Finançament, descentralització i abolicionisme: l’agenda valenciana s’obri pas en el 40é Congrés Federal del PSOE

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, s’ha mostrat “molt satisfet” amb la defensa d’un nou sistema de finançament en el conclave socialista

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a l'inici de la segona jornada del 40é Congrés Federal del partit / Biel Aliño (Efe)

El debat de les esmenes a la ponència marc del 40é Congrés Federal del PSOE que se celebra a València ha inclòs el reconeixement que l'actual model "condemna alguns territoris a una situació d'infrafinançament", la qual cosa els obliga a destinar “un percentatge molt elevat” dels seus recursos als serveis fonamentals.

El text, que s’ha de ratificar aquest diumenge, remarca que el govern espanyol manté el seu “ferm compromís” d'avançar en la reforma del sistema de finançament i d'aconseguir un acord polític "com més prompte millor". A més, justifica el retard en l'aprovació del nou model en què l’executiu estatal ha hagut de prioritzar la gestió de la pandèmia.

Els i les socialistes assenyalen que el resultat ha de ser un sistema que aporte els recursos suficients per a garantir a la ciutadania, amb independència del lloc de residència, un nivell equivalent de serveis públics.

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, s'ha mostrat "molt satisfet" amb l'acord, que creu que va "per la via correcta" i ha assenyalat que la idea és que el nou sistema puga estar en aquesta legislatura, encara que ha assegurat que no depén només del PSOE ni del govern de coalició espanyol.

Federalisme davant "neocentralisme"

La direcció socialista també ha decidit reforçar la seua aposta pel federalisme i integrar en la seua ponència política diverses esmenes, que advoquen per reivindicar de manera expressa la Declaració de Granada, que el PSOE va aprovar el 2013, amb propostes per a avançar "cap a una estructura federal de l'Estat", a través d'una reforma de la Constitució.

En aquesta declaració, els socialistes assenyalaven, entre altres coses, que "els canvis que necessita l'Estat de les autonomies no poden solucionar-se mitjançant simples modificacions legals" sinó que, per a fer-ho "de veritat", és obligatori "obrir el camí de la reforma constitucional".

En la ponència política elaborada per la direcció s'assenyalava que, davant "l'amenaça del neocentralisme dels qui menyspreen els assoliments evidents de l'Estat de les autonomies", s'ha d'apostar per "l'Espanya multinivell moderna" com a l'instrument que ofereix vies democràtiques de diàleg i pacte en el marc de la llei per a donar sortides a situacions com la de Catalunya".

La formació també aposta per la descentralització de les seus de les institucions de l'Estat per a millorar l'equilibri territorial i així "fomentar la igualtat d'oportunitats en tot el territori i la fixació de la població a les zones més afectades pel repte demogràfic".

Una llei abolicionista que sancione els clients

Pel que fa a l’agenda feminista, el PSOE s’ha compromés a impulsar aquesta legislatura una llei integral per a abolir la prostitució, que inclourà mesures per a sancionar els clients.

Segons fonts socialistes, la comissió del Congrés Federal encarregada de debatre la part de la ponència relativa al feminisme ha acceptat l'esmena presentada en relació amb la prostitució per la delegació del País Valencià.

La nova llei integral buscarà "protegir i atendre les víctimes, sancionar els prostituïdors i proxenetes i castigar tot tipus de proxenetisme". Aquesta proposta avança en el compromís abolicionista que ja van adquirir en el seu anterior congrés federal.

L’aprovació d’aquesta norma haurà d'acordar-se abans amb els seus socis d'Unides Podem, que encara tenen obert el debat entre abolicionisme o regulació de la prostitució.

Suport a la llei trans estatal

El PSOE ha obviat finalment les esmenes presentades per algunes federacions expressament en contra la llei trans, a la qual el partit donarà un suport clar.

La comissió encarregada de debatre aquesta part de la ponència ha aprovat incorporar algunes de les peticions de les feministes crítiques, que s'han donat per satisfetes perquè s'han eliminat algunes referències a la identitat de gènere i "ha quedat clar que el subjecte del feminisme són les dones", han subratllat.

D'aquesta manera els socialistes donen el seu suport a la futura llei impulsada pel Ministeri d'Igualtat, que dirigeix Irene Montero, l'avantprojecte del qual va aprovar el mes de juny passat el Consell de Ministres. A més, inclouen una petició per a sancionar les anomenades teràpies de conversió.

Rebuig a la república i rendició de comptes a la Casa del Rei

El PSOE ha rebutjat les esmenes en les quals s'advocava per treballar en favor de la implantació de la república a Espanya, una demanda plantejada històricament per alguns militants i per les Joventuts Socialistes, que, a més, sol·licitava la celebració d'un referèndum per a decidir el model d'Estat.

Sobre la Casa del Rei, la ponència socialista apostava per aprofundir en la transparència i rendició de comptes de totes les institucions de l'Estat. A això s'ha afegit un altre paràgraf fruit d'un acord entre els territoris impulsors de diverses esmenes a conseqüència de la situació del rei emèrit.

"La falta d'exemplaritat que s'haguera pogut produir en qualsevol instància pública comporta un dany gravíssim al funcionament d'Estat, a la confiança de la ciutadania en les seues institucions i a la qualitat de la nostra democràcia", recull el text, que afig també que la justícia ha d'aplicar-se igualment a qui vulnere la llei.

Relleu generacional a l'executiva

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha emfasitzat que en aquest congrés federal hi haurà un relleu generacional en l'executiva, una aposta femenina important i "la diversitat de la immigració". Al llarg de la nit del dissabte s'espera saber la composició final, que previsiblement reduirà el nombre de membres.

De moment s'ha confirmat la incorporació el portaveu socialista adjunt al Congrés, Felipe Sicilia, com a portaveu de l'executiva; la directora adjunta del gabinet de la Presidència, Llanos Castellanos, com a secretària de Relacions Institucionals i Administracions Públiques; i també l'entrada de l'alcalde de Sevilla i líder del PSOE andalús, Juan Espadas, com a president del Consell de Política Federal.

El secretari general d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, es mantindrà en l'executiva, com a responsable d'Autonomies, encara que per a això el PSOE haurà de reformar els seus estatuts, que en aquest moment contemplen la incompatibilitat de compaginar un seient en l'executiva federal amb una secretaria general autonòmica.

També et pot interessar

stats