L'infrafinançament, la situació de la sanitat i la política d'impostos protagonitzen el debat autonòmic

Els sis aspirants a la presidència de la Generalitat confronten propostes al plató d’À Punt en l’últim debat electoral 

Els candidats i candidates a la presidència de la Generalitat, d’esquerra a dreta: Carlos Flores, Mamen Peris, Ximo Puig, Carlos Mazón, Joan Baldoví i Héctor Illueca
Els candidats i candidates a la presidència de la Generalitat, d’esquerra a dreta: Carlos Flores, Mamen Peris, Ximo Puig, Carlos Mazón, Joan Baldoví i Héctor Illueca / À Punt NTC

Quan queden menys de tres dies perquè òbriguen els col·legis electorals i valencians i valencianes decidisquen amb el seu vot qui liderarà el govern autonòmic, els sis candidats i la candidata a la presidència de la Generalitat han intercanviat propostes i acusacions en el debat organitzat per À Punt Mèdia. Un debat intens des del minut primer i, de vegades, dur, on els aspirants han situat el popular Carlos Mazón com el blanc de les crítiques, al qual li han recordat les errades del PP al front de la Generalitat i han preguntat quina serà la política de pactes. Per la seua banda, els líders del govern del Botànic han evitat mostrar grans discrepàncies i han reforçat els assoliments conjunts. 

L'infrafinançament, la situació de la sanitat i la política d'impostos han sigut els principals temes que han elevat el to d’una cita moderada pels periodistes Marta Ventura i Mathies Muñoz, i que ha reunit al plató l’actual president de la Generalitat i candidat del PSPV a la reelecció, Ximo Puig; el president de la Diputació d’Alacant i líder del PPCV, Carlos Mazón; la síndica i candidata de Ciutadans, Mamen Peris; l’aspirant de Compromís, Joan Baldoví; el vicepresident segon del Consell i candidat d’Unides Podem - Esquerra Unida, Héctor Illueca, i per Vox, Carlos Flores. 

La fiscalitat i l'infrafinançament, al centre del debat econòmic

Els líders dels partits del Botànic —PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida— s’han alineat per a celebrar les fites aconseguides en ocupació durant les dues últimes legislatures i criticar les rebaixes fiscals que proposa el Partit Popular. També han recordat, en diversos moments, a Mazón les polítiques del seu partit quan governava. Puig ha defensat el resultat de les polítiques en matèria econòmica i de treball. Ha dit que la Comunitat Valenciana ha passat de ser el “referent de la corrupció i l’atur” a un exemple en matèria de treball, amb 450.000 persones menys aturades que en 2015 i amb atracció de noves empreses com Volkswagen. Unes afirmacions a les quals Baldoví ha afegit la reducció de l’atur juvenil en un 38% i un rècord històric d’importacions. Per la seua banda Illueca ha defensat una aposta per augmentar els recursos destinats als serveis públics i ha proposat la creació d’una empresa pública de supermercats i una d’energia. Una proposta que Flores ha qualificat “d’utopia socialista” i que “només funciona en els llibres”. 

Contràriament, els aspirants del PP, Ciutadans i Vox han criticat “l’augment de la pressió fiscal” del Botànic enmig d’un context d’inflació i quan milers de valencians i valencianes no poden arribar a fi de mes, així com l’elevat nombre d’assessors i alts càrrecs del govern valencià. “Vivim un infern fiscal de Sánchez i Puig”, ha manifestat Mazón, que ha deixat clar que s’han d’eliminar impostos “de manera immediata” per a millorar la vida de les famílies. En un sentit semblant s’ha pronunciat Flores, que ha parlat de derogar l’impost de successions, de patrimoni i la taxa turística. “El Botànic és el govern que més recapta i el que pitjor usa els diners recaptats”, ha sentenciat. També Peris ha fet una bateria de propostes en matèria fiscal per a rebaixar la pressió a les famílies com la desgravació de les despeses en fisioteràpia o odontologia, l’eliminació de les taxes durant el primer any universitari o el canvi de dotze a set conselleries. 

“Vivim un infern fiscal de Pedro Sánchez i Ximo Puig” Carlos Mazón - Candidat del PPCV

L’infrafinançament ha elevat el to del debat, amb acusacions entre els líders polítics. Baldoví ha afirmat que “cap partit excepte Compromís ha fet res pel sistema de finançament” i que cap partit els ha donat suport a la proposta d’anivellar els valencians a la mitjana espanyola. “M’he trobat pocs amics al Congrés”, ha apuntat. Una afirmació que l’aspirant de Vox ha matisat, assegurant que el vot de Baldoví ha sigut “el més econòmic” en els pressupostos generals de l'Estat. Mamen Peris ha respost a ambdues declaracions i ha afirmat que ni el PP ni el PSOE han solucionat l’infrafinançament i també ha criticat al candidat de Compromís. “Ha sigut la marioneta de Sánchez”, ha dit. 

