Colomer insinua que dimitirà si les Corts aproven la taxa turística

El secretari autonòmic de Turisme insisteix que ara no és el moment de tirar avant l'impost i demana escoltar el sector en la tramitació parlamentària: "Tinc l'esperança que s'hi rebobine"

Francesc Colomer, aquest dimarts entrevistat en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, no descarta abandonar el càrrec si finalment s'aprova la taxa turística, en contra de la qual s'ha manifestat en repetides ocasions des que els socis del Botànic presentaren en les Corts la proposta de llei conjunta per a tirar-la avant. "És un escenari", s'ha limitat a respondre durant una entrevista aquest dimarts en Les notícies del matí, preguntat si dimitiria en cas que la cambra autonòmica donara llum verda a la taxa.  

El responsable del turisme valencià ha argumentat que l'escenari actual, marcat per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de coronavirus i agreujada per la guerra a Ucraïna i una inflació desbocada, no és el moment adequat perquè l'administració implante un impost al turisme. "No crec que siga el moment oportú ni la gran resposta", ha opinat Colomer, qui ha titllat d'"estrany" i "surrealista" esbossar una taxa que es podrà aprovar "al cap d'uns quants anys", ja que la proposta del PSPV, Compromís i Unides Podem contempla una moratòria d'un any per als ajuntaments que decidisquen aplicar-la. És a dir, que l'impost no estaria en vigor almenys fins al novembre del 2023.

Però més enllà del calendari, el secretari autonòmic s'ha mostrat crític també amb el plantejament mateix de la taxa, que només grava el sector de l'allotjament a pesar que els turistes consumeixen una cistella de quasi "un centenar de productes", ha remarcat. Per exemple transports, ofertes culturals com ara el cine o el teatre, o la gastronomia. "Ho agafes per on ho agafes és complicat", ha reconegut Colomer. I tampoc veu clar que siga un recurs per a afavorir la sostenibilitat, que és l'argument amb què els partits que integren l'executiu autonòmic valencià defensen la necessitat de la taxa. "Justament en un moment en què tenim el Next Generation amb una allau de recursos per a plans de sostenibilitat que, espere, sapiem digerir, tramitar i gestionar", ha explicat. 

No conec cap alcalde ni ajuntament socialista que estiga d'acord amb la taxa turística

Colomer ha remarcat que la postura oficial del PSPV en el congrés autonòmic celebrat el novembre a Benidorm era de rebuig a la implantació de la taxa turística, que serà d'aplicació voluntària, i que cap alcalde ni ajuntament socialista "hi està d'acord". En tot cas, s'ha mostrat conciliador i confiat en tot moment que encara hi ha marge per a fer marxa arrere i ha demanat que s'escolte el sector durant la tramitació parlamentària de l'impost. Un procés que serà, ha dit, "l'hora de la veritat" i una "gran oportunitat". "Tinc l'esperança que s'hi rebobine", ha assegurat. Per això, ha apostat per a aprofitar el treball legislatiu que ha d'escometre's en les Corts per a escoltar i donar veu a tots els actors turístics, tant grans com menuts. Establiments hotelers, allotjaments rurals, càmpings... ha enumerat. 

Recuperació "contundent" per Setmana Santa

Durant l'entrevista, el secretari autonòmic ha destacat la recuperació del turisme aquesta Setmana Santa, la primera sense a penes restriccions després de dos anys de pandèmia, amb xifres d'ocupació "contundents" tant en les destinacions de litoral com en les grans urbs i l'interior. Ha agraït l'esforç del sector privat, que no ha repercutit en excés la pujada dels preus sobre la clientela. 

Retirar el bo viatge abans de temps seria un error

D'altra banda, s'ha mostrat satisfet per la bona acollida del bo viatge a la Comunitat Valenciana, amb més de 4.000 reserves confirmades abans que començara la Setmana Santa. Ha garantit que aquest programa d'estímul al turisme es mantindrà durant tot el 2022 i ha obert la porta a prorrogar-lo si el sector hi està d'acord, almenys el 2023. "Retirar-lo abans de temps seria un error", ha afirmat Colomer, que ha alertat que la normalització del mercat turístic no s'ha produït encara. Ell aposta, més aïna, per "cronificar" el bo viatge perquè "ajuda molt a desestacionalitzar, vertebrar i generar unes dinàmiques per tot el territori i durant tot l'any que ens interessen", ha resumit.

També et pot interessar

stats