunitat Valenciana i Sumar ho rebutja

La formació morada ho justifica per les exigències de Compromís. El termini per a un eventual acord acaba la pròxima mitjanit.

Yolanda Díaz, líder de Sumar, amb Irene Montero, de Podem
Yolanda Díaz, líder de Sumar, amb Irene Montero, de Podem
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de juny 2023 - 21:47 Actualitzat: 08 de juny 2023 - 23:06

Podem ha plantejat aquest dijous en la taula de negociació amb Sumar anar junts a tot Espanya però presentar-se a soles en la Comunitat Valenciana davant de les exigències de Compromís, que aspira a encapçalar les llistes de les 3 circumscripcions valencianes. Segons ha pogut confirmar À Punt, els negociadors de Sumar han descartat la idea i han instat els morats a seguir negociant.

L' esprint per a presentar una candidatura unitària a l'esquerra del PSOE haurà d'acabar abans de la pròxima mitjanit, quan acaba el termini oficial per a presentar coalicions electorals.

La direcció de Podem també ha demanat a la militància poders complets per a decidir sobre les negociacions. Les bases del partit tenen fins demà a les 10 del matí per a participar en la consulta que ha plantejat la cúpula dirigida per Ione Belarra. La direcció morada vol mans lliures per a decidir si pacta o no amb Sumar, mentre creix la pressió interna perquè ho faça i rebaixe les seues exigències si és menester. 

Mentrestant, continua el degoteig de formacions que ja han tancat un acord amb Sumar. Els últims, Ara Més, des de les illes Balears, i Batzarre des de Navarra. 

El sí definitiu de les formacions més grans, com Catalunya en Comú, Verds Equo, Esquerra Unida o Compromís, a priori, està garantit, però no s'espera fins a divendres. 

El trenclaclosques negociador, amb un mínim de 15 partits implicats, ha de resoldre com es confeccionaran les llistes i quines seran les normes de funcionament postelectoral de la coalició.

Des de Compromís reivindiquen, com també traslladen altres forces com la Chunta o Més Madrid, el lideratge de les llistes a la Comunitat Valenciana, en funció del resultat electoral del 28M on Unides Podem va quedar com a força extraparlamentària, i que el seu nom figure en la papereta. En tot cas, l'acord entre Compromís i Sumar encara no està tancat, s'espera fer-ho aquest divendres de matí, segons han explicat aquest dijous fonts de la formació valencianista. El corrent de Bloc i País, integrat en Més, la majoritària en Compromís, no participarà en la votació sobre el pacte amb Sumar en protesta per no haver consultat prèviament l'opinió de la militància. Aquest bloc sobiranista havia llançat una proposta perquè es fera la consulta i "ni tan sols" han rebut resposta de la direcció de Més o de Compromís, segons han informat en un comunicat. Per això, asseguren que Bloc i País no participarà en la votació del consell nacional telemàtic i exprés de Més sobre el pacte amb Sumar. 

D'altra banda, candidats i militants de Podem a la Comunitat Valenciana estan promovent un manifest en el qual consideren que les persones que han gestionat els acords municipals i la campanya per a les eleccions autonòmiques "no poden estar al capdavant d'aquesta nova cita amb les urnes, ni en la planificació ni en les llistes".

També et pot interessar

stats