"Cap partit excepte Compromís ha fet res pel sistema de finançament" Joan Baldoví - Candidat de Compromís

Els serveis públics i les polítiques socials, dos models enfrontats

El serveis públics i les polítiques socials han centrat el segon bloc. Mazón ha projectat ombres sobre la gestió del Botànic i específicament contra el PSPV, denunciant "el col·lapse" en dependència, les escoles pendents de construir la falta d'habitatge públic o les llargues llistes d'espera. Segons ha dit: "Puig està acabant amb la paciència dels pacients". Els candidats del Botànic han eixit en tromba, acusant-lo de falsejar les xifres i de tindre més cara que esquena (Baldoví) o el rostre de ciment armat (Ilueca), recordant la destrucció de serveis públics en l'etapa popular. Puig ha acusat el PP de continuar desmuntant l'estat de benestar i les polítiques de privatització allà on governen, com Madrid. "Com s'atreveix a parlar de pèrdua de vides, quan tenien un medicament de l'hepatitis C per a salvar-les i no el donaven", ha retret el socialista a Mazón. Ciutadans ha carregat contra la gestió d'habitatge, la cartera d'UP-EU, acusant Illueca d'afavorir l'ocupació i al Botànic en conjunt de la imposició lingüística del valencià en educació.

En la part de proposicions, Vox ha desplegat un programa social que promet ressituar les famílies en el centre de les polítiques, afavorint la natalitat local contra la immigració i dignificant les mares que decidisquen no treballar. Flores també ha promés drogar la llei de violència de gènere i canviar-la per una altra contra la violència intrafamiliar. Propostes que han quedat sense resposta dels candidats.

"La proposta de la dreta és privatitzar la sanitat. Entén les persones com a clients, no com a pacients" Ximo Puig - Candidat del PSPV

Baldoví s'ha mostrat "orgullós del que s'ha fet en educació", dependència i ajudes socials, aconseguint la major reducció de la taxa de pobresa a Espanya "amb un finançament infame", fites que promet projectar en la Sanitat per a fer "una revolució en l'atenció primària". El candidat d'UP-EU, s'ha compromés a limitar "des de demà mateix" els preus dels lloguers, aplicant la nova llei de l'habitatge i l'ampliació significativa del parc públic. La candidata de Cs, li ha retret la intervenció en el mercat i ha proposat avals i ajudes a la compra d'habitatge des de l'Institut Valencià de Financers. Des del PSPV, Puig, ha insistit en promeses de campanya, com l'extensió de les bonificacions de família nombrosa a partir de dos fills. Flores (Vox) els ha acusat a tots d'intentar comprar vots amb mesures unflades i els ha retret que se les hagen guardades per a la campanya, en lloc d'aplicar-les.

El canvi climàtic, el desplegament de les plaques fotovoltaiques i la gestió de l'aigua tampoc conciten consens

El debat ha mantingut en tot moment el to, dur i intens. "Es pretén que canviem la nostra manera de menjar, de xulles a cucs; i també la nostra manera de moure'ns, dels cotxes particulars a la bicicleta de Ribó", ha declarat Flores en l'inici del tercer bloc del debat, que ha assegurat que el canvi climàtic és una "coartada de la imposició globalista" per a transformar el mode de vida de les persones. Unes declaracions que han criticat durament els aspirants que conformen el govern del Botànic. "Em costa d'entendre que l'alternativa de govern siga negacionista del canvi climàtic", ha lamentat Puig. Baldoví i Illueca, per la seua banda, s'han dirigit a Mazón per a preguntar-li si després d'aquestes afirmacions pactaran amb Vox. Una pregunta que el líder popular ha evitat respondre.

"El canvi climàtic és una coartada de la imposició globalista per a transformar el nostre mode de vida" Carlos Flores - Candidat de Vox

Els aspirants també han xocat en la gestió de l'aigua, on Mazón i Puig s'han llançat acusacions per la falta de gestió de les institucions que governen. El candidat del PP i actual president de la Diputació d'Alacant ha retret al cap del Consell que no s'haja oposat a les retallades del transvasament del Tajo-Segura i no s'haja volgut reunir amb ell per a "compartir informes i unir forces". "Què li hem fet perquè no ens defense? Tanta por li té al senyor Sánchez?", li ha preguntat a Puig que, al seu torn, ha respost que el Partit Popular "no ha aconseguit mai una gota d'aigua" per a la Comunitat Valenciana. "Assolirem, a través del diàleg, aigua per a sempre", ha sentenciat el candidat a la reelecció. Davant aquest intercanvi de retrets, Peris s'ha dirigit als aspirants per a dir-los que és necessari que tant el PP i el PSOE s'asseguen en un pacte nacional per l'aigua: "els problemes se solucionen amb consens".

