José Martí, president de la Diputació de Castelló: "Volem aprofitar el bicentenari per a fer-la arribar a la ciutadania"

El dirigent provincial s'alinea amb Colomer i afirma en Les notícies del matí que "ara no toca" implantar la taxa turística

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, en 'Les notícies del matí'

Enguany se celebra el 200 aniversari de la Diputació de Castelló. El 16 de maig del 1822 es va materialitzar la seua fundació amb la presa de possessió dels primers diputats provincials. El seu president, José Martí, ha destacat en Les notícies del matí que volen aprofitar el bicentenari per a "subratllar l'origen liberal i constitucional de les diputacions", que van possibilitar una primera descentralització, i "fer arribar la institució a la ciutadania".

Martí ha destacat el paper de les diputacions com a "ajuntament d'ajuntaments de pobles", sobretot dels més menuts que tenen en la Diputació l'administració més pròxima. Però ha volgut desmarcar-se d'èpoques anteriors i ha remarcat que "és una administració local, no un contrapoder ni un virregnat com en altres moments amb Carlos Fabra" i per això la seua col·laboració institucional.

Entre els actes previstos, hi ha un esdeveniment gastronòmic amb estreles Michelin. També es lliuraran els premis de la província i hi haurà concerts, exposicions, la publicació d'un llibre i un congrés, segons ha detallat. "Que es note que són bicentenaris, però volen ser una institució jove".

Carreteres i internet contra el despoblament

El president de la Diputació és també alcalde de Suera, un poble d'interior. Això ha fet, ha apuntat, que conega bé el problema del despoblament i ha traslladat aquesta sensibilitat a la Diputació.

Per a lluitar contra el despoblament, Martí ha destacat la seua aposta per millorar la xarxa de carreteres i vol consensuar un pla per a ampliar els vials estrets.

Una altra acció és que internet arribe a tota la província. "Ara ja està en 130 dels 135 municipis i l'objectiu és que la fibra òptica arribe també als masos i les pedanies", ajudant així les famílies que volen vindre a viure a l'interior i que teletreballen.

A favor de les instal·lacions fotovoltaiques

La transició energètica està fent que es dispare la compravenda de finques rústiques a Castelló per a instal·lar-hi plantes solars, que ha crescut un 42% en dos anys a la província.

Martí entén que desperte preocupació, però s'ha mostrat partidari de portar avant les instal·lacions per a l'energia fotovoltaica i eòlica, perquè són "necessàries", però amb totes "les garanties, en mesura, equilibri i amb contraprestacions al territori".

"Ara no és el moment de la taxa turística"

Pel que fa a la taxa turística, el president de la Diputació de Castelló ha dit que entén la posició del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que insisteix que ara no és el moment de tirar avant l'impost i demana escoltar el sector en la tramitació parlamentària.

"Jo pense que ara no és el moment de la taxa turística, ara no toca, i escoltant els pobles turístics, com Peníscola o Benicàssim, tots diuen que estan en contra". Considera que no cal tancar-se perquè hi ha molts tipus de turisme i en les grans capitals pot tindre sentit, però "els ajuntaments no estan disposats a aplicar-les".

També et pot interessar

stats