La proposta del Botànic per a la taxa turística: de 0,5 a 2 euros diaris i voluntària per als ajuntaments

El PSPV, Compromís i Unides Podem registren a les Corts una proposició de llei per a crear l'impost i dona un any de moratòria en l'aplicació

Un client realitza el registre en un hotel
Un client es registra en un hotel / Arxiu

Els tres grups del Botànic —PSPV, Compromís i Unides Podem— han registrat aquest dilluns a les Corts una proposició de llei conjunta per a crear l'impost valencià sobre estades turístiques, la coneguda com la taxa turística, que podran aplicar els ajuntaments de manera voluntària i que entrarà en vigor un any després de l'aprovació a la cambra.

La proposta, denominada "de mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible", estableix mesures destinades a la promoció, impuls i desenvolupament del turisme sostenible. La previsió és que tire avant al parlament al novembre d'enguany, amb el suport dels partits que conformen l'executiu valencià, per la qual cosa la taxa no estaria vigent fins a novembre de 2023.

L'impost oscil·la entre el mig euro diari per a estades en càmpings, hotels i cases rurals de fins a tres estreles i els dos euros d'hotels de quatre estreles superior i luxe, és a dir els de cinc. Estableix, però, exempcions per a menors de setze anys, les persones amb discapacitat, els viatges de l'Imserso, els congressos científics o els esdeveniments esportius oficials.

Els ingressos que s'obtinguen per aquest tribut indirecte propi es destinaran íntegrament a inversions i despeses vinculades a la promoció, impuls, protecció, foment i desenvolupament del turisme sostenible a la Comunitat Valenciana, segons assenyala el document.

La diputada socialista Trini Castelló ha destacat que es tracta d'un instrument "flexible, que assegura la cogovernança entre les administracions i el sector", i que la nova figura impositiva serà "voluntària i municipal", de manera que seran els consistoris els qui decidiran si la implanten o no.

Des de Compromís, la síndica, Papi Robles, ha assenyalat que la proposta naix "en positiu", fruit del diàleg entre els partits del Botànic, elaborada després d'escoltar el sector i que busca millorar el turisme valencià i que la gent que ve fa aportació, igual que quan els valencians i valencianes viatgen fora.

Unides Podem qualifica la iniciativa d'un "pas avant" i una "bona notícia" per a la Comunitat Valenciana, que s'acosta així a altres ciutats europees que ja l'apliquen. El diputat Ferran Martínez apunta que permetrà als ajuntaments que decidisquen crear-lo comptar amb recursos per a millorar les infraestructures i els serveis.

El PP diu que derogarà la taxa quan governe

La síndica del PP en les Corts, María José Catalá, ha reiterat aquest dilluns l'oposició del seu partit a la taxa turística i ha assegurat que la derogaran quan governe en la Generalitat. Catalá ha afegit que el PPCV no la va secundar ni la posarà en marxa en cap ajuntament on governe. La síndica ha reiterat que el sector turístic és molt important en l'economia valenciana i que no és moment de travar-ne la recuperació. 

La responsable popular ha exigit al president de la Generalitat, Ximo Puig, que "una vegada per sempre" diga si implantarà la taxa turística i que "es deixe de trilerisme polític i de jugar amb el sector", que "necessita i demana claredat" al govern valencià.

També et pot interessar

stats