Davant la pregunta sobre desplegament de les plaques fotovoltaiques al llarg de la Comunitat Valenciana, els líders dels partits de l'actual Consell han defensat un model sostenible que respecte el territori i atenga els interessos de la ciutadania. "Cal un desplegament racional de les renovables. Cal escoltar la ciutadania, si els interessa o no", ha valorat Illueca, que ha dit que les "dretes alineades" busquen alimentar una "bambolla energètica". Per contra, cap aspirant de l'oposició hi ha fet referència.

La violència masclista i la llengua, protagonistes finals

En el quart i últim bloc, sobre reptes de futur i pactes possibles, Puig ha destacat la lluita contra la violència masclista com a prioritat i ha exhibit la millora dels indicadors socials i econòmics i l'estabilitat del govern del Botànic com a aval de futur. En contra, ha situat l'opció de la dreta. Segons ha assenyalat, "la proposta del PP és privatitzar la sanitat, perquè tracten les persones com clients, no com pacients". Joan Baldoví ha demanat el vot per a liderar un nou Botànic més "ambiciós, valent i reivindicatiu amb Madrid". "Hem demostrat que sabem treballar en equip i ara el volem liderar", ha dit el candidat de Compromís. Illueca ha demanat un reequilibri de forces, a favor de les classes treballadores, en una eventual coalició de progrés i ha lamentat els "xocs" amb el PSOE quan s'han abordat "interessos dels poderosos". La candidata de Ciutadans ha tret un datàfon entre atacs de corrupció al PSPV-PSOE i el PP per a prometre que "tornaran tots els diners, en efectiu o en targeta". Vox ha defés haver-se quedat al marge dels "tripijocs" per a repartir-se càrrecs institucionals i ha insinuat que desconfia del joc net en les eleccions, per les investigacions puntuals que s'han obert en altres zones d'Espanya.

“El vot útil per a les dones és que no es pacte amb un condemnat per violència de gènere.” Mamen Peris - Candidata de Ciutadans

La violència masclista i la llengua han fet els candidats elevar el to al final de debat. Mamen Peris (Cs) ha exigit A Mazón significar-se sobre un pacte amb Vox, al candidat del qual ha retret la sentència per violència de gènere. "El vot útil per a les dones és que no es pacte amb condemnats per violència masclista", ha manifestat. Baldoví ha demanat no donar un pas arrere en la qüestió i ha criticat la dreta per crear conflictes artificials, obscens amb la llengua, després dels atacs de Vox contra el requisit lingüístic. Flores ha assegurat no tindre "cap problema" amb el valencià, que ha defés com "un gran patrimoni", però sí contra la discriminació positiva en favor d'aquest. "El problema el tenen la Generalitat i aquesta casa (À Punt) que no entenen el plurilingüisme d'aquesta comunitat", ha dit. Des del PP, Mazón ha demanat traure la política de les aules. "Amb els nostres diners, s'ha acabat aplaudir els països catalans, de buscar arrels on no n'hi ha". Illueca (UP-EU) ha criticat la dreta d'estar fora de la realitat. "Perdran les eleccions perquè no s'assemblen a la societat valenciana", ha afirmat.

"Vostés, dretes unificades, tenen un problema [amb el valencià]. Perdran les eleccions perquè no s'assemblen a la societat valenciana" Héctor Illueca - Candidat d’Unides Podem - Esquerra Unida

En la recta final, Puig ha convidat la ciutadania a mirar al futur, contra el passat que entén que representa el PP, al qual ha acusat de remar per a les classes adinerades i de catastrofista. "Si això fora un infern, com diuen, hi vindrien totes les empreses que hi venen?", ha dit al candidat popular. Mazón ha retret al PSPV i UP-EU la llei del "només sí és sí" i ha reivindicat el PP com l'única opció de canvi, que defendrà l'autonomia contra el menyspreu de Sánchez. Baldoví (Compromís) ha defés l'opció de proximitat i ha demanat "una oportunitat" per a "un equip de casa". Peris ha defés Ciutadans com l'única opció de centre, per a "protegir-se" dels extrems. Flores ha situat Vox com a víctima d'una persecució política a què posarà fi després del 28M, assegurat que tindrà un paper preponderant. Illueca (UP-EU) ha fet una crida al poder del vot de la gent humil contra els poderosos: "En som més, aprofitem l'avantatge. David pot guanyar a Goliat".

També et pot interessar

stats