Regulació o abolició, dues postures enfrontades sobre la prostitució

Ximo Puig ha anunciat que s'ha demanat un informe a l'Advocacia de la Generalitat sobre aquesta qüestió.

Models europeus sobre la prostitució
Models europeus sobre la prostitució

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que l'executiu valencià vol erradicar la prostitució. Per això, ha demanat un informe a l'Advocacia de la Generalitat , per a aclarir els límits competencials en la matèria i ser el més contundent possible. A més, ha reclamat "determinació" al nou govern de Pedro Sánchez per a aconseguir-ho.

De moment la prostitució a Espanya es troba en una situació d'alegalitat: no és legal ni il·legal i el seu exercici lliure no està penat en tot el territori espanyol. A Europa diferenciem tres models sobre la seua regulació: l'erradicació, en què es persegueix el client; la legalització, que reconeix els drets laborals i la cobertura socials de les dones; i l'alegalitat, on no hi ha una llei al respecte, però sí que hi ha escrits que castiguen algunes pràctiques.

Per exemple, el codi penal espanyol castiga amb penes de fins a cinc anys de presó el proxenetisme. A més, la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, multa els clients i les ordenances municipals també poden regular les sancions, com és el cas de l'Ajuntament de València, que ho fa des de 2013.

Abolició o regulació?

En el 20h NTC, s'ha debatut sobre aquestes dues postures enfrontades per a regular la regulació. Maddalena Bianchini, de l'associació Nómadas, defensa la regulació perquè "les treballadores sexuals reclamen drets bàsics com qualsevol ciutadana". Així mateix, ha criticat que la declaració de Puig "contribueix a crear confusió" entre tracta i treball sexual, cosa que fomenta "la desinformació sobre el tema".

"Ens preocupa que el govern que diu estar lluitant i donant suport a la llibertat de les dones faça una proposta que fa vulnerable i lleva drets que no tenen al col·lectiu de treballadores sexuals, format principalment per dones", afegeix Bianchini, qui dubta que "negar drets laborals, reconeixement i escolta, així com crear més estigma, siga una aposta considerada feminista".

Per la seua part, Maite Gabaldón, del Front Abolicionista, assegura que volen "acabar amb la figura del proxeneta, que és qui es lucra de la situació de desigualtat" i, per això, no volen la prohibició de la prostitució, sinó l'abolició. Gabaldón recorda que el Pacte València contra la Violència de Gènere ja parla de la prostitució com a una forma de violència cap a les dones i que "la forma d'acabar amb ella és tindre una llei abolicionista".

També et pot interessar

stats