Els discursos d’odi protagonitzen l’acte institucional del 25 d’Abril

El president de les Corts ha demanat que no es "blanquege el feixisme" i tots els síndics s'han pronunciat sobre les amenaces a Grande-Marlaska, Iglesias i Gámez

El president de les Corts, Enric Morera, durant la seua intervenció
El president de les Corts, Enric Morera, durant la seua intervenció

Després d'un any sense celebracions per la pandèmia, el tabalet i la dolçaina han tornat a sonar al Palau dels Borja per a commemorar el Dia de les Corts. Aquest ha sigut un acte institucional en què s'ha fet entrega de l'Alta Distinció Francesc de Vinatea a la fundació Fisabio per la seua contribució a la lluita contra la Covid-19 i del Premi Guillem Agulló a les fiscalies contra els delictes d'odi.

El president del Parlament valencià, Enric Morera, ha demanat en el seu discurs "acabar amb l'odi i la intolerància" perquè "el radicalisme necessari és el de defendre el sistema democràtic".

Morera ha fet valdre que, tot i la pandèmia, des del 13 de març de 2020 fins a aquest mes les Corts han celebrat 19 sessions de ple, 152 reunions de comissions parlamentàries, compareixences del president del Consell, consellers i vicepresidents. El president de les Corts també ha posat l'accent en l'aprovació de lleis com la de la funció pública valenciana, l'ampliació del concepte de vot telemàtic i les intervencions per videoconferència en plens i comissions.

Al llarg de la jornada els discursos d'odi han estat ben presents a causa de les amenaces de mort que han rebut el líder de Podem, Pablo Iglesias, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez. Aquests actes violents han sacsat el panorama polític valencià i la cancel·lació del debat de síndics per part de la Cadena SER només ha sigut la primera rèplica del terratrémol antidemocràtic.

En aquesta línia, el president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha aprofitat la celebració del 25 d'Abril per a manifestar la seua preocupació per la contaminació ''que la dreta democràtica puga tindre de l'extrema dreta''. Els síndics de la resta de forces de l'hemicicle també han fet menció a les amenaces de mort que ja estan sent investigades.

Bonig: ''Igual que es condemna el feixisme cal condemnar el comunisme"

La presidenta i síndica del PPCV, Isabel Bonig, ha condemnat les amenaces a Iglesias, Grande-Marlaska i Gámez i ha manifestat que "mentre no es demostre el contrari, estan ahí". A més, la líder popular ha equiparat el feixisme amb el comunisme.

Merino: "Els extrems llancen missatges d'odi"

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha criticat que "alguns partits" no vulguen dialogar amb "qui pensa diferent i, des dels extrems, llancen missatges d'odi." Merino els culpa d'augmentar la polarització social i ha fet una defensa de la democràcia.

Ferri: "Vox aprofita la democràcia per a destruir-la"

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha acusat Vox d'"aprofitar la democràcia per a destruir-la". Ferri també ha relacionat la formació ultradretana amb l'odi i la discriminació que, a parer seu, marquen les eleccions autonòmiques madrilenyes.

Vega dubta del "govern criminal de la mentida"

La síndica de Vox, Ana Vega, ha defés el seu "dret" a "tindre el dubte" de la veracitat de les amenaces de mort perquè la informació la dona "el govern criminal de la mentida". Així doncs, Vega justifica la decisió de la formació d'extrema dreta de personar-se com a acusació particular en el cas.

Lima fa una crida per a "frenar l'avanç del feixisme"

La síndica d'Unides Podem i coordinadora autonòmica de la formació morada, Pilar Lima, ha mostrat la seua preocupació per una democràcia que ha alertat que està "en perill". Així, Lima ha fet una crida a totes les forces polítiques democràtiques a "frenar l'avanç del feixisme".

També et pot interessar

stats