La llei trans estatal inclourà l’autodeterminació de gènere

El govern espanyol ultima l’avantprojecte de la nova norma que el Consell de Ministres podria aprovar el 29 de juny

Una bandera trans oneja a les portes del Congrés
Una bandera trans oneja a la porta del Congrés / @PlataformaTrans
19 de juny 2021 - 16:56

El govern de coalició estatal continua negociant el text de la llei per a la igualtat efectiva de les persones trans i la igualtat LGTBI, que es preveu que serà aprovada pel Consell de Ministres el 29 de juny. Fonts de la negociació ja han confirmat que s’ha arribat a un acord pel que fa a l’autodeterminació de gènere, per la qual cosa es permetrà que les persones trans a partir dels 14 anys podran fer el canvi legal de sexe i nom en el registre civil sense aportar testimonis, proves o informes en un termini de tres mesos. 

La legislació acabarà així amb la patologització de les persones trans i reconeixerà la seua identitat exclusivament amb un procediment administratiu en el registre civil. La persona interessada expressarà la seua voluntat davant del funcionariat i tornarà a fer-ho tres mesos després perquè el canvi siga efectiu.

El procediment del canvi registral serà senzill: la persona interessada ha d'acudir al registre amb una cita prèvia i omplir un formulari en què indique que no està conforme amb el gènere que li va ser assignat en nàixer, el sexe registral, i sol·licite que es procedisca a rectificar-lo, així com també al canvi de nom.

En el registre l'informaran de les conseqüències jurídiques d’aquesta rectificació i li oferiran informació sobre recursos de suport i associacions de protecció de drets a les quals pot acudir si ho desitja. En un termini de tres mesos, la persona trans tornarà a ser citada per a ratificar la decisió, moment a partir del qual el canvi de nom i d'identitat de gènere serà efectiu.

Fonts de La Moncloa han aclarit que els ministeris d'Igualtat, Justícia i la Vicepresidència Primera continuen treballant en el text perquè "tinga la seguretat jurídica que requereix" i no contravinga la legislació existent.

La titular d'Igualtat, Irene Montero, es va comprometre al maig al Congrés a legislar l'autodeterminació del gènere per llei i va assegurar que era una "tasca ineludible" arribar a l'Orgull de 2021 amb aquest text aprovat.

La presidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), Uge Sangil, ha celebrat que s'haja desbloquejat un "assumpte capital" com és l'autodeterminació del gènere, si bé ha demanat prudència i responsabilitat perquè la negociació encara no ha acabat.

També et pot interessar

stats