Unides Podem - Esquerra Unida s'afona: desapareix de les Corts i perd gran part del pes municipal

La coalició d'esquerres es queda fora dels ajuntaments de dues de les tres capitals de província i només conserva un regidor a Alacant

D'esquerra a dreta: la coordinadora d'Esquerra Unida,Rosa Pérez Garijo; el candidat d'UP-EU a la Generalitat, Héctor Illueca; i la coordinadora autonòmica de Podem, Pilar Lima
D'esquerra a dreta: la coordinadora d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo; el candidat d'UP-EU a la Generalitat, Héctor Illueca, i la coordinadora autonòmica de Podem, Pilar Lima / Europa Press

Les eleccions autonòmiques i municipals d'aquest 28M han consumat la desfeta d'Unides Podem - Esquerra Unida en la majoria de territoris de l'Estat i també a la Comunitat Valenciana, on han desaparegut de les Corts i de molts dels ajuntaments grans en què encara tenien presència com ara Elx o Castelló de la Plana.

Amb a penes un 3,5% dels vots en els comicis a la Generalitat i contra el pronòstic de quasi totes les enquestes, la coalició liderada pel fins ara vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, s'ha quedat lluny de la barrera electoral del 5% mínima que marca l'entrada en el parlament autonòmic. Perd de colp, per tant, els huit escons que va amarrar el 2019 gràcies a un percentatge de vot que aleshores va superar el 8%, i es converteix en una força extraparlamentària en la legislatura que comença ara.

Resultat de les eleccions autonòmiques al 98% del vot escrutat
Resultat de les eleccions autonòmiques al 98% del vot escrutat / À Punt NTC

En l'àmbit local, els resultats no són molt millors i és palés el retrocés de la confluència integrada per Podem i Esquerra Unida. La presència municipal d'aquesta opció d'esquerres es limita a penes a una vintena de regidors en els ajuntaments valencians, entre els quals destaquen Alacant, Sant Vicent del Raspeig o Sagunt, i 51.670 vots. 

No és senzill comparar les dades amb les assolides ara fa quatre anys perquè aleshores Podem i Esquerra Unida es presentaren integrades en diverses coalicions segons el territori, però en conjunt les opcions d'aquests partits superaren el centenar d'edils en tot el territori. A més, en algunes poblacions concretes com ara Torrent o Oriola sí que han fructificat candidatures conjuntes que agrupen aquestes dues formacions amb Compromís i que s'haurien d'analitzar per separat. A Alcoi, d'altra banda, Podem queda fora de l'Ajuntament però Esquerra Unida, que s'integrava en la confluència Guanyar Alcoi, conserva els dos regidors amb què comptava.

Resultats de les eleccions municipals en les tres capitals de província
Resultats de les eleccions municipals en les tres capitals de província / À Punt NTC

Per segona legislatura consecutiva, Unides Podem - Esquerra Unida no estarà a l'Ajuntament de València, on la candidatura encapçalada per Pilar Lima, exsíndica i coordinadora autonòmica de Podem, només ha arreplegat el 2,33%. Tampoc ha convençut el projecte liderat per Marisol Barceló a Castelló de la Plana, on la formació morada ha perdut els dos representants obtinguts el 2019. A Alacant, Manolo Copé ha aconseguit retindre un dels dos seients que tenia des de les municipals passades, però s'ha deixat pel camí pràcticament la meitat dels suports. Altres ciutats rellevants en què la formació s'ha quedat sense representació són Elx, Paterna, Torrevella, Vila-real, Alzira o la Vila-Joiosa.

Héctor Illueca trobava fora i dins del partit les raons per a explicar l'enfonsament. En una compareixença per a fer balanç sobre les dades poc abans de la mitjanit, el candidat d'UP-EU a la Generalitat lamentava la influència dels assumptes d'àmbit estatal en la campanya valenciana: "La dreta política i també la dreta mediàtica han aconseguit que altres temes foren dominants en la campanya. Hem patit una situació d'apel·lació al vot útil que al final s'ha produït per part del PSPV", apuntava el dirigent morat, que també ha reconegut que els ha perjudicat "el clima de conflicte" que viu l'espai polític d'Unides Podem a escala estatal. Una referència directa a les pugnes internes que ha generat la irrupció de Sumar, el projecte de la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en el panorama polític.

També et pot interessar

stats