El 92,92% de les bases de Podem delega en la direcció estatal la decisió sobre Sumar

En la consulta han participat 52.829 inscrits i d'ells, 3.568 (el 6,75%) ha votat en contra

La secretària general de Podem, Ione Belarra i la ministra d'Igualtat Irene Montero
La secretària general de Podem, Ione Belarra i la ministra d'Igualtat Irene Montero / Jesus Hellin (Europa Press)

El 92,92% dels inscrits de Podem que han votat en la consulta expressa del partit han avalat que l'executiva tinga plens poders per a decidir sobre les negociacions d'un possible acord amb Sumar, segons ha informat la formació.

Concretament, un total dels 49.089 inscrits han votat sí a aquesta opció mentre que altres 3.568 (6,75%) s'han oposat, amb únicament 177 vots en blanc. En total, han participat un total de 52.829 simpatitzants i militants de Podem desplegada durant menys de 24 hores.

La xifra de participants és similar encara que lleugerament inferior a la votació de l'última assemblea ciutadana del partit, quan 53.500 inscrits van elegir a la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, com a nova líder de Podem, després de deixar la política l'exvicepresident Pablo Iglesias.

"Acceptes que el consell de coordinació de Podem, seguint el criteri d'unitat que va marcar el consell ciutadà estatal, negocie amb Sumar i, si escau, acorde una aliança electoral entre Podem i Sumar?", és la pregunta del partit als seus inscrits que amb amplíssima majoria han fet costat afirmativament.

Ara, la direcció té l'última paraula

Ara, el consell de coordinació format per 25 membres i la secretària general tindrà l'última paraula sobre si finalment conflueixen amb Sumar i una quinzena de forces progressistes aquest divendres, atés que hui culmina el termini per a presentar les coalicions electorals al 23J.

En Podem s'han mostrat partidaris d'entrar en una candidatura d'unitat, però busquen que es tinga en compte el seu pes en la confecció de la candidatura, atés que es reivindiquen com a força de major impacte nacional tot i el mal resultat que van obtindre el 28M.

Belarra subratllava aquest dijous després d'anunciar la consulta que revalidar l'actual govern de coalició i aprofundir en les transformacions socials d'aquesta legislatura depén, bàsicament, que les forces agrupades a Sumar i Podem es presenten en una única candidatura a les eleccions generals.

Partits que ja formen part de Sumar

Fins al moment, Sumar té lligats ja pactes i preacords amb Compromís, Drago Canàries, Iniciativa del Poble Andalús, Batzarre (Navarra), la Chunta Aragonesista, Verdes Equo i Ara Més.

A més, l'adhesió d'EU i En Comú Podem es dona per descomptada i Més Madrid ja va acordar en un plenari el dimecres fer costat a Sumar, però amb alguns condicionants, com la preservació de la seua marca en la circumscripció i que el seu pes es veja reflectit en les llistes, d'acord amb els resultats del 28M.

La situació a la Comunitat Valenciana

Mentrestant, les negociacions prossegueixen i els morats aquest dijous van portar a la taula de negociació de Sumar la possibilitat de concórrer en solitari a la Comunitat Valenciana el 23J i que sí que formara part de la coalició d'esquerres a la resta de territoris, cosa que des del partit instrumental es va descartar en sentenciar que no es contemplava aquesta via.

També et pot interessar

stats