Les llistes d’espera quirúrgica va ser de 80 dies al febrer, el menor temps dels últims tres anys

El departament sanitari de Gandia és el que menys demora presenta, amb 37 dies, seguit pel de Manises, amb 39 dies, i Elx-Crevillent, amb 47

Quiròfan de l'Hospital provincial de Castelló
Una intervenció quirúrgica de l'Hospital provincial de Castelló, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els pacients que estaven en llista d’espera al mes de febrer, van haver d'estar 80 dies de mitjana per a entrar al quiròfan d’un centre públic, el que suposa set dies menys que fa un mes i 15 menys que al febrer de l’any passat. Aquesta espera, tot i ser superior als dos mesos, és la més baixa dels últims tres anys, com destaquen fonts de la Generalitat.

Aquesta reducció de la demora ha sigut possible, com defensen des del govern valencià, gràcies a la "bateria de mesures" implantades per Sanitat per a retallar les llistes d’espera. Entre aquestes iniciatives, està el fet que cada departament de salut té una unitat de control de demora que, entre altres funcions, s'encarrega d'optimitzar l'ús dels quiròfans.

Tot i els 80 dies de mitjana de les llistes d'espera per a entrar al quiròfan, en alguns departaments de salut de la Comunitat Valenciana aquesta xifra és menor: Gandia (37 dies), Manises (39), Elx-Crevillent (47), Torrevella (52), València-Doctor Peset (54), Oriola (54), la Ribera (60), la Vila Joiosa (61), Sagunt (63), València-Arnau Llíria (66), València-Clínic (74), Xàtiva-Ontinyent (75), Vinaròs (76), Castelló (76) i la Plana (76), com han detallat des de la Conselleria de Sanitat.

Al conjunt del nostre territori, al febrer s'han fet 4.487 intervencions de vesprada, amb el personal que voluntàriament participa en aquest programa d’autoconcert. La xifra és un 53% major que la de fa just un any, quan va haver-hi 2.929 operacions a través d’aquest sistema.

D'altra banda, amb la derivació dels pacients en entitats col·laboradores de la sanitat privada, segons fonts de la Generalitat, al febrer es van acceptar unes 3.729 ofertes del pla de xoc per a reduir les llistes d’espera.

Quant a les patologies, s'ha reduït la demora en les intervencions de totes, fins i tot en alguns casos la disminució és igual o major del 20% en pròtesi de maluc i genoll (–29 i –26 dies respectivament) i en hàl·lux valgus, el que popularment es coneix com a galindons (–14 dies).

Vora 2.000 intervencions menys de genoll

Com destaquen des de Sanitat, també disminueix el nombre d'intervencions pendents de manera significativa en algunes patologies. Així, el mes passat hi havia pendents 1.892 intervencions menys de pròtesis de genoll que al febrer de l’any passat, i 926 operacions de maluc menys que al gener de l’any anterior.

Ara bé, des de la Conselleria de Sanitat destaquen que les llistes d'espera quirúrgica en cap cas afecta intervencions urgents, oncològiques i que no es poden demorar, que són ateses de manera preferent.

També et pot interessar

stats