Miguel Mínguez, Rebeca Torró, Josefina Bueno i Raquel Tamarit, les noves cares del Consell

Arcadi España substitueix Vicent Soler al capdavant d’Hisenda, que passa a ser una macroconselleria que gestionarà els fons europeus

Miguel Mínguez, Rebeca Torró, Josefina Bueno i Raquel Tamarit, les noves cares del Consell / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat a conéixer aquest dissabte la remodelació del govern valencià, la primera en set anys, desencadenada per la renúncia de Manolo Mata com a síndic socialista a les Corts i accelerada per l'eixida de Vicent Marzà com a conseller d’Educació, Cultura i Esport.  

Així, el fins ara conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, es converteix en l’home fort del nou Consell en substituir el fins ara titular d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

Miguel Mínguez, cap de servei de l'Hospital Clínic de València, és la persona elegida per Puig per a prendre el relleu d'Ana Barceló al capdavant de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, després que aquest divendres es va saber que Barceló serà la nova síndica del Grup Socialista a les Corts, en substitució de Manolo Mata. 

L’ontinyentina Rebeca Torró, fins ara secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, es converteix en la nova consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, i ocupa el lloc d'Arcadi España. 

L’exdirectora d’Universitats, Josefina Bueno, per la seua part, és la successora de Carolina Pascual, al capdavant de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. 

Aquests canvis se sumen al que va avançar aquest dimecres Vicent Marzà, que deixa la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i serà substituït per Raquel Tamarit, fins ara secretària autonòmica de Cultura. 

Qui és qui en el nou Consell?

La incògnita més gran, qui substituiria Barceló, s'ha revelat enla compareixença. Miguel Mínguez, metge i cap de servei de l'Hospital Clínic de València, investigador principal de l'Incliva, professor titular i vicedegà de la Universitat de València, és el nou conseller de Sanitat.

Rebeca Torró substitueix Arcadi España en la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Tot apuntava a aquest canvi quan la van destituir del càrrec aquest divendres, en la reunió extraordinària del Consell. La carrera política de Torró va començar al seu poble, Ontinyent, on va ocupar el lloc de tinent d'alcalde, entre altres càrrecs, en el govern municipal del socialista Jorge Rodríguez, també president de la Diputació de València del 2015 al 2018, fins que va deixar la institució provincial pel cas Alqueria. El 2016 va fer el salt a la Generalitat per a ocupar el càrrec de directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana. Amb el nou nomenament es converteix en un dels quatre nous fitxatges del govern de Puig.

Per la seua part, Arcadi España canvia la Conselleria de Política Territorial per la d'Hisenda i Model Econòmic. És originari de Carcaixent i ara passa a ocupar un càrrec de més pes dins del govern, ja que tindrà la responsabilitat de gestionar els fons europeus. Abans España havia ocupat altres càrrecs de responsabilitat, tant en el govern espanyol com en l'autonòmic. Va ser director del gabinet de la Secretaria d'Estat d'Afers Constitucionals i Parlamentaris en el Ministeri de Presidència i director del gabinet del president de la Generalitat durant la novena legislatura. 

Amb la reformulació del govern de Puig també canvia de lideratge la Conselleria d'Innovació, Universitats i Societat Digital. Josefina Bueno, que ocupava un lloc en el Senat des del 2019 com a presidenta de la comissió d'Igualtat, agafa les regnes d'una àrea que coneix bé, ja que la passada legislatura va ser directora general d'Universitats, Investigació i Ciència.

D'altra banda, Puig ha anunciat oficialment que Raquel Tamarit rellevarà Vicent Marzà després d'ocupar el càrrec de secretària autonòmica de Cultura i Esport. Prèviament, havia sigut l'alcaldessa de Sueca, el seu poble, on també va ocupar les regidories d'Educació, Joventut, Pressupostos i Recursos Humans.

La primera remodelació en set anys

La remodelació del Consell que ha anunciat Puig aquest dissabte és la primera en els set anys de govern del Botànic, ja que durant aquesta legislatura i mitja només s'han dut a terme substitucions puntuals. 

La renúncia de Manolo Mata com a síndic socialista en les Corts per a centrar-se en la defensa jurídica d'un dels investigats del cas Assut ha sigut el moviment que ha desencadenat una crisi de govern que inicialment s'esperava que afectara només les conselleries gestionades pels socialistes i que, finalment, ha afectat també Educació, Cultura i Esports.

En la nova configuració del govern valencià es manté el nombre de conselleries en onze, i les dones guanyen pes, ja que les conselleres passen de ser sis a set.

També et pot interessar

stats