Es projecta una macroplanta fotovoltaica de 420 hectàrees al costat de la serra Calderona

Si s'aprova, s'instal·laran 250.000 panells solars als termes de Sogorb, Nules i Moncofa, en una zona on nien setanta espècies d'aus i on creix una olivera mil·lenària

El veïnat assenyala a un plànol la superfície de la futura planta i la ubicació de l'arbre monumental, la Morruda / À Punt NTC

Al peu de la Calderona, principalment al terme de Sogorb (Alt Palància), però també a Nules i Moncofa (Plana Baixa) projecten una nova macroplanta fotovoltaica que ocuparà 420 hectàrees. Si el Ministeri de Transició Ecològica emet una declaració d'impacte ambiental favorable, el 2024 començaria a construir-se i el 2025 estaria acabada. S'hi instal·laran uns 250.000 panells solars en una zona d'alt valor ecosistèmic i mediambiental, on nidifiquen setanta espècies d'aus, algunes en perill d'extinció.

A la zona projectada viuen, a més, uns cinquanta veïns i veïnes, que en dos anys podrien veure com sa casa, o la seua parcel·la, queda envoltada, o directament dividida, per les plaques solars. Si bé per llei les plaques han de guardar una distància de trenta metres amb les vivendes, la sensació serà la d'un entorn totalment afectat. Gullermo Andrés, veí afectat per la planta, ha explicat com va créixer la seua incredulitat quan es va adonar, mirant una cartografia de la Generalitat, "de la magnitud del projecte".

La superfície projectada amenaça un dels arbres monumentals de la Comunitat Valenciana: la Morruda, una olivera de més de 1.500 anys, que ocupa un perímetre de dèsset metres quadrats, segons el catàleg d'arbres monumentals. Si bé en el mapa el projecte solar obvia aquest arbre, la potència de 210 megavats de la planta calfaria l'entorn i podria matar-la. "A llarg termini pensem que podria arribar a morir per la sequera ambiental", ha afirmat Maribel Sánchez, de l'associació ARBA Alt Palància, que ha denunciat que l'estudi no avalua l'impacte sobre l'arbre precisament per estar "exclòs" del projecte. A banda, també afectaria els cultius: "Si la temperatura puja quatre o cinc graus, els cultius es perden, evidentment", ha lamentat Andrés.

Però el conseller delegat de l'empresa promotora valenciana, Enerhi, ha assegurat que sí que la preveu i que les plaques estaran a 300 metres de la Morruda, i que ni l'olivera ni el veïnat es veuran perjudicats per les plaques. "No hi ha cap perill ni de producció de calor, ni de contaminació, ni de radiació ni de res", ha afirmat.

Davant d'aquest escenari, Miguel Hervás, regidor de Medi Ambient de Sogorb, ha posat en relleu la generació de llocs de treball: "Unes 300 persones per a la instal·lació de la planta i de 35 a 40 tècnics de manteniment".

La mateixa empresa ja en projecta una el doble de gran: de 450 megavats, entre Xèrica, Soneja i Altura (Alt Palància), que evacuarà prop de la gigafactoria de Volkswagen.

També et pot interessar

stats