El PP valencià reivindica el model econòmic d'Ayuso davant de Puig, qui creu que comporta "l'aniquilació de l'estat del benestar"

El cap del Consell pensa que hi haurà un "abans i després" amb la gigafactoria de Volkswagen com el que va suposar Ford

El cap del Consell, Ximo Puig, durant la sessió de control a les Corts
El cap del Consell, Ximo Puig, durant la sessió de control a les Corts / Rober Solsona (Europa Press)

Arriba la calor i puja també la temperatura política a les Corts. El Partit Popular ha obert foc en la sessió de control i acusa el Consell de catalanista per haver escollit Fent País com a lema de la commemoració del 40 aniversari de l'Estatut i ha convidat Ximo Puig a assistir a l'acte que la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso donarà demà a València, convidada per empresaris, per a copiar la seua política fiscal.

"Ha abaixat els impostos propis, deflactarà l'IRPF, lluita en els tribunals per desideologitzar l'educació i, vosté que fa? Celebrar l'estatut amb els de la guitarreta i tots estos?" li ha amollat al cap del Consell abans de reclamar-li un decret anticrisi més ambiciós. "Defenga el finançament, deixe's de fer país i faça Comunitat Valenciana. Siga humil i fixe's en la Comunitat de Madrid quan ho fa bé. Si els empresaris criden Ayuso, caldria que en prenguera nota", ha exposat Català.

El cap del Consell ha advertit el PP que el model d'Ayuso suposa "l'aniquilació de l'estat del benestar", perquè "abaixa els impostos a qui més cobra" i ha posat el tripartit Botànic com a exemple d'estabilitat enfront del govern de Madrid, per la incapacitat que té per a aprovar els últims projectes de pressupostos. "Corresponsabilitat fiscal sí, dúmping fiscal no", ha dit Puig en referència al model de Madrid, una comunitat a què, segons ha dit, supera la valenciana en tots els indicadors econòmics "excepte els vinculats a l'efecte capitalitat".

"Hi haurà un abans i un després de l'arribada de la gigafactoria de Volkswagen"

Puig també ha tret pit dels indicadors d'ocupació i inversió estrangera contra les acusacions de Ruth Merino, que ha acusat el Consell de centrar-se en coses supèrflues, com les reversions de les concessions privades -com les ITV o l'hospital de Torrevella- que considera "pura ideologia" i la campanya per la descentralització de l'Estat.

"Hi haurà un abans i un després de l'arribada de la gigafactoria de Volkswagen sí, com va passar amb Ford", ha defés Puig, que ha recordat que la seua absència del debat sobre l'estatut va ser, precisament, per la reunió amb representants de la multinacional. "La descentralització li sembla una ocurrència? Doncs a mi no!" l'ha respost Puig que, interpel·lat pel seu projecte per al que queda de legislatura, ha respost Merino que aspira a elevar l'estat del benestar valencià als estàndards europeus, millorar la productivitat i propiciar la suficiència energètica amb l'ajuda de fons europeus.

Oltra adverteix l'oposició que la pressió pels abusos a la menor no els portarà enlloc

Elena Bastidas (PP) i Maria Quiles (Cs) han qüestionat la coherència del relat de la vicepresidenta del Consell Mónica Oltra respecte de les versions que ha donat en seu parlamentària i en l'escrit de defensa sobre la investigació pels abusos sexuals de l'exmarit a una menor tutelada. "Mereixem els valencians una portaveu que menteix? I el Consell que la veu del seu govern siga sospitosa de delictes tan greus?" ha dit Bastidas.

"Ser el llepó de Vox els portarà per on ells volen" l'ha respost Oltra, que acusa l'oposició de "continuar encabotats en un camí que no porta enlloc". Per la seua banda, la síndica de Compromís Mireia Mollà ha interpel·lat Quiles, en nom de la vicepresidenta, i l'ha acusada de falta de compressió lectora.

Vox anticipa una "neteja" a la Comunitat Valenciana com la que farà a Andalusia

Ha elevat el to d'acusacions la síndica de Vox Ana Vega, que ha acusat el PSPV-PSOE pel cas Assut i ha enlletgit Puig que l'exportaveu socialista durant set anys, Manolo Mata, és l'advocat del presumpte cap de la trama, que assegura ha sigut silenciada pel "terrorisme informatiu" dels mitjans de comunicació que reben subvencions públiques. "Aquesta comunitat mereix un canvi. Hem començat a netejar a Andalusia. Vox netejarà la Comunitat Valenciana més prompte o més tard" ha anunciat Vega.

"De quina neteja estan parlant? De neteja ètnica? Perquè ací venim dutxats... De quina neteja estem parlant, ací tothom té els seus drets. Canvien d'actitud i acoste's un moment al respecte" l'ha respost Puig, que ha culpat l'extrema dreta "d'apel·lar permanentment a la fractura social i a un maniqueisme passat d'història" per motius electorals.

Compromís demana Puig significar-se amb la proposta de Baldoví pel finançament

Des de Compromís, Papi Robles ha instat Puig a passar de les paraules a l'acció per a accelerar el canvi de model de finançament i ha demanat el suport a la proposició de llei que la formació ha presentat a Madrid i que divendres va exposar a les Corts. El cap del Consell ha defés com un avanç el fet d'haver aconseguit el reconeixement general sobre l'infrafinançament valencià, si bé ha recordat la necessitat d'armar abans un ampli consens autonòmic i el suport del PP per a fer-ho possible. "Tot el deute vinculat a l'infrafinançament ha de ser assumit per l'Estat perquè sinó no podem començar la partida de nou", ha dit Puig, que ha certificat el compromís amb la reivindicació.

Unides Podem reclama una reparació per a les famílies de la Punta

Unides Podem ha demanat una reparació econòmica i moral a les 147 famílies de la Punta de València afectades per la ZAL, després de 28 anys de lluita i diverses sentències favorables contra la decisió que els va expulsar de la seua casa, amb el consegüent patiment que segons ha recordat té a moltes de les persones en tractament psicològic. "Això no va de vots, va de vides" ha afirmat Lima. L'ha respost Ximo Puig que la ZAL és una herència del PP, que contradiu els objectius del Consell, si bé ha lamentat que la situació té una reversió molt difícil després de la urbanització de les parcel·les i vials i la inversió de més de dos-cents milions, incloses les indemnitzacions, que ja s'ha fet.

En la sessió el president ha anunciat una futura ajuda de 300 euros per als autònoms per a compensar els costos de la pujada de l'energia, en el marc del Pla Reactiva, una vegada arribe el vistiplau europeu. El Partit Popular ha convidat professors de música a l'hemicicle i ha criticat el Consell per llevar protagonisme a l'assignatura de música en secundària, fet que ha negat la consellera d'Educació.

També et pot interessar

